Θετικό μήνυμα για τη διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων και κατά προέκταση των κατώτερων κλαδικών αμοιβών, εξέπεμψαν την Πέμπτη οι διοικήσεις των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο επίσημο κάλεσμα της ΟΤΟΕ και προχωρούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Μάλιστα η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών προσδιορίσθηκε –άμεσα – για τις 25 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το τρίμηνο της μετενέργειας, έως τις 14 Μαΐου, με στόχο να υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση.
Η αποδοχή των διαπραγματεύσεων από τις τράπεζες, έρχεται την ημέρα λήξης 42 κλαδικών συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα και σηματοδοτεί την ανάγκη «ρύθμισης» των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών, μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω απορύθμιση της αγοράς εργασίας.
Μάλιστα οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δώσει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις στους διαπραγματευτές, – όπως προβλέπει ο νόμος – γεγονός που σημαίνει ότι τυχόν συμφωνία θα ισχύσει για το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος εξέφρασε την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, εκτιμώντας ότι το τελικό αποτέλεσμα (υπογραφή της σύμβασης) θα είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο.
Οι τράπεζες αναμένεται να θέσουν ζήτημα μειώσεων των κλαδικών αμοιβών, αλλά η ΟΤΟΕ προσδοκά πως τελικώς θα υπογραφεί η σύμβαση στα ίδια επίπεδα αμοιβών.
«Αλλωστε οι συνολικές αμοιβές των τραπεζοϋπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 20% μέσω των περικοπών επιδομάτων», σημειώνει ο κ. Κούκος.
Τέλος το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τράπεζες και ΟΤΟΕ, είναι το πλεονάζον προσωπικό που προκύπτει στα πιστωτικά ιδρύματα, μετά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Η Ομοσπονδία επιμένει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι απολύσεις και να αναζητηθούν λύσεις μέσω των συνταξιοδοτήσεων και των εθελούσιων εξόδων. Ηδη σε σχέση με το 2009, οι υπάλληλοι των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 8.000 άτομα (από 63.500 σε 55.500 το 2013), ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 2.000 υπαλλήλους της Εθνικής τράπεζας.