Την παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αποβάλει την πάλη από τον «σκληρό πυρήνα» των ολυμπιακών αθλημάτων και να την επαναθέσει στην κρίση της ολομέλειας της ΔΟΕ τον Σεπτέμβρη όσον αφορά την ένταξή στο πρόγραμμα των Αγώνων του 2020. Η απόφαση προκάλεσε σοκ στον κόσμο της πάλης και όχι μόνο.
Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πάλης κ. Κώστας Θάνος επισήμανε ότι «η πάλη είναι συνδεδεμένη με τους Ολυμπιακούς και δεν μπορείς να πετάξεις ένα τέτοιο σύμβολο. Ετσι όπως πάνε θα καταργήσουν και την ονομασία των Ολυμπιακών Αγώνων» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η απόφαση αυτή δεν θα επικυρωθεί στην ολομέλεια της ΔΟΕ». Ο ολυμπιονίκης της πάλης κ. Πέτρος Γαλακτόπουλος κατηγόρησε τη ΔΟΕ ότι «θέλει να μετατρέψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα μεγάλο Mall με το μυαλό τους να περιστρέφεται μόνο γύρω από το χρήμα».
ΣΥΡΙΖΑ προς ΕΟΕ «Βάλτε βέτο»
Στο ίδιο μήκος κύματος, της καταγγελίας της ΔΟΕ για την εμπορευματοποίηση, κινείται και η παρέμβαση του αθλητικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι «Η ΔΟΕ, σταθερά προσανατολισμένη στη λογική της εμπορευματοποίησης, της τηλεοπτικής δημοτικότητας και της αδίστακτης κερδοσκοπίας πάνω στα απομεινάρια των αθλητικών ιδεωδών, για άλλη μια φορά προσπαθεί να καταργήσει το ιστορικότερο άθλημα των Ολυμπιακών αγώνων. Ολυμπιακοί αγώνες χωρίς το άθλημα της πάλης δεν υπάρχουν».Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα κάλεσε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να ασκήσει βέτο «ακόμα και να αφαιρέσει το δικαίωμα κατάχρησης των Ολυμπιακών σημάτων και της ιστορικής κληρονομιάς των αγώνων από τους εμπόρους της βιομηχανίας του αθλητικού θεάματος» σε περίπτωση που «η γενική συνέλευση της ΔΟΕ επικυρώσει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για κατάργηση του αθλήματος της πάλης». Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το γάντι στην ΕΟΕ επισημαίνοντας «Το ζήτημα είναι εάν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που εδώ και δεκαετίες ταυτίζεται με το σύστημα διαπλοκής της ΔΟΕ, έχει το σθένος να αντιδράσει και τη βούληση να υπερασπισθεί τον αθλητισμό απέναντι στην επιδρομή των πολυεθνικών εταιρειών που τον λυμαίνονται».
Η ΕΟΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απόφαση «έρχεται καθαρά σε πλήρη αντίθεση με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και γενικότερα του αθλητισμού. Ομολογουμένως θα πρέπει μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη, ανάλυση και παρουσίαση δεδομένων να υπάρξει αναθεώρηση αυτής της απόφασης». Παράλληλα εκφράζει «τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράστασή τους προς την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης (Ε.Ο.Φ.Π.) στον αγώνα που ξεκινά για τη παραμονή του αθλήματος στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και βέβαια και στις μελλοντικές Ολυμπιακές διοργανώσεις.» χωρίς όμως να δεσμεύεται για κάποιες δικές της πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αναθεώρησης της απόφασης
Στο πλευρό της πάλης συντάχθηκε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τζούντο κ. Γιάννης Καφενταράκης που δήλωσε: «Το άθλημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι` αυτόν και μόνο το λόγο, θα πρέπει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην βάλει ταφόπλακα σε ένα άθλημα με τεράστια ιστορία και κύρος. Θα αποτελέσει πλήγμα για ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα και ως εκ τούτου για τη χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό Ιδεώδες».Εξάλλου με ανακοίνωσή τους «ο πρόεδρος Πύρρος Δήμας και το Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας άρσης βαρών, ως εκπρόσωποι επίσης ενός αθλήματος με ρίζες στην αρχαιότητα, εκφράζουν την απέραντη συμπαράσταση στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης και στρατεύονται στον αγώνα των αντιδράσεών της. Η συμπαράσταση μας στο άθλημα της πάλης ήταν και είναι δεδομένη, πόσο μάλλον σήμερα που αντιμετωπίζει μία τέτοια ανήκουστη πρόκληση».
Διεθνείς αντιδράσεις
Στο εξωτερικό η σφοδρότερη αντίδραση ήρθε από την Τουρκία, μια από τις υπερδυνάμεις του αθλήματος χάρη στο οποίο έχει κατακτήσει τα 58 από τα 87 ολυμπιακά μετάλλιά της εκ των οποίων τα 28 χρυσά. «Είναι άδικο ακόμη και να μιλάς για ένα τέτοιο θέμα. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ» τόνισε ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας και μεγάλη δόξα της ελληνορωμαϊκής πάλης κ. Χαμζά Γιερλίκαγια.
Ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας και Νο 2 της διεθνούς ομοσπονδίας κ. Ματέο Πελικόνε χαρακτήρισε την απόφαση παράλογη ενώ ο ιταλός χρυσός ολυμπιονίκης Αντρέα Μινγκούτσι τόνισε «Είναι μια ολική παραφροσύνη. Πώς μπορούν να σκέφτονται να αφαιρέσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το αρχαιότερο άθλημα; Τι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι χωρίς την πάλη;»
Ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας κ. Σαλβατόρε Ατάρντο χαρακτήρισε την απόφαση «ολοκληρωτικά ακατανόητη» και πρόσθεσε «είναι δύσκολο να βρεις άθλημα πιο παγκόσμιο απ’ ότι η πάλη».