Η βραδιά της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου μέσα στην επιβλητική αίθουσα Μπερλινάλε Παλάστ στην πλατεία Πότσνταμερ ήταν ξεχωριστή για όσους έτυχε να βρεθούν εκεί. Λίγο πριν αρχίσει η προβολή της παγκόσμιας πρεμιέρας της τελευταίας ταινίας του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ «Πριν τα μεσάνυχτα», οι πρωταγωνιστές της, Ιθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί παρέδωσαν τα εφετινά βραβεία Shooting Stars στους 10 ηθοποιούς που μια ειδική επιτροπή είχε επιλέξει για εφέτος.

Οι Αρτα Ντομπρόσι από το Κοσσυφοπέδιο, ο Ιταλός Λούκα Μαρτινέλι , η Γαλλίδα Κρίστα Τερέτ, η Φινλανδή Λάουρα Μπριν, η Σουηδέζα Νερμίνα Λούκατς ,η Γερμανίδα Σάσκια Ρόζενταλ ,ο Δανός Μίκελ Μπόε Φόλσγκααρντ, η Ρουμάνα Αντα Κοντέεσκου, ο Γιούρε Χένιγκμαν από την Σλοβενία και η Κάρλα Τζούβι από την Ελβετία είναι τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα που η επιτροπή επέλεξε για το 2013.

Η απονομή των βραβείων Shooting Stars γίνεται εφέτος για 16η φορά στην Μπερλινάλε και θεωρείται μια ιδιαίτερη προσπάθεια προώθησης νέων ταλέντων του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Αν και εφέτος δεν υπήρξαν Έλληνες ανάμεσα στους ηθοποιούς που επελέγησαν, σε απονομές του παρελθόντων ετών έχουν βραβευθεί ηθοποιοί από την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Αθηνά Μαξίμου την εποχή του «Αυτή η νύχτα μένει» στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Στην λήξη της τελετής ζητήθηκε από τους ηθοποιού που παρέδωσαν τα βραβεία να πουν δυο λόγια συμβουλής στους νεαρούς βραβευθέντες. Μίλησε μόνον η Ζιλί Ντελπί λέγοντας «Μην το κάνετε. Αλλά αν όντως το κάνετε, καλή τύχη!»

Σε ότι αφορά την αποδοχή της ταινίας «Πριν από τα μεσάνυχτα» υπήρξε κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης. Το φιλμ που έχει γυριστεί εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα και σε περιοχές της Μεσσηνιακής Μάνης (είναι ελληνοαμερικανική συμπαραγωγή), καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που αποθέωσε το τρίο Λινκλέιτερ, Χοκ, Ντελπί. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι μέσα στο δυσάρεστο κλίμα των περισσότερων ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος, αυτή η ταινία _που βρίσκεται μεν στο επίσημο πρόγραμμα αλλά ως εκτός συναγωνισμού_ ήταν πραγματικά μια ανάσα ψυχαγωγίας.

Μετά την προβολή της ταινίας το φεστιβάλ Βερολίνου τίμησε τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με την Berlinale Camera που εδώ και μερικά χρόνια δίδεται τιμητικά σε σκηνοθέτες που έχουν διαγράψει μια πορεία στο φεστιβάλ. Η σχέση του τεξανού σκηνοθέτη με το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου είναι όντως πολύχρονη. Οι δυο παρόμοιες ταινίες που είχαν προηγηθεί της εφετινής, είχαν κάνει την πρεμιέρα τους στο φεστιβάλ Βερολίνου και μάλιστα για την πρώτη ,το «Πριν το ξημέρωμα», ο Λινκλέιτερ το 1995 είχε αποσπάσει την Αργυρή Αρκτο Καλύτερης σκηνοθεσίας.