Την Παρασκευή 08.02.2013 προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια η EVIMA Ασφαλιστική. Σαν εργαζόμενη στην εταιρεία για κοντά 5 χρόνια νοιώθω την υποχρέωση να πω δυο λόγια για την εταιρεία που αγκάλιασε, κυριολεκτικά, εμένα και άλλους 150 περίπου συναδέλφους μου. Η αιφνίδια και πρωτοφανής απόφαση για την ανάκληση της άδειας της εταιρείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, έφτασε στα γραφεία της εταιρείας το μεσημέρι της ίδιας μέρας, την ώρα που εμείς δουλεύαμε και δεκάδες συνάνθρωποί μας ασφάλιζαν τις περιουσίες τους σε όλη την Ελλάδα. Μετά το πρώτο σοκ και τον πανικό που ακολούθησε καθώς είχαμε μισή ώρα να φύγουμε από τις δουλειές μας, αφήνοντας πίσω όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα υπό τις οδηγίες του ειρηνοδίκη, ψάξαμε και να βρούμε το λόγο που έκλεισαν την εταιρεία.

Αυτό το «γιατί;» που έβγαινε από τα χείλη και των 100 περίπου εργαζομένων στα κεντρικά και είμαι σίγουρη και των υπόλοιπων συναδέλφων στα γραφεία και την επαρχία. Βρήκαμε, λοιπόν, στο internet φυσικά, την απόφαση, αλλά τον λόγο για τον οποίο 150 άνθρωποι χάσαμε τις δουλειές μας και τόσοι ασφαλισμένοι τα χρήματά τους δεν τον βρήκαμε. Μόνο μια γενικόλογη πρόταση περί «μη σχηματισμού επαρκών τεχνικών αποθεμάτων και ελλείμματος στην ασφαλιστική τοποθέτηση» και ότι «η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας». Νούμερα, ποσά για τα παραπάνω πουθενά.

Η ΤτΕ που αγαπά τόσο τα νούμερα και υπολογίζει και ανακοινώνει συνεχώς ποσά και ποσοστά πληθωρισμού, χρέους, ελλείμματος κ.ο.κ., στην περίπτωση αυτή δεν λέει κάτι. Όχι όμως γιατί δεν ξέρει αλλά γιατί δεν έχει να πει κάτι. Γιατί η εταιρεία έκλεισε αναίτια. Δε θα μιλήσω για συμφέροντα. Ο καθένας μας ξέρει και καταλαβαίνει. Έχω, όμως, χρέος σαν εργαζόμενη να πω τα εξής:

1. Παρά την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, η EVIMA δεν προχώρησε σε καμμία μείωση των μισθών μας. Οι νέοι συνάδελφοι προσλαμβάνονταν βάσει της καταργηθείσας κλαδικής συλλογικής σύμβασης με πλήρη τα δικαιώματα που απέρρεαν από αυτή.

2. Δεν υπήρξε ποτέ καμμία καθυστέρηση ούτε μίας ημέρας στη μισθοδοσία μας.

3. Δεν υπήρξε καμμία κατάργηση δώρων.

4. Οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ πληρώνονταν κανονικά και εμπρόθεσμα. Αυτή την εταιρεία έκλεισαν. Μία εταιρεία-υπόδειγμα εργοδότη. Μία εταιρεία Ελλήνων ασφαλιστών με 40.000.000 ευρώ μετρητά σε ελληνικές τράπεζες. Μία εταιρεία που ζούσε 150 οικογένειες υπαλλήλων και 1000 ασφαλιστές.

Μια εταιρεία της οποίας η επιτυχία προφανώς ενοχλούσε. Και αυτό είναι το κράτος μας. Ένα και μοναδικό…