Εκτακτη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Σ΄αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί των κρατών – μελών της Ε.Ε. προκειμένου να συζητήσουν την λήψη πιο αυστηρών μέτρων για το επεξεργασμένο κρέας, μεσούντος του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου που εντοπίστηκε σε προϊόντα με σήμανση «βοδινό» και προκαλεί θύελλα σε όλη την Ευρώπη.
Την σύνοδο συγκάλεσε η Ιρλανδία που προεδρεύει της ΕΕ και ήταν η χώρα από όπου ξεκίνησε το διατροφικό σκάνδαλο, όταν ανακαλύφθηκε κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα μπέργκερ που υποτίθεται ότι ήταν φτιαγμένα από βοδινό.
Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνεται και η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην ετικέτα του προϊόντος, ενώ το σκάνδαλο θα συζητηθεί και στην προγραμματισμένη για τις 25 Φεβρουαρίου σύνοδος των υπουργών γεωργίας.
Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς σουπερμάρκετ στην Βρετανία υποχρεώθηκαν από την υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA) να ελέγξουν και άλλα προϊόντα με βάση το χοιρινό και το κοτόπουλο, ενώ οι εταιρείες επεξεργασμένου κρέατος στην Ιρλανδία καλούνται να προχωρήσουν σε ελέγχους DNA προκειμένου να καθησυχαστούν οι καταναλωτές και οι εξαγωγείς.
Εν τω μεταξύ, η αλυσίδα Tesco παραδέχθηκε ότι πουλούσε κατεψυγμένα γεύματα (σπαγγέτι μπολονέζ) με 60%-100% περιεκτικότητα σε κρέας αλόγου. Τα προϊόντα αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Μετά την αποκάλυψη-σοκ, ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Όουεν Πάτερσον θα έχει και δεύτερη συνάντηση με την Υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA) και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων για να συζητήσουν το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που έχει βάλει σε αναμμένα κάρβουνα όλη την Ευρώπη.
Οι βουλευτές θα συζητήσουν το κρίσιμο θέμα μετά το σχετικό αίτημα των Εργατικών μετά την απόσυρση των σπαγκέτι μπολονέζ της Tesco.
Χθες, ο Πάτερσον, μιλώντας στην βουλή, έκανε λόγο για εγκληματική δραστηριότητα, ενώ το Σάββατο είχε συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο για να διαπιστωθεί πως προϊόντα που πωλούνταν σε σουπερ-μάρκετ με την σήμανση «βοδινό» περιείχαν ως και 100% κρέας αλόγου.

Η Ρουμανία διαψεύδει τις κατηγορίες για τροφοδοσία αγορών με κρέας αλόγου

Η ρουμανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη Δευτέρα τη ρουμανική βιομηχανία κρέατος, αρνούμενη τις κατηγορίες ότι ρουμανικά σφαγεία τροφοδοτούσαν ευρωπαϊκές χώρες με κρέας αλόγου αντί για βόειο κρέας.

Ο πρωθυπουργόςτης Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και δεν βρέθηκαν παραβιάσεις κανονισμών και προτύπων στα σφαγεία.

Την περασμένη Παρασκευή, η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) ανέφερε ότι τα λαζάνια με «μοσχαρίσιο κρέας» της εταιρείας Findus ήταν σε ποσοστό 100% παρασκευασμένα από κρέας αλόγου.
Λίγο μετά προϊόντα με κρέας αλόγου βρέθηκαν σε καταστήματα της Ιρλανδίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.

Ο κ. Πόντα εξέφρασε την οργή του για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η χώρα του. «Είμαι θυμωμένος, πολύ θυμωμένος. Μπορώ να εγγυηθώ στους καταναλωτές στη Βρετανία και στη Γαλλία ότι η Ρουμανία έκανε τα πάντα με υπευθυνότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμενα λογοδοτούμε για την αλυσίδα εφοδιασμού αφότου το κρέας έχει αφήσει τα σύνορά μας» πρόσθεσε ο ρουμάνος πρωθυπουργός.

Η ανακάλυψη κρέατος αλόγου σε επεξεργασμένα προϊόντα βοείου κρέατος έχει οδηγήσει στην άμεση απόσυρσή τους από τις αγορές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.

Προληπτική ανάκληση προϊόντων από ράφια σούπερ – μάρκετς στην Ελλάδα

Σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της Carrefour από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «Λαζάνια Μπολονέζ Carrefour 1 κιλού» και «Κανελόνια Μπολονέζ Carrefour 600 γρ.» προχώρησε η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ. Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία ελέγχων του ΕΦΕΤ.

Υπενθυμίζεται ότι κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας της γαλλικής εταιρείας Comigel είχαν αποσυρθεί στις αρχές Φεβρουαρίου από τις βρετανικές αρχές διότι είχε ανιχνευθεί DNA αλόγου.
Ειδικότερα, στις 11.2.2013 είχε δημοσιευθεί στο BBC News Europe άρθρο σύμφωνα με το οποίο επτά αλυσίδες γαλλικών σουπερμάρκετ, μεταξύ των οποίων και η Carrefour, απέσυραν κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας. Επισημαίνεται ότι οι Αρχές τόσο της Ιρλανδίας όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας από την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ως σήμερα για το θέμα δεν έχει ενεργοποιηθεί το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού όσο και με σχετικούς επαγγελματικούς συνδέσμους στη χώρα μας.
Οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.