Έκκληση σε επίδοξους νέους επιχειρηματίες να καταθέσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια έως τις 26 Μαρτίου 2013, προκειμένου να συμμετάσχουν στον πρόγραμμα EGG, το οποίο παρέχει για 12 μήνες μια σειρά από υπηρεσίες και εργαλεία που υπόσχονται να μετατρέψουν την επιχειρηματική ιδέα σε πράξη, έκαναν την Τετάρτη o όμιλος της Eurobank και η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών, Corralia.
Το πρόγραμμα EGG (enter, grow, go) στοχεύει στην ενίσχυση της νεανικής, καινοτομικής επιχειρηματικότητας, απευθύνεται σε νέους 18 έως 35 ετών και θα φιλοξενήσει περίπου 20 επιχειρηματικές ομάδες, δύο έως τέσσερα άτομα η κάθε μία. Η διάρκεια του κάθε κύκλου του προγράμματος θα είναι ετήσια και ο πρώτος εκτιμάται να ξεκινήσει τον Μάιο του 2013.
Το πρώτο EGG θα «τρέξει» σε κτίριο της Eurobank στη λεωφόρο Συγγρού, στο οποίο θα παρέχεται σε όσους επιλεγούν πρόσβαση σε υποδομή, μέντορες, υπηρεσίες και κατάρτιση.
Οι περίπου 20 επιχειρηματικές ομάδες που θα προκριθούν και θα εγκατασταθούν στο πρώτο EGG, θα απολαμβάνουν όλες τις παροχές του προγράμματος για έναν χρόνο έναντι ενός ευρώ την ημέρα. Το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί για δωριστεί σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν στο ακέραιο τα πνευματικά δικαιώματα των σχεδίων και των αποτελεσμάτων τους.
Όροι, κριτήρια και αξιολόγηση
Η προκήρυξη του πρώτου κύκλου είναι ανοιχτή για όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας με μόνη προϋπόθεση το business plan να είναι καινοτόμο, άρτιο και βιώσιμο, στο πλαίσιο της ημεδαπής και της διεθνούς αγοράς. Ειδικότερα, ενθαρρύνονται επιχειρηματικά σχέδια που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια, κάνουν χρήση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών και έχουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή.
Απευθύνεται σε νέους επίδοξους επιχειρηματίας 18-35 ετών, αποφοίτους ή εγγεγραμμένους σε ανώτερο ή ανώτατο, δημόσιο ή ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, που δεν έχουν συστήσει εταιρία ή εάν το έχουν κάνει, αυτή δεν υπάρχει για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
Κριτήρια αξιολόγησης είναι η πρωτοτυπία και η καινοτομία κάθε ιδέας, οι άνθρωποι που θα την υλοποιήσουν και ένα εύλογο και ρεαλιστικό πλάνο ενεργειών 12 έως 24 μηνών.
Η διαδικασία έχει τρεις φάσεις. Στην πρώτη θα ελέγχονται οι τυπικές προϋποθέσεις και η πληρότητα του φακέλου, ενώ στη δεύτερη θα αξιολογούνται τα επιχειρηματικά σχέδια, εκ των οποίων θα προκριθούν 60. Στην τελευταία φάση θα γίνουν πεντάλεπτες παρουσιάσεις κάθε σχεδίου και θα προκριθούν 30 business plan, ενώ στη συνέχεια, θα γίνουν δεκάλεπτες παρουσιάσεις, από τις οποίες θα παραμείνουν τελικά περίπου 20.
Τα πρόσωπα του EGG
Μέντορες του προγράμματος θα είναι, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Μ. Βερέμης (Upstream), Φ. Αντωνόπουλος (ATCOM), Β. Γεροβασιλείου (Domaine Gerovasileiou), Φ. Δραγανίδης (Microsoft), Γ. Κορρές (Korres), Κ. Λαύκας (Sunlight), Κ. Μεϊμέτης (Antcor), Β. Τραπεζάνογλου (Eurobank), Τ. Φλάμπουρας (Aventurine), Ο. Παλαντζιάν (Europa Aluminium System)
Στη συμβουλευτική επιτροπή θα συμμετέχουν -μεταξύ άλλων – ο διευθυντής πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab, κ. Μιχάλης Μπλέτσας, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Ε. Βιδάλης, ο πρόεδρος του ιδρύματος Μποδοσάκη, κ. Δ. Βλαστός και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Γ. Δουκίδης.
Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση του σχεδίου έχουν ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης και τεχνολογίας του Corralia, κ. Ν. Βογιατζής, ο γενικός διευθυντής, επικεφαλής εργασιών, τεχνολογίας και οργάνωσης του ομίλου Eurobank, κ. Στ. Ιωάννου, ο γενικός διευθυντής, επικεφαλής τραπεζικής μικρών επιχειρήσεων του ομίλου Eurobank, κ. Ευ. Κάββαλος, ο γενικός διευθυντής του Corralia κ. Β. Μακιός, η επικεφαλής εταιρικής επικοινωνίας, κυρία Λύδα Μοδιάνο –Λεών και ο διευθυντής στρατηγικής και οικονομικών του Corralia, κ. Χόρχε Σάντσες.
Γιατί έγινε το EGG
«Η τράπεζα διέγνωσε ότι χρειάζεται να παρέμβει στον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος: στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος, στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης με όρους ανταγωνιστικότητας» τόνισε ο Επικεφαλής Εργασιών, Τεχνολογίας & Οργάνωσης του ομίλου Eurobank, κ. κ. Σταύρος Ιωάννου.
«Είναι κοινή διαπίστωση ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης βασισμένο στην άρθρωση βιώσιμης παραγωγικής δραστηριότητας, στην παραγωγή πλούτου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα και ελπίδα ουσιαστικής ανακούφισης για όσους πλήττει καίρια η κρίση» σημείωσε.
«Αυτό που λείπει είναι ο συνδετικός ιστός, λείπει το κατάλληλο κλίμα εκκόλαψης της επιχειρηματικότητας, η σωστή καθοδήγηση των νέων για να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα και να βγουν στην ανταγωνιστική αγορά με αξιώσεις» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Corralia, κ. Β. Μακιό, «η λύση στα προβλήματά μας μπορεί να έρθει από τη διοχέτευση της ενέργειάς τους στη δημιουργικότητα και την καινοτομία». «Το ζητούμενο λοιπόν είναι να καθοδηγήσουμε καινοτόμους επιχειρηματίες που θα αποτελέσουν την σπίθα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα φέρουν πλούτο στη χώρα», είπε.
Μάλιστα, επικαλούμενος στοιχεία της Κομισιόν, σημείωσε ότι η Ελλάδα τέταρτη θέση στην κατάταξη των συμμετοχών σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, πράγμα που δείχνει ότι το δυναμικό της Ελλάδας είναι υψηλής στάθμης.
«Το ζητούμενο είναι να εφαρμόσουν την αξιόλογη έρευνα σε προϊόντα ανταγωνιστικά διεθνώς» είπε και συμπλήρωσε ότι «τα δισεκατομμύρια που υπολείπονται στη χώρα, βρίσκονται στο μυαλό των νέων ανθρώπων μας».
Η επόμενη ημέρα
Σύμφωνα με τον επικεφαλής τραπεζικής μικρών επιχειρήσεων του ομίλου Eurobank, κ. Ευ. Κάββαλο, με τη λήξη του προγράμματος κι εφ’ όσον όλα έχουν πάει καλά, η τράπεζα θα μπορεί συμβουλευτικά να καθοδηγήσει τους υποψήφιους επιχειρηματίες, να υπαχθούν σε κοινοτικά προγράμματα ή να χρηματοδοτηθούν οι ίδιοι, αφού θα βρίσκεται πιο κοντά στις επιχειρήσεις, θα έχει πειστεί και θα έχει πιστέψει περισσότερο σε αυτές.
«Θα είναι ευκολότερο να τις υποστηρίξει και να τις χρηματοδοτήσει, αλλά και να τις φέρει σε επαφή με άλλους επιχειρηματίες που θα ήθελαν να επενδύσουν. Σκοπός δεν είναι να δημιουργήσουμε μικρές επιχειρήσεις, αλλά δυνατές ιδέες και μέσα από αυτές να προκύψουν μεγάλες επιχειρήσεις γιατί αυτό χρειάζεται η χώρα» κατέληξε.