Τη γνωρίζαμε ως Ανω Βόλτα μέχρι που το 1984 ο τότε πρόεδρος Τόμας Σανκαρά αποφάσισε να τη μετονομάσει σε «χώρα των έντιμων ανθρώπων», δηλαδή σε Μπουρκίνα Φάσο. Στο παλμαρέ της δεν είχε καμία διάκριση με εξαίρεση την τέταρτη θέση στο Κόπα Αφρικα του 1998 το οποίο είχε φιλοξενήσει. Η ποδοσφαιρική πορεία της εντελώς αντίθετη, δηλαδή, από το παρατσούκλι της ομάδας που είναι «Επιβήτορες», προς τιμήν των αλόγων του μυθικού πρίγκιπα Γενένγκα. Και όμως αυτή η άσημη ομάδα κατάφερε να φθάσει στον τελικό του εφετινού Κόπα Αφρικα, όπου θα αντιμετωπίσει σήμερα (19.45) την ένδοξη Νιγηρία. Και το πέτυχε αποκλείοντας στον ημιτελικό στα πέναλτι την πανίσχυρη Γκάνα, αν και είχε να αντιμετωπίσει μια προκλητικά άδικη διαιτησία, όπως σημείωσε ο παγκόσμιος Τύπος. Η Εθνική της Μπουρκίνα Φάσο όμως απέδειξε ότι είναι από ατσάλι, αν και οι εχθροί της πιστεύουν ότι είχε στο πλευρό της έναν αποτελεσματικό μάγο (ένθετη φωτογραφία). Οσο για τους παίκτες της, ο πλέον «διάσημος» είναι ο αμυντικός της Λυών Μπακαρί Κονέ, ενώ οι υπόλοιποι συμπαίκτες είτε αγωνίζονται σε μικρομεσαίες γαλλικές ομάδες (στην καλύτερη περίπτωση) είτε είναι διασκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του (ποδοσφαιρικού) ορίζοντα.
***

Η κρίση ανεβάζει τον ανταγωνισμό

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει για τα καλά τον επαγγελματικό αθλητισμό, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των ΚΑΕ του μπάσκετ έχουν συρρικνωθεί αρκετά, παρ’ όλα αυτά ο ανταγωνισμός στα παρκέ εμφανίζεται αυξημένος, οι εκπλήξεις δεν αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, ενώ η αφόρητη πίεση για το αποτέλεσμα έχει ήδη προκαλέσει αλλαγή τεχνικής ηγεσίας στις μισές από τις 14 ομάδες. Για όλα, όμως, υπάρχει εξήγηση. Από την περυσινή περίοδο η διοργανώτρια αρχή έχει θεσπίσει έναν κανονισμό βάσει του οποίου η βελτίωση βαθμολογικής θέσης αμείβεται με 50.000 ευρώ μέσω του ΟΠΑΠ.
Το εν λόγω ποσό μπορεί να αυξηθεί κατά 30.000 ευρώ, αρκεί μια ομάδα (πέντε στο σύνολο) να φιλοξενεί στο ρόστερ της έναν από τους πέντε καλύτερους παίκτες κάτω των 21 ετών σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης. Πέρυσι όλα αυτά αποτελούσαν ψιλά γράμματα για τις περισσότερες ΚΑΕ, καθώς ο ανταγωνισμός βρισκόταν στο ναδίρ, μια και το πρωτάθλημα διεξήχθη με 13 ομάδες, ενώ όλοι γνώριζαν εξαρχής ότι θα υποβιβαζόταν το προβληματικό Μαρούσι. Εξ ου και η μία μόνο αλλαγή προπονητή! Εφέτος, όμως, που ο ανταγωνισμός χτυπάει κόκκινο και υποβιβάζονται δύο ομάδες, τα σωματεία «καίγονται» συνυπολογίζοντας ότι, αν αποχαιρετήσουν την Α1, εκτός από το πρεστίζ, θα χάσουν 100.000 ευρώ που παίρνουν από την ΕΡΤ και άλλα 250.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ.

Παιχνίδια με τη ζωή των ποδοσφαιριστών

Ποιος θα πληρώσει για τον ιατρικό έλεγχο των νέων ποδοσφαιριστών ώστε να μη χάνονται άδικα αγνές ψυχές στα γήπεδα; Η ΓΓΑ λέει η ΕΠΟ και η ΕΠΟ ζητάει από τη ΓΓΑ να αναλάβει τον ιατρικό έλεγχο της υγείας όλων των νέων αθλητών. Στη συνάντηση την οποία είχαν πρόσφατα ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γιώργος Σαρρής λύση δεν βρέθηκε. Η ΓΓΑ θεωρεί υποχρέωση της ΕΠΟ να λειτουργήσει ο θεσμός της κάρτας υγείας του αθλητή και η ΕΠΟ, που έχει ήδη πληρώσει 12 από τα 28 εκατ. ευρώ που κοστίζει η σύμβαση που υπέγραψε το 2005, κοιτάζει πώς θα απαλλαγεί από το οικονομικό βάρος. Το σύστημα κάρτας υγείας που εμπνεύστηκε η ΕΠΟ προκειμένου να δημιουργηθούν ιατρικά κέντρα σε κάθε ένωση και να εξετάζονται οι ποδοσφαιριστές των μικρών κατηγοριών ουδέποτε λειτούργησε αφού εκτός των άλλων δεν ρυθμίστηκε νομοθετικά η λειτουργία των κέντρων στην περιφέρεια. Ο κίνδυνος να μεταφερθεί το κόστος στους ποδοσφαιριστές είναι υπαρκτός και όποιος έχει θα πληρώνει. Οι υπόλοιποι θα ζουν με τον κίνδυνο.
Ισοπαλία με «διαταγή» της Αστυνομίας
Στο ημίχρονο του αγώνα Χάποελ Νατσράτ – Χάποελ Ρισόν για το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας του Ισραήλ αστυνομικοί εισέβαλαν στα αποδυτήρια συλλαμβάνοντας τον επιθετικό της δεύτερης Λιόρ Ασουλίν επειδή δεν πλήρωσε τη διατροφή στην πρώην γυναίκα του. Οι παρακλήσεις των παραγόντων της Χάποελ Ρισόν να καταβάλει ο σύλλογος στο τέλος της αναμέτρησης το ποσό που ανέρχονταν περίπου σε 4.000 ευρώ δεν εισακούστηκαν. Ο Ασουλίν από το γήπεδο οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, το παιχνίδι τελείωσε 0-0, αλλά ουδείς κατηγόρησε τους αστυνομικούς ότι με το να συλλάβουν τον Ασουλίν στο ημίχρονο και όχι στο τέλος της αναμέτρησης επί της ουσίας βοήθησαν τη γηπεδούχο ομάδα να αποφύγει την ήττα. Ποιος θα τολμούσε άλλωστε;
***
Το περασμένο καλοκαίρι το πιο άφθαρτο πρόσωπο στην ιστορία της ΑΕΚ κ. Θωμάς Μαύρος δεν κατάφερε να συσπειρώσει περισσότερους από 1.000-1.500 ανθρώπους στο εγχείρημα «βάζουμε ο καθένας ό,τι έχει, με κατώτερο όριο τα 100 ευρώ». Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή δεν μπήκαν καν στη διαδικασία συμπλήρωσης της σχετικής φόρμας, αγόρασαν διαρκείας επειδή ήταν πάμφθηνα. Το τελικό νούμερο διάθεσης ήταν το ίδιο με το περυσινό (περίπου 8.500), με τη διαφορά ότι οι κάρτες κόστιζαν 150 ευρώ η καθεμία! Συμπερασματικά, η ΠΑΕ θα είχε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος ακόμη και αν είχε πουλήσει 4.000 διαρκείας με τις περυσινές τιμές!
***
Βέβαια αυτά δεν μπορείς να τα γνωρίζεις εκ των προτέρων. Βλέπετε, ο κ. Μαύρος θεωρούσε ότι με το όνομά του και μόνο θα έπειθε 50.000 ανθρώπους να αποκτήσουν εισιτήρια διαρκείας. Αυτό έλεγε τότε… Η όλη αναφορά γίνεται με αφορμή το νέο σενάριο που κυοφορείται, αυτό της δημιουργίας εταιρείας «λαϊκής βάσης» με μπροστάρη και πάλι τον κ. Μαύρο. Δεν είναι απλώς ουτοπικό. Συνιστά πράξη αφέλειας. Ποιος κόσμος και ποια λαϊκή βάση; Κάποιοι δεν λένε να συνειδητοποιήσουν ότι οι ΑΕΚτζήδες δεν θα ανοίξουν το πορτοφόλι τους για κάτι που ουδείς γνωρίζει πραγματικά πώς μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ