Σε πρώτο πλάνο θέτει την καταπολέμηση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα το Μαξίμου, που σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να δώσει το «σήμα» ότι ξεκινά άγριο σαφάρι για το ζήτημα στη δημόσια διοίκηση και εκ παραλλήλου ότι τα πειθαρχικά περιμένουν τους επίορκους υπαλλήλους. Μάλιστα, εξετάζονται παρεμβάσεις με πιο ασφυκτικό το πλαίσιο για τους κριτές-ελεγκτές ώστε να μπει φρένο στην πλημμυρίδα αθωωτικών αποφάσεων για υποθέσεις παραβατικότητας.
Έτσι, έχει ανάψει πλέον το πράσινο φως για εφόδους και επιτόπιους ελέγχους στις υπηρεσίες από τους επιθεωρητές, ώστε να ξετινάξουν φακέλους για υποθέσεις που εκκρεμούν, ενώ θα διερευνηθούν ακόμα και καταγγελίες για ψευδείς δηλώσεις τίτλων σπουδών. Επίσης τίθεται στο στόχαστρο η τήρηση του ωραρίου, η διερεύνηση περιπτώσεων αναιτιολόγητων απουσιών ή ακόμα και η συχνότητα αναρρωτικών αδειών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενισχυθεί το Σώμα Επιθεωρητών με 50, σε πρώτη φάση, ελεγκτές οι οποίοι θα αποσπασθούν εκεί ώστε, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις, να προχωρήσουν και να διεκπεραιωθούν τάχιστα πειθαρχικές διαδικασίες.
Το ξεδίπλωμα του σχεδίου για «κάθαρση» στο Δημόσιο συνδυάζεται ωστόσο και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαθεσιμότητας και μετατάξεων, σε πρώτη φάση· αν αυτό δεν επαρκεί, με σπρώξιμο προς την έξοδο και «υποχρεωτικές αποχωρήσεις».
Απόλυση για τους «παραβάτες»
Έτσι, η καταπολέμηση της διαφθοράς εκτός από το ηθικό έρεισμα που έχει και τη σύμπλευση με το κοινωνικό αίτημα για εξυγίανση της διοίκησης συμπαρασύρεται και από τη λογική «μάζευε κι ας είν’ και ρόγες». Με την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για όσους εγκαλούνται για παραπτώματα ή είναι εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα, κάποιοι από αυτούς μετά την αυτοδίκαιη αργία στην οποία τίθενται θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ήδη έχουν καταγραφεί στα υπουργεία 892 υποθέσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων ή διερεύνησης βαριών ποινικών ευθυνών, που περιμένουν για ξεκαθάρισμα από τα πειθαρχικά συμβούλια. Παρ’ όλο που μιλούσαν προ καιρού για τετραπλάσιο αριθμό «παραβατών», ακόμα και αυτές οι περιπτώσεις, εφόσον ορισμένοι από τους εγκαλούμενους οδηγηθούν στην έξοδο, είναι «κέρδος» για την αριθμητική του ελαφρύτερου κράτους.
Συντονισμός Μανιτάκη – Ρακιντζή
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι δύο ημέρες μετά τη συνάντηση για τα ζητήματα των αναδιαρθρώσεων στο κράτος που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά ο υπουργός κ. Αντ. Μανιτάκης, ο οποίος είναι φειδωλός στη δημοσιοποίηση ακόμα και συναντήσεων με πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες, έσπευσε να βγάλει δελτίο Τύπου για μια συνάντηση εργασίας.
Πρόκειται για τις συζητήσεις που είχε το μεσημέρι της Τρίτης (12.2.2013) με τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή. Δεν είναι η μοναδική συνάντηση που είχε μαζί του τις τελευταίες ημέρες και ήδη προαναγγέλλεται ότι θα έχει κι άλλες τις επόμενες ημέρες. Όμως η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών έχει τεθεί στην αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης και όπως εκπέμπεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».
Αποτελεί κυβερνητικό στοίχημα να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα με επίκεντρο την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου. Στόχος είναι «να ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη προκειμένου να εντοπισθούν, και να απομακρυνθούν, οι περιπτώσεις των υπαλλήλων που δυσφημούν το δημοσιοϋπαλληλικό λειτούργημα».
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι εξετάζονται παρεμβάσεις για να μπει φρένο στην πλημμυρίδα αθωωτικών αποφάσεων! Όπως υπογραμμίζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συζητήθηκε με τον κ. Ρακιντζή «ένα πιθανό πλαίσιο ελέγχου των κρίσεων ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται περιπτώσεις αθρόων αθωωτικών αποφάσεων έτσι ώστε να υπάρξει η πλήρης εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου». Οι συζητήσεις στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης θα συνεχισθούν ώστε να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών.