Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία, ετοιμάζεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να θέσει την πάλη, το αρχαιότερο των αθλημάτων που αντλεί τις ρίζες του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας Ολυμπίας και ήταν στο πρόγραμμα όλων των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, αρχής γενομένης από την 1η Ολυμπιάδα που διεξήχθη το 1896 στην Αθήνα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα τη λίστα των 25 αθλημάτων τα οποία προτείνει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Από αυτό απουσιάζει το άθλημα της πάλης. Η ΔΟΕ συμπεριέλαβε «το άθλημα των αθλημάτων» κατά τον Πλάτωνα, σε μία δεύτερη λίστα επιλογής με άλλα επτά αθλήματα, ένα εκ των οποίων θα διεκδικήσει μέσω διαγωνισμού την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.
Στη λίστα επιλογής εκτός από την πάλη η ΔΟΕ τοποθέτησε το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ, το καράτε, τα πατίνια με ρόδες, το σκουός, την αναρρίχηση, το θαλάσσιο σκι με μία σανίδα και το κινέζικο γου σου κουν φου. Οι διεθνείς ομοσπονδίες των 8 αθλημάτων καλούνται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους τον Μάιο στην Αγία Πετρούπολη, και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο στο Μπουένος Αϊρες θα ανακοινώσει τα 7 αθλήματα που θα μείνουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Το άθλημα που θα κερδίσει την μάχη επιβίωσης, μαζί με το γκολφ και το ράγκμπι που θα κάνουν πρεμιέρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας, θα συμπληρώσουν τα 28 αθλήματα του ολυμπιακού προγράμματος των Αγώνων του 2020.
Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 διεκδικούν η Κωνσταντινούπολη, η Μαδρίτη και το Τόκιο. Η απόφαση θα ληφθεί τον Σεπτέμβριο στο Μπουένος Αϊρες. Αν η διοργάνωση ανατεθεί στην Κωνσταντινούπολη ή το Τόκιο η πιθανότητες της πάλης να παραμείνει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα είναι πολλές καθώς Τούρκοι και Ιάπωνες λατρεύουν το άθλημα και κερδίζουν μετάλλια.

Η απόφαση της ΔΟΕ αιφνιδίασε την Διεθνή Ομοσπονδία Πάλης (FILA) η οποία παρότι εδρεύει στην Ελβετία δεν πήρε χαμπάρι τα «μαγειρέματα» των «αθανάτων». Η αντίδρασή της αναμένεται να εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο από την Ταϊλάνδη όπου συνεδριάζει το διοικητικό της συμβούλιο.

Η ΔΟΕ το 2002 είχε προσπαθήσει να θέσει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων την Ελληνορωμαϊκή πάλη με το σκεπτικό ότι δεν παρουσιάζει τηλεοπτικό ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Ζαγκ Ρογκ είχε αναγκαστεί τότε να κάνει πίσω με δεδομένο ότι θα ήταν εξαιρετικά άκομψο και ιδιαίτερα προκλητικό, να πετάξει εκτός προγράμματος το άθλημα που έχει τις ρίζες του από την Αρχαία Ελλάδα, δύο χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Το 2007 ο κ. Ρογκ είχε επανέλθει επί του θέματος, δηλώνοντας ότι ένα άθλημα μπορεί να διαγραφεί από το ολυμπιακό πρόγραμμα για εξαιρετικούς λόγους, όπως, διαφθορά, χρήση απαγορευμένων ουσιών και δραματική πτώση της δημοτικότητάς του. Αν η πάλη έχει πρόβλημα διαφθοράς, η ΔΟΕ οφείλει να προβεί σε αποκαλύψεις. Εξ αιτίας του ντόπινγκ το πρώτο άθλημα που θα έπρεπε να αποβληθεί είναι η άρση βαρών η οποία έχει τα περισσότερα κρούσματα τα τελευταία 30 χρόνια.

Το γεγονός ότι η δημοτικότητα της πάλης έχει μειωθεί σημαντικά στις προηγμένες οικονομικά χώρες που πληρώνουν τα περισσότερα ποσά για τηλεοπτικά δικαιώματα όπως η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γερμανία, η Φινλανδία οι παλαιστές της οποίας έχουν γράψει ιστορία κατά το παρελθόν, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποβληθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκτός αν η ΔΟΕ θέλει να σβήσει από τον Ολυμπιακό χάρτη χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, η Κούβα, η Κορέα, η Αίγυπτος, η Ουκρανία και φυσικά τη Ρωσία η οποία το 2011 στο Λονδίνο κατέκτησε 11 μετάλλια στην ελληνορωμαϊκή, την ελευθέρα και την πάλη των γυναικών.

Η Ελλάδα στο άθλημα της πάλης στήριξε την ολυμπιακή της αξιοπρέπεια για περισσότερες από δύο δεκαετίες κατακτώντας μετάλλια το 1896 με τους Γιώργο Τσίτα, Στέφανο Χρηστόπουλο, το 1968 και 1972 με τον Πέτρο Γαλακτόπουλο, το 1980 με τον Στέλιο Μηγιάκη και τον Γιώργο Χατζηϊωαννίδη, το 1984 και 1988 με τον Μπάμπη Χολίδη, το 2000 με τον Αμιράν Καρντάνοφ και το 2004 με τον Αρτιόμ Κιουρεγκιάν.