Μηδέν εις το πηλίκον
  • Αμεσης αλλαγής χρήζουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης αν θέλουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές. Αυτή είναι η εικόνα που διαμόρφωσε κορυφαίος τραπεζίτης που βρέθηκε στο Σίτι του Λονδίνου τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες αυξήσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι από ελάχιστο ως μηδαμινό.
  • Οπως λέει, μόλις δύο funds έχουν εκδηλώσει το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον τους για την αύξηση κεφαλαίου μιας εκ των συστημικών τραπεζών και από εκεί και πέρα… μηδέν εις το πηλίκον.
  • Το ζήτημα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι δεν μπορείς να βρεις σε ποιον «να πεις το πρόβλημά σου». Στην τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών, στο ΤΧΣ, στην Τράπεζα της Ελλάδος;
  • Είναι τόσο πολλοί οι εμπλεκόμενοι που δεν ξέρεις πού να πρωτοϋποβάλεις τα αιτήματά σου. Και όπου λαλούν πολλοί κοκόροι…
Οι μεσάζοντες…
  • Διαμαρτύρονται, λέει, οι υποψήφιοι επενδυτές του ΟΠΑΠ επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην απόρρητη σύμβαση της Intralot με τον Οργανισμό που υπεγράφη το 2010 και δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν άποψη για το τίμημα που θα προσφέρουν στις 5 Απριλίου στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση του 33%.
  • Αυτό όμως δεν ισχύει από τη στιγμή που τα οικονομικά στοιχεία είναι γνωστά και απόρρητα στοιχεία της σύμβασης αφορούν τεχνολογικής φύσεως πληροφορίες, για τις οποίες δεν ενδιαφέρονται ούτε η BC Partners ούτε το Τexas Pacific Group ούτε και οι Κινέζοι της Fosun, και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το τίμημα που θα προσφέρουν οι παραπάνω επενδυτές.
  • Αντιθέτως, ενδιαφέρουν έλληνες μεσάζοντες ξένων εταιρειών, ανταγωνιστών της Intralot που κάνουν φασαρία στο ΤΑΙΠΕΔ.
Γι’ αυτό άλλωστε και σύσσωμη σχεδόν η Βουλή αντέδρασε στην τροπολογία που προέβλεπε την άρση του απορρήτου των επιχειρηματικών συμβάσεων κρατικών εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και ετοιμάζονται να αποκρατικοποιηθούν.
  • Διότι, μαζί με τον ΟΠΑΠ, θα έπρεπε να αποκαλυφθούν συμβάσεις αμυντικών βιομηχανιών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι αντέδρασαν έντονα και άλλες διοικήσεις εταιρειών, όπως των Ελληνικών Πετρελαίων.
…το ΤΑΙΠΕΔ…
  • Ολα αυτά βεβαίως έχουν άρωμα διαπλοκής και όλες οι πλευρές εμφανίζονται να έχουν δίκιο. Αυτό οφείλεται στη στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ που λειτουργεί παρεμβατικά στη διοίκηση του ΟΠΑΠ και αποφασίζει για το 66% των ιδιωτών μετόχων του Οργανισμού χωρίς αυτοί να ερωτώνται.
  • Τρανό παράδειγμα είναι η καθυστέρηση στην εγκατάσταση των VLTs. Ο ΟΠΑΠ πλήρωσε τον Νοέμβριο του 2011 ακριβώς 560 εκατ. ευρώ για να πάρει την άδεια των παιγνιομηχανημάτων και ακόμη δεν τα έχει εγκαταστήσει, αφού το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι στα VLTs πρέπει να έχει λόγο ο νέος ιδιοκτήτης.
  • Αποτέλεσμα είναι ο Οργανισμός να έχει περάσει στην ουσία χειροπέδες στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία απλώς προεδρεύει. Οπως λένε στην αγορά, αν οι παρεμβάσεις αυτές στο μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ γίνονταν σε άλλη χώρα, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ θα είχαν να αντιμετωπίσουν προσφυγές από ιδιώτες μετόχους για διαφυγή κερδών. ll
…και ο κερδισμένος
  • Το πάγωμα μάλιστα του διαγωνισμού για τον τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ στον οποίο έχει ανακηρυχθεί από το καλοκαίρι του 2012 προτιμητέος υποψήφιος η Intralot έχει καταστήσει την τελευταία ρυθμιστή των εξελίξεων.
  • Και αυτό διότι ο ΟΠΑΠ υποχρεώνεται να ανανεώνει κάθε τρίμηνο την αρχική σύμβαση του 2010 για να έχει τεχνολογική υποστήριξη, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης θα κληθεί ή να αποδεχθεί τον διαγωνισμό που έχει στην ουσία κερδίσει η Intralot ή να ανανεώσει τη σύμβαση του 2010 που έχει ισχύ ως τον Ιούλιο του 2013 για ένα ικανό χρονικό διάστημα, ώσπου να διενεργήσει αυτός διαγωνισμό για να επιλέξει τον τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ.
Από τη Ρωσία με… προοπτικές
  • Σαράντα οκτώ κορυφαίοι ρώσοι tour operatorsθα βρίσκονται την Κυριακή στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και τη στήριξη της υπουργού Τουρισμού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη.
  • Η υπουργός και ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης τους υποδέχονται στο Ελληνο-Ρωσικό Τουριστικό Forum με τίτλο «Κτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες στον τουρισμό». Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, στοχεύει στη διεύρυνση των ελληνορωσικών τουριστικών σχέσεων και στη βελτίωση της εισερχόμενης κίνησης από τη δυναμική, για τον ελληνικό τουρισμό, αγορά.
  • Στο φόρουμ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθήνας κ. Γιώργος Καμίνης (σκίτσο), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο ρώσος πρέσβης κ. Vladimir I. Chkhikvishvili και ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Δήμας.
Αλλαγή ιδιοκτησίας
  • Σε εφοπλιστικά «χέρια» πέρασε το ξενοδοχείο «Αρμονία» στη Βουλιαγμένη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αγοράστηκε από τον ναυτιλιακό όμιλο του κ. Γιώργου Οικονόμου. Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε φάση καθολικής ανακατασκευής, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, προορίζεται για οικιστική εκμετάλλευση, με τη διαμόρφωση κατοικιών.
Θετικό ισοζύγιο
  • Ενδιαφέρουσες είναι οι εξελίξεις που καταγράφονται στις ελληνοβουλγαρικές οικονομικές σχέσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Βουλγαρία ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτικούς προορισμούς των ελληνικών κεφαλαίων στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της γείτονος, το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών από αρνητικό που ήταν το 2001 εις βάρος της Ελλάδας, πέρυσι αντιστράφηκε.
  • Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2012 η αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 14,8% και το εμπορικό πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας διαμορφώθηκε στα 21,8 εκατ. λέβα.
  • Ωστόσο η τάση των ελληνικών επενδύσεων στη γειτονική χώρα κινείται –έστω και με χαμηλούς ρυθμούς –σε αντίστροφη τροχιά. Στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η αποεπένδυση των ελληνικών επιχειρήσεων ανήλθε στα 73,2 εκατ. ευρώ.
  • Οι δυσκολίες της ελληνικής αγοράς έχουν τις επιπτώσεις τους και στις ελληνικές επενδύσεις στη βαλκανική μας γειτονιά. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα διατηρεί σταθερά την τρίτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία –μετά την Αυστρία και την Ολλανδία –και το συνολικό της ύψος των επενδύσεων ανέρχεται το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου στα 2,793 δισ. ευρώ, έναντι 2,850 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
  • Προφανώς οι έλληνες επιχειρηματίες κάνουν ό,τι μπορούν για να διασώσουν τις επενδύσεις των τελευταίων 20 χρόνων. Ο αγώνας είναι μεγάλος…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ