Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τζούνιορ, γιος του πρώην προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, έκρινε με την ψήφο του την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να διώξει την πάλη από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής ομοσπονδίας πάλης Μιχαήλ Μαμιασβίλι η επιλογή των αθλημάτων που θα μείνουν ή θα φύγουν από το ολυμπιακό πρόγραμμα, περιλάμβανε τρεις ψηφοφορίες. Στον τελευταίο γύρο τα 14 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην πάλη και το μοντέρνο πένταθλο. Η απόφαση κρίθηκε στην ψήφο και με δεδομένο ότι ο υιός Σάμαρανκ είναι αντιπρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας μοντέρνου πεντάθλου, η ψήφος του αποδείχτηκε καθοριστική.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση των 26 ολυμπιακών αθλημάτων, που γίνεται ανά επτά έτη, περιελάμβανε 39 κριτήρια βάσει των οποίων αποφάσιζαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η πάλη πήρε χαμηλό βαθμό σε αρκετά κριτήρια μεταξύ των οποίων, τα εισιτήρια που διατέθηκαν στο Λονδίνο. Με άριστα το 10 η πάλη πήρε 5, όταν από τα 116.854 εισιτήρια των αγώνων διατέθηκαν 113.851, δηλαδή ποσοστό 97,5%.
Τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων πάλης παρακολούθησαν 58,6 εκατ. θεατές και κατά μέσο όρο 23 εκατομμύρια. Χαμηλό βαθμό έλαβε επίσης η πάλη ως προς την επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο και την προβολή της από τον γραπτό Τύπο. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ εκτίμησε επίσης αρνητικά ότι στις διάφορες επιτροπές της FILA δεν συμμετέχουν εν ενεργεία αθλητές, δεν όρισε υπεύθυνο για ιατρικά θέματα, δεν έχει συγκροτήσει ξεχωριστή επιτροπή για τις γυναίκες, και δεν διαθέτει κανονισμό για τη συμπεριφορά των διαιτητών και του προσωπικού των αγώνων.
Το μοντέρνο πένταθλο βαθμολογήθηκε με 5,2, με την τηλεθέασή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου να ανέρχεται σε 33,5 εκατ. θεατές, 12,5 εκατ. κατά μέσο όρο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Πάλης έχει στη δύναμή της 177 εθνικές ομοσπονδίες, όταν η αντίστοιχη του Μοντέρνου Πεντάθλου μόνο 108.
Το πρώην μέλος της ΔΟΕ και επίτιμος πρόεδρος της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής Βιτάλι Σμιρνόφ αποκάλυψε ότι εδώ και ένα μήνα ενημέρωσε τον Ελβετό πρόεδρο της FILA Ραφαέλ Μαρτινέτι ότι η ΔΟΕ σχεδιάζει να διώξει την πάλη από το ολυμπιακό πρόγραμμα, χωρίς ο τελευταίος να κάνει τίποτα προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα του αθλήματος. «Δυστυχώς ο Μαρτινέτι δεν διαθέτει κύρος στο άθλημα και στη ΔΟΕ και δεν έκανε τίποτα προκειμένου να προστατεύσει το άθλημα» δήλωσε ο κ. Σμιρνόφ.
Το διοικητικό συμβούλιο της FILA συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στην Πατάγια της Ταϊλάνδης. Η συνεδρίαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο με θέματα που δεν αφορούσαν τις τελευταίες εξελίξεις. Στο ερώτημα γιατί στο Πατάγια, απάντησε ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας πάλης Μιχαίλ Μαμιασβίλι. «Το 90% των εκπροσώπων της FILA είναι ευρωπαίοι. Προφανώς κάποιοι ήθελαν να κάνουν το μπανάκι τους, να μαυρίσουν, να φάνε και να πιούνε με έξοδα του ταμείου. Αυτή τη δύσκολη στιγμή γιατί να μαζευτεί το άθλημα στην Ταϊλάνδη και όχι στην Κωνσταντινούπολη ή την Μόσχα. Στη FILA δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που κοιτάζουν μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα» υπογράμμισε ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1988.
Τον πρόεδρο της FILA στοχοποιεί και ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης Αλεξάντρ Καρέλιν. «Μόνοι μας δώσαμε αφορμές στη ΔΟΕ. Τα τελευταία 20 χρόνια αλλάξαμε 25 φορές τους κανονισμούς. Ανθρωποι με 30 χρόνια στο άθλημα πηγαίνουν στους αγώνες και δεν μπορούν πλέον να καταλάβουν τι γίνεται στο ταπί. Χάσαμε τη δημοτικότητα του αθλήματος εξ αιτίας του προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας» υπογράμμισε ο κορυφαίος παλαιστής στην ιστορία του αθλήματος.
Ενθαρρυντική για το μέλλον του αθλήματος ήταν πάντως δήλωση του αντιπροέδρου της ΔΟΕ Γερμανού κ. Τόμας Μπαχ. «Είμαι ικανοποιημένος από την απόφαση της FILA να ασχοληθεί με το θέμα και να εκπονήσει σχέδιο δράσης. Εάν συνεχίσει σε αυτό το πνεύμα, θα έχει σοβαρή υποστήριξη» υπογράμμισε ο κ. Μπαχ που θεωρείται φαβορί να διαδεχθεί τον Βέλγο Ζακ Ρογκ στη θέση του προέδρου της ΔΟΕ.