Είναι πολύ γνωστός στους εναλλακτικούς κύκλους ως ο τραγουδιστής των Interpol. Πέρα από αυτό όμως ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικά άλμπουμ, που μπορεί να μην έγιναν τόσο πετυχημένα όσο οι δουλειές που έβγαλε με τη μπάντα του ωστόσο είχαν μια κάποια καλλιτεχνική αξία. Για τα «Julian Plenti is…skyscraper» και το περσινό «Paul Banks» ο λόγος. Ο 34αρης Paul Banks, λοιπόν, επισκέπτεται μόνος αυτή τη φορά την Ελλάδα, δύο χρόνια μετά την καθόλα πετυχημένη συναυλία των Interpol στην Ιερά Οδό. Από το διαμέρισμα του στο Μανχάταν ο μελαγχολικός αυτός τύπος σηκώνει το ακουστικό του και απαντά στις ερωτήσεις που του θέτουμε και αφορούν τα solo projects του, την 10η επέτειο από την κυκλοφορία του Turn on the bright lights (ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας του) και τα μελλοντικά του σχέδια.

Γιατί κυκλοφόρησες το πρώτο σου προσωπικό άλμπουμ με το όνομα Julian Plenti ενώ τώρα χρησιμοποιείς το κανονικό σου όνομα; Καταρχάς το Julian είναι το μεσαίο μου όνομα. Το Julian Plenti ήταν το πρώτο μου καλλιτεχνικό όνομα που χρησιμοποίησα όταν ήρθα στη Νέα Υόρκη και πήγα κολλέγιο. Εβγαλα μόνο ένα δίσκο με αυτό το ψευδώνυμο και τα τραγούδια του συγκεκριμένου άλμπουμ είχαν γραφτεί τότε, τις πρώτες μου μέρες στη Νέα Υόρκη. Ετσι, δέκα χρόνια μετά ένιωθα πως έπρεπε να το κυκλοφορήσω και το έκανα. Ηταν η μουσική που είχα γράψει σαν φοιτητής. Μετά έγραψα καινούρια μουσική. Το alter ego είχε τελειώσει και ήθελα να χρησιμοποιήσω το κανονικό μου όνομα αφού βρισκόμαστε στο παρόν.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο άλμπουμ; Τα τραγούδια του Julian Plenti είναι δεκαετίας μέσα σε ένα πιο φρέσκο περιτύλιγμα. Σκέψου πως τα έγραψα στην ηλικία των 18-20 χρονών. Ηταν πολύ σημαντικό για μένα να βγάλω κάτι που είχα γράψει χρόνια πριν. Με βοήθησε να ξεκλειδώσω τον εαυτό μου ως καλλιτέχνη. Η βασική διαφορά των δύο προσωπικών μου δουλειών είναι η διαφορετική τους θεματική. Εχω μεγαλώσει, έχω κάνει κάποια πράγματα και είμαι μεγαλύτερος σε ηλικία.

Οι βασικές διαφορές που εντοπίζεις στις προσωπικές σου δουλειές σχετικά με αυτό που κάνεις στους Interpol; Στους Interpol δεν γράφω εγώ τα τραγούδια. Είμαι απλά ο τραγουδιστής και ένας από τους δύο κιθαρίστες. Τα τραγούδια κυρίως τα γράφει ο Daniel Kessler, ο βασικός κιθαρίστας. Εδώ, στο Paul Banks τα τραγούδια τα γράφω εγώ. Υπάρχει επιρροή από τα τόσα χρόνια που έχουμε τους Interpol αλλά δεν είναι Interpol αυτό που θα ακούσεις στο άλμπουμ μου. Είμαι απλά εγώ.

Οι Interpol σε τι φάση βρίσκονται; Προετοιμάζουμε τον καινούριο δίσκο που θα κυκλοφορήσει μάλλον σε ένα χρόνο από τώρα. Είναι πολύ πιθανό, αν και δύσκολο, να κυκλοφορήσει και μες στο έτος που διανύουμε. Ο Daniel ήδη έχει αρχίσει και γράφει τα τραγούδια.

Από πού αντλείς έμπνευση για να γράφεις αυτά τα τραγούδια; Είναι δύσκολο να πω. Όταν έρχεται μια ιδέα, απλά την αξιοποιώ. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου όταν γράφω μουσική. Δεν υπάρχει κάποια πατέντα που ακολουθώ ή κάποια συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό που μου φαίνεται κατάλληλο εκείνη τη χρονική στιγμή, το γράφω. Επίσης, από πάντα έγραφα τραγούδια. Από παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνει αυτό το πράγμα. Είναι μια βιολογική ανάγκη. Είναι το καταφύγιο μου.
Με ποιο κριτήριο διαλέγεις τους μουσικούς που θα συνεργαστούν μαζί σου; Συνήθως είναι άνθρωποι που ξέρω πολλά χρόνια από διάφορες μπάντες που έχει τύχει να βρεθούμε στο ίδιο στούντιο, να τζαμάρουμε, να κάνουμε την πλάκα μας. Είναι φίλοι που παίζουν σε άλλες μπάντες ή κάνουν άλλα μουσικά πράγματα και τους πήρα τηλέφωνο, ήταν ελεύθεροι εκείνη την περίοδο που ήθελα να γράψω το άλμπουμ και συνεργαστήκαμε.
Εχουν περάσει 10 χρόνια από το εμβληματικό ντεμπούτο των Interpol, Turn on the bright lights. Πως νιώθεις; Ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι έχουμε γράψει έναν πολύ ωραίο δίσκο. Τον ακούγαμε και μας άρεσε. Δεν περίμενα ωστόσο να αποκτήσει τέτοια αξία και να αρέσει σε τόσο πολύ κόσμο. Είναι ωραίο συναίσθημα, έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις πως περνούν 10 χρόνια και ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που τον ακούν. Προσωπικά δεν το ακούω πλέον τόσο πολύ όσο παλαιότερα. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Σε πρώτη φάση θέλω να πάνε καλά οι συναυλίες που θα κάνω, θέλω να παίξω το καλοκαίρι σε κάποια φεστιβάλ και στη συνέχεια πάλι θα μπω στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε τον επόμενο δίσκο των Interpol, όπως είπα και πιο πριν. Ε, μετά η διαδικασία είναι γνωστή. Κι άλλες συναυλίες με τη μπάντα και αργότερα ίσως βρω χρόνο να γράψω κι άλλα δικά μου πράγματα.

Τι αναμνήσεις έχεις από την Ελλάδα; Θυμάμαι τη βόλτα στην Ακρόπολη, εμένα να περιφέρομαι ανάμεσα στα μνημεία που έχετε καθώς επίσης και τον ωραίο συναυλιακό χώρο που είχαμε δώσει το live.

Paul Banks – Fuzz Club – Παρασκευή 15/2.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 23 Ευρώ.
Προπώληση γίνεται στοwww.ticketarena.grκαι στα Public και το Tickethouse.
Την ημέρα της συναυλίας τα εισιτήρια θα κοστίζουν 25 Ευρώ και θα πωλούνται στο ταμείο του Fuzz.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00.