Η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου και η όποια διάσωση της νήσου θα πρέπει να διασφαλίζει την σταθερότητά της, δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων.
«Η πρόθεση της Κομισιόν είναι να διασφαλίσει ότι θα μοιραστεί δίκαια το βάρος από το κόστος αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ολι Ρεν, ερωτηθείς για το αν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ζημιών για τους Κύπριους καταθέτες στο πλαίσιο διάσωσης της Κύπρου, όπως αναφέρει το Reuters.
«Δουλεύουμε ώστε να βρούμε μια λύση που θα διασφαλίζει τόσο την βιωσιμότητα του χρέους όσο και την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Η Κύπρος χρειάζεται περίπου 17 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της την επόμενη τριετία.
Ωστόσο, στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα, δεν υπήρξε καμία απόφαση για το θέμα μετά και την άρνηση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών να επιβληθούν ζημίες στους καταθέτες στην Κύπρο στα πλαίσια του σχεδίου διάσωσης της χώρας.
Περίπου 500.000 Ελληνοκύπριοι προσέρχονται στις κάλπες στις 17 Φεβρουαρίου για την ανάδειξη προέδρου, ο οποίος θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους το σχέδιο διάσωσης για τη νήσο.
Από την Αθήνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο απερχόμενος Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την πικρία του για την σύνδεση της χορήγησης ευρωπαϊκής βοήθειας στην Κύπρο με το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
«Η Κύπρος αυτή την στιγμή νιώθει κατατρεγμένη. Προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες, όπως ξέρετε, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στον μηχανισμό στήριξης. Και αντί στήριξης έχουμε έναν κατατρεγμό» δήλωσε ο Χριστόφιας.
«Θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στην γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο βεβαίως κανένας δεν μπορεί να χειροκροτήσει, γιατί είναι οδυνηρές οι διατάξεις του», συμπλήρωσε.
Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Χριστόφιας είπε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται από την ΕΕ είναι νεοαποικιακού τύπου με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.
«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υποφέρουν από κατοχή, αλλά υποφέρουν από τις νεοαποικιακές πολιτικές ορισμένων κύκλων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί» επισήμανε.