Ηταν που ήταν κακό το κλίμα στις σχέσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, ήλθαν και οι δηλώσεις του κ. Αντ. Ρουπακιώτη, την περασμένη εβδομάδα, να πυροδοτήσουν την ένταση μεταξύ δύο υπουργείων, τα οποία συστεγάζονται μάλιστα στο Πάρκο Κατεχάκη.
«Ανατρίχιασα και απογοητεύτηκα όταν είδα τις φωτογραφίες των συλληφθέντων (σ.σ.: στο Βελβεντό Κοζάνης) με πρησμένα μάτια και χείλη» δήλωσε ο κ. Ρουπακιώτης, ανεβάζοντας το αίμα στο κεφάλι του κ. Ν. Δένδια. Παρ’ ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι «όταν γίνεται μια συμπλοκή με κάποιους που κρατούν Καλάσνικοφ, δεν μπορεί ο ένας να κρατάει λουλούδια», οι δηλώσεις του επανέφεραν τον «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου, που αναζητεί και πάλι μέθοδο για να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ δύο πηγών εξουσίας από τις οποίες εξαρτάται η διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Δημοσίως τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο κ. Ρουπακιώτης δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα συνεργασίας. Οι δύο υπουργοί όμως έχουν να συνομιλήσουν εδώ και μήνες για ζητήματα κοινής τους αρμοδιότητας.
Στελέχη της Αστυνομίας κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου για να θωρακιστούν οι διωκτικές αρχές και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να παραμείνει θεματοφύλακας της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν μπορεί να επιτρέψει χαλάρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας, μόνο και μόνο για να διευκολύνει το έργο των αστυνομικών
Αποτέλεσμα αυτής της διχογνωμίας είναι να υπάρχει προς το παρόν διακοπή κάθε επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργείων, με μοναδική εξαίρεση τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αθ. Ανδρεουλάκο, ο οποίος λειτουργεί ως «κυανόκρανος» για να επιλύονται τα κατεπείγοντα ζητήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντ. Σαμαράς θα επιθυμούσε τη μετακίνηση του κ. Ρουπακιώτη σε άλλο υπουργείο. Με τη λύση αυτή όμως δηλώνει αντίθετος ο κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος θεωρεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Από την άλλη πλευρά, ζήτημα αντικατάστασης του κ. Δένδια δεν τίθεται για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος θεωρεί τον υπουργό του αποτελεσματικό και επιτυχημένο.
Λίγες ημέρες προτού οι δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη «ρίξουν λάδι στη φωτιά», είχε προηγηθεί κι άλλο ένα περιστατικό που προκάλεσε τη δυσφορία του κ. Δένδια.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θέλησε να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση νόμου που συνέταξε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης με τη βοήθεια διακεκριμένων νομικών, επικεφαλής των οποίων είναι ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν. Αλιβιζάτος, για τις δημόσιες και υπαίθριες συναθροίσεις. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι πολίτες θα είναι εξίσου ελεύθεροι να διαδηλώνουν, αλλά εφόσον οι συναθροίσεις τους είναι ολιγομελείς δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν οδόστρωμα και να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
«Εγώ αυτό το νομοσχέδιο δεν το υπογράφω» φέρεται να είπε ο κ. Ρουπακιώτης στον κ. Ανδρεουλάκο που του τηλεφώνησε εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική διάταξη που επιδιώκει να θεσπίσει ο κ. Δένδιας και αρνείται να συνυπογράψει ο κ. Ρουπακιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει επίσης «όχι»:
- Στη διάταξη με την οποία θα θεωρείται ιδιώνυμο αδίκημα η χρήση κουκούλας σε διαδηλώσεις. Η Αστυνομία ζητεί να μπορεί να συλλαμβάνει όσους φορούν κουκούλα, επειδή έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν κανέναν άλλον λόγο να το πράττουν αν δεν σκοπεύουν να προκαλέσουν επεισόδια.
- Στην τροποποίηση του νόμου Καστανίδη για τις διατάξεις προσωρινής κράτησης. Η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει την προφυλάκιση για αδικήματα που επιφέρουν ποινές κάτω των δέκα ετών, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ετσι όμως αφήνονται ελεύθεροι και κατηγορούμενοι για βαριά αδικήματα, επειδή ορισμένοι εισαγγελείς στέκονται στο γράμμα του νόμου.
- Στην αλλαγή του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες προκλήθηκε ένταση μεταξύ δικαστών και Αστυνομίας μετά την απόφαση του εισαγγελέα να αφήσει ελεύθερους δύο συλληφθέντες με την κατηγορία για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» επειδή δεν δέχθηκε τα αποδεικτικά στοιχεία της Αστυνομίας ως ισχυρά.
- Στην αλλαγή της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητεί να μετατραπεί σε κακούργημα η χρήση πυροβόλων όπλων και να μετατραπεί σε ισόβια η ποινή για τη χρήση Καλάσνικοφ, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί την ισχύουσα νομοθεσία επαρκή.
- Στην τροποποίηση του πλαισίου χορήγησης αδειών σε κρατουμένους. Ζητείται να καταστεί πιο αυστηρός ο νόμος για άτομα που έχουν καταδικαστεί για βαριά αδικήματα.
- Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητεί να απαγορεύεται η επικοινωνία με άτομα εκτός των φυλακών για κατάδικους που βρίσκονται στις φυλακές για εγκληματικές πράξεις, ώστε να κόβεται ο ομφάλιος λώρος με το οργανωμένο έγκλημα. Αυτό προϋποθέτει την κατασκευή δύο νέων φυλακών υψίστης ασφαλείας και την τοποθέτηση συγκεκριμένου συστήματος αποκλεισμού των επικοινωνιών. Ο κ. Δένδιας είχε προωθήσει ως υπουργός Δικαιοσύνης τη λύση να γίνει η νέα φυλακή Γρεβενών υψίστης ασφαλείας, αλλά ο κ. Ρουπακιώτης δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί του ζητήματος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ