Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη θα στείλει την Πέμπτη ο κ. Ευ. Βενιζέλος όπως ανήγγειλε στην ομιλία του στη γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, προκειμένου να υπάρξει προσυνεδριακή συνάντηση των δύο κομμάτων για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. «Δεν μπορεί να συζητάμε για θέματα κυβερνητικής διαχείρισης και εθνικής στρατηγικής και να μην μπορούμε να συζητήσουμε για ιδεολογικά, αξιακά, ταυτότητας της ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας και της ελληνικής κεντροαριστεράς», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ δεν υπήρξε καμία αντίδραση και το πιθανότερο είναι ότι θα περιμένουν την επιστολή του κ. Βενιζέλου προκειμένουν να τοποθετηθούν επ΄αυτής.
Η πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ, πάντως, περιλαμβάνει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με κείμενα, προτάσεις και θέσεις, ακόμα και ψηφιακά στο διάλογο «ακόμα και να διαφωνήσει ριζικά». Η ίδια πρόσκληση απευθύνεται και σε όλες τις κινήσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς οι οποίες θα κληθούν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. «Η λογική των χαιρετισμών σε ένα πολυμελές ακροατήριο χωρίς προετοιμασία δεν σημαίνει τίποτα και δεν βοηθά στην εμβάθυνση του αξιακού, ιδεολογικού και πολιτικού διαλόγου», είπε ο κ. Βενιζέλος. Το συνέδριο του ΠαΣοΚ, συνέχισε, είναι μια κρίσιμη στιγμή στην προσπάθεια συγκρότησης της μεγάλης κεντροαριστεράς αλλά δεν είναι η τελευταία στιγμή. Θα συνεχίσουμε και μετά το συνέδριο.
Επίσης, ανέφερε ότι πολλές κινήσεις, σαρξ εκ της σαρκός του ΠαΣοΚ, και η ΔΗΜΑΡ θέτουν είτε ευθέως είτε υπαινικτικά το ηθικό ζήτημα, ότι έχουν ηθικό πλεονέκτημα έναντι του ΠαΣοΚ. «Το ζήτημα είναι να βγεις ηθικά αλώβητος αφού έχεις δοκιμαστεί. Όχι να αποφεύγεις τη δοκιμασία», επισήμανε. «Δεν καταλαβαίνω τη λογική που λέει ότι τα στελέχη που έμειναν στο ΠαΣοΚ πρέπει να αποδεικνύουν την ηθική τους ακεραιότητα, ενώ τα στελέχη που κουβάλησαν όλα τους τα βάρη και μεταστεγάστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ η στους Ανεξάρτητους Ελληνες ή ακόμα και στη ΔΗΜΑΡ μπήκαν στη μεγάλη «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» και έχουν απαλλαγεί από οποιοδήποτε ηθικό πρόβλημα.
Αλλο ρεύματα άλλο δίκτυα αλληλοϋποστήριξης στελεχών
Ο κ. Βενιζέλος τράβηξε το αυτί και στα στελέχη που έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα για τη δημιουργία τάσεων και ομάδων ενόψει του συνεδρίου. «Παρακολουθώ να αποδίδεται πολύ μεγάλη σημασία σε ορισμένες, παλαιού τύπου, συσσωματώσεις και ομαδοποιήσεις. Αυτό προκαλεί μια εσφαλμένη και άδικη εντύπωση για την προσυνεδριακή διαδικασία. Ο στόχος είναι η θεσμική ανασυγκρότηση του ΠαΣοΚ η εγκαθίδρυση της εσωκομματικής δημοκρατίας, η ανάδειξη της σημασίας του ουσιαστικού πολιτικού λόγου και βέβαια στρατηγικός στόχος είναι ανανέωση ιδεών, προσώπων, στρατηγικής». «Δεν επιτρέπονται», πρόσθεσε, «εσωστρέφειες, μικρομεγαλισμοί ούτε παλαιοκομματικές πρακτικές. Το ΠαΣοΚ μπορεί να γίνει πλειοψηφικό και πολυσυλλεκτικό αλλά όντας πολιτικά έντιμο και ειλικρινές».
Το ΠαΣοΚ, συμπλήρωσε αποδέχεται τη λειτουργία εσωτερικών ρευμάτων αλλά για να αναδειχθούν νέες ιδέες.Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πρώτα η ιδεολογική ταυτότητα και το αξιακό περιεχόμενο του ίδιου του ΠαΣοΚ. «Το συνέδριο δεν θα διεξαχθεί με παλιαούς ή ακόμα χειρότερα με παλαιοκομματικούς όρους. Είναι διαφορετικό να έχεις αγωνίες και να υφίστασαι πιέσεις λόγω των κοινωνικών αναγκών και άλλο να τις μετασχηματίζεις σε ολοκληρωμένη πρόταση, αξιακή, στρατηγική, εκλογική για την παράταξη και για τη χώρα».
«Είναι άλλο πράγμα τα ρεύματα και άλλο τα δίκτυα αλληλουποστήριξης των στελεχών», τόνισε. Το ίδιο συμβούλευσε και τη νεολαία του κόμματος -οι νεολαίοι θα πρέπει να ξαναγίνουν νέοι και το συνέδριο της νεολαίας να μην γίνει με φυλές και πάτρωνες, είπε χαρακτηριστικά.
Το πραγματικό διακύβευμα του συνεδρίου, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, δεν είναι αν θα μπει το ΠαΣοΚ με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση, αλλά να διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια η αξιακή και ιδεολογική ταυτότητα της δημοκρατικής παράταξης, να πούμε ποιούς θεωρούμε και ποιούς δεν θεωρούμε κεντροαριστερά. «Τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα δεν τον θεωρούμε κεντροδεξιά», σημείωσε στέλνοντας μήνυμα στα στελέχη του ΠαΣοΚ που θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεντροαριστερά
Κόβοντας κάθε γέφυρα προς αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ακροπόλ «μνημείο ιστορικής ανευθυνότητας» συγκρίνοντας την κατάσταση στην Ελλάδα με την μαζική τρομοκρατία στην Ιταλία στα «χρόνια του μολυβιού» και με την πυρκαγιά που είχε βάλει το ναζιστικό κόμμα στο Ράιχσταγκ. «Στο όνομα τίνος εκφράζεται ο κ. Τσίπρας, ποιές είναι οι ιστορικές αναλογίες;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος. «Τι θέλει να μας πει; Οτι υπάρχει πρόβλημα αυταρχισμού, ναζισμού διολίσθησης της κυβέρνησης σε δικτατορία; Θέλει να μας πει ότι υποθάλπουμε την τρομοκρατία και κάνουμε προβοκάτσιες; Εξομοιώνει την κρατική νομιμότητα με τα προβλήματά της με πράξεις βίας και τρομοκρατίας; Αυτά είναι το φλερτ με τη βία και η έμμεση ενθάρρυνση. Και αντί να καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή και να ενταχθεί καθαρά στο συνταγματικό τόξο, στο μέτωπο που ζητάμε αποκλεισμού θεσμικού της Χρυσής Αυγής, αναπτύσσει χθες την ανατριχιαστική θεωρία ότι η Χρυσή Αυγή είναι επιχειρησιακός βραχίονας της κυβέρνησης. Και μάλιστα όχι της κυβέρνησης στενά, αλλά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με ευθύνη και του ΠαΣοΚ το οποίο ευθύνεται για τα πάντα και εμμέσως και της ΔΗΜΑΡ, γιατί όχι; Εμάς πάντα μας στοχοποιεί βέβαια, για λόγους στρατηγικούς, γιατί ξέρει ποιο είναι το στρατηγικό του πρόβλημα».
Τα διακυβεύματα του συνεδρίου
Σε ό,τι αφορά την ουσία και τα διακυβεύματα του συνεδρίου ο κ. Βενιζέλος τα συμπύκνωσε σε τέσσερα σημεία :
-Οχι νέα δημοσιονομικά μέτρα. Οι εταίροι μας είπε πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν το αντέχει ούτε η χώρα ούτε η κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα.
-Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ο αναπροσανατολισμός των πόρων για την ανάδειξη της απόλυτης ανεργίας και φτώχειας. Δεν θα επιτρέψουμε στην Χρυσή Αυγή να παριστάνει τον Ρομπέν των Δασών.
-Το Εθνικό Φορολογικό σύστημα
-Η στήριξη της ρευστότητας και της ανάπτυξης.
Επίσης, σημείωσε ότι μεγάλο στοίχημα είναι και η θεσμοποίηση και αποπροσωποποίηση του συνεδρίου. «Το ζήτημα της κυβέρνησης στο συνέδριο θα τεθεί με όρους εθνικής στρατηγικής και όχι ως ζήτημα ανασχηματισμού μιας κάποιοας κυβέρνησης», είπε.
Το ΠαΣοΚ δεν είναι ουρά είναι γάτα!
«Ακούω την περιβόητη λογική της συνιστώσας «δεν θέλουμε το ΠαΣοΚ συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας», «δεν θέλουμε το ΠαΣοΚ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». Προφανώς. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ουρά, είναι η γάτα! Η γάτα είναι επτάψυχη και το ΠαΣοΚ είναι επτάψυχο. Είναι ευφυής, ευέλικτη και είναι και χρήσιμη, πάρα πολύ χρήσιμη. Σώζει καταστάσεις, ζωές. Από ερπετά! Και χρειάζεται μια γάτα η οποία θα αντιμετωπίσει και διάφορα πολιτικά ερπετά», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος .
Χρειάζεται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, εξέφρασε με έμμεσο τρόπο τη δυσφορία του για τις δηλώσεις του κ. Γ. Μέργου περί κατώτατου μισθού λέγοντας ότι το ΠαΣοΚ έδωσε αγώνα για να παραμείνει σταθερό το επίπεδο του κατώτατου μισθού.
Μίλησε όμως αυστηρά για τις αρρυθμίες και την έλλειψη συνεννόησης στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, είπε, δεν είναι κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε οι υπουργοί είναι της ΝΔ ούτε η πολιτική που εφαρμόζεται είναι της ΝΔ, και ζήτησε την επικαιροποίηση της προγραματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, ώστε να είναι επίκαιρη και ειλικρινής.
«Το ζήτημα, πρόσθεσε, «δεν είναι αν πότε και πώς θα γίνει ανασχηματισμός της Κυβέρνησης. Το ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ πολιτικών προσώπων προβεβλημένων ή λιγότερο προβεβλημένων, νεώτερων ή παλαιότερων. Το ζήτημα δεν είναι καν η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Από την άποψη αυτή το ζήτημα είναι η αποτροπή ενός νέου κομματικού κράτους, αλλά και ενός νέου διακομματικού κράτους το οποίο πολλές φορές είναι χειρότερο και από το μονοκομματικό. Εμείς δεν θέλουμε ούτε κομματικό ούτε διακομματικό κράτος. Θέλουμε θεσμούς που λειτουργούν»..
Τα «υπολογιστικά» λάθη του ΔΝΤ
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χρησιμοποιεί, όπως είπε, τον όρο εντός εισαγωγικών γιατί ο τρόπος που άνοιξε η συζήτηση είναι ενδεικτικός ενός δημοσίου βίου χωρίς μνήμη και συνέπεια. Τα λάθη αυτά, τα οποία είναι λάθη όλων των θεσμικών εταίρων, είναι λάθη πολιτικά και ιδεολογικά, υποστήριξε. «Το λάθος δεν είναι στον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή αλλά στον πολιτικό και ιδεολογικά νεοφιλελεύθερο πολλαπλασιαστή. Το πρόγραμμα είναι πρόγραμμα υποστήριξης και τιμωρίας των δημοσιονομικά άσωτων χωρών». Ο κ. Βενιζέλος, εξήγησε, ότι τα «γενετικά» λάθη του αρχικού προγράμματος είχαν γίνει φανερά από τις αρχές του 2011 και αντιμετωπίστηκαν μέσα από συγκρούσεις, όπως η δική του τον Σεπτέμβριο του 2011 που η τρόικα αποχώρησε από την Αθήνα, η διαπραγμάτευση με τον κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε το φθινόπωρο του 2011στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, η δύσκολη συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση Παπαδήμου τον Φεβρουάριο του 2012, οπότε περιλήφθηκε η ρήτρα βαθύτερης ύφεσης.
«Οι εταίροι μας θέλουν τώρα να πετύχουμε. Γι΄ αυτό έχει σταματήσει η επικίνδυνη ρητορεία για μια Ελλάδα που είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από την ΕΕ. Αυτό κόστισε», σημείωσε.
Οχι άλλα εισοδηματικά μέτρα
Το μεγάλο πρόβλημα τώρα, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, είναι να κατανοήσουν οι εταίροι μας ποιό είναι το μεγάλο πρόβλημα Οτι δεν είναι δυνατόν ούτε είναι σωστό οικονομικά να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά ή εισοδηματικά μέτρα. Δεν αντέχει η κοινωνία, η οικονομία, το πολιτικό σύστημα.
Παράλληλα, η κριτική του για κάποιους «που ήταν κατά του PSI και που ξόρκιζαν την αναδιάθρωση και λένε τώρα ότι χρειάζεται νέο κούρεμα, λες και κομίζουν κάτι το καινούργιο ή το καινοφανές στη συζήτηση, λέγοντας εύκολα λόγια εκ των υστέρων» ερμηνεύτηκε ως αιχμή κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη. «Με το PSI και την επαναγορά των ομολόγων που έγινε πρόσφατα, έχει μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Είναι κολοσσιαία και πρωτοφανής στα διεθνή οικονομικά χρονικά η μείωση», πρόσθεσε.