«Πολύ καλό το πακέτο που ενέκριναν οι 27 για την Ελλάδα» λένε οι επαΐοντες, αναφερόμενοι στις αποφάσεις των αρχηγών κρατών-μελών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. για τις πολυετείς δημοσιονομικές προοπτικές της ενωμένης Ευρώπης. Οι 27 αποφάσισαν μεταξύ άλλων να χορηγηθούν στην Ελλάδα, από το 2014-2020, περίπου 18,3 δισεκατομμύρια ευρώ, επί συνόλου 960 δισεκατομμύρια ευρώ για όλα τα κράτη-μέλη. Το «ελληνικό πακέτο» χαρακτηρίζεται «πολύ καλό», διότι το προηγούμενο (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2013-2017) προέβλεπε χορηγήσεις περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ, επί συνόλου δαπανών για τους 27 περίπου 994 δισ. ευρώ.
Επομένως, δεδομένης της μείωσης των συνολικών δαπανών της Ε.Ε. για τα επόμενα έτη το «ελληνικό πακέτο είναι πολύ καλό» ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Κοινοτική χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει το 90%, δηλώνει ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης. Προσθέτει όμως παράλληλα ότι «οι οιωνοί είναι καλοί, χρειάζεται όμως γρήγορη απορρόφηση και χωρίς σπατάλες και διαφθορά». Αναμφίβολα η επισήμανση του αυτή δεν γίνεται τυχαία. Ο κ. Καρβούνης λίγες ημέρες πριν τη λήψη απόφασης των «27» είχε δηλώσει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η έγκριση χορηγήσεων στην Ελλάδα πάνω από 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι νίκη ενώ πιο αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρχει ικανοποίηση εάν εγκριθούν για τη χώρα μας 14-14,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η γρήγορη απορρόφηση και στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα βάλει πλάτες» αφού βεβαίως θα πρέπει να αντιληφθεί πλήρως γιατί η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει την ταχεία απορρόφηση. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επισκέπτεται ο αρμόδιος Επίτροπος τις περιφέρειες της χώρας κάθε τρίμηνο και να προωθεί λύσεις στα προβλήματα απορρόφησης. Η πρώτη περιοδεία του αρμοδίου Επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν θα γίνει την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, στην Πάτρα και την επομένη θα επισκεφθεί την Τρίπολη.
Ο κ. Χαν θα προσπαθήσει κατ΄ αρχήν να καταλάβει πως οι περιφερειάρχες κατόρθωσαν, έξι χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ, να περιορίσουν την απορρόφηση κεφαλαίων στο 44% (…και εάν το καταλάβει να το εξηγήσει και σε εμάς).
Εν τω μεταξύ τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης προσπαθούν να με διάφορα μέτρα να απλουστεύσουν και να επιταχύνουν την απορρόφηση κεφαλαίων. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται και τα εξής:
-Συγχωνεύονται τα στάδια αξιολόγησης στους διαγωνισμούς για τις προμήθειες υλικών και υπηρεσιών.
-Καταργούνται πάνω από το 60% των απαιτούμενων υπογραφών για τη διαχείριση πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) .
-Παρέχεται η δυνατότητα να ορίζονται και Ν.Π.Ι.Δ. του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ως υπόλογοι διαχειριστές των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Ετσι, διευκολύνεται η ταχεία αποκατάσταση εκκρεμοτήτων για την παράδοση και την αποπληρωμή των συγχρηματοδοτούμενων έργων.
-Απλουστεύονται οι διαδικασίες έκδοσης απόφασης για την ένταξη των έργων καθώς καταργείται η (προηγούμενη) αποδοχή της απόφασης από τον δικαιούχο.
-Καταργείται η σύμπραξη του υπουργείου Οικονομικών στην έκδοση κανονιστικών και διοικητικών πράξεων που αφορούν χρηματοδοτικά προγράμματα και δράσεις από το Π.Δ.Ε. στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.
Παράλληλα, προωθείται η επιτάχυνση των διαδικασιών για να μειωθεί το κόστος των απαλλοτριώσεων, αναμορφώνεται το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, προωθείται το σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών για τις δημόσιες συμβάσεις και περιορίζονται οι αναθέτουσες αρχές κατά 80%. Επίσης, άρχισε η επιμόρφωση ανθρωπίνου δυναμικού για τις προμήθειες και αναμένεται έως τον Ιούλιο να εφαρμοσθεί το Εθνικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων.
Συνεπώς γίνονται πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της γρήγορης απορρόφησης των κεφαλαίων που δικαιούται να εισπράξει η Ελλάδα από την Ε.Ε., αλλά εκείνο που λείπει είναι «το Αλμα» που θα περιλαμβάνει και το «ξήλωμα» όσων με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια τη χώρα μας από πολύτιμους (και απαραίτητους) οικονομικούς πόρους.