Κ.Σημίτης: Απαραίτητο και νέο κούρεμα του χρέους

Απαραίτητη κρίνει μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των θεσμικών πιστωτών, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Απαραίτητη κρίνει μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των θεσμικών πιστωτών, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Σημίτης εξηγεί πως με βάση τους σημερινούς υπολογισμούς το ελληνικό χρέος το 2020 θα είναι στο 124%, ενώ το 2009 ήταν στο 129%.

«Η πρόοδος λοιπόν είναι μικρή» συμπεραίνει, για να καταλήξει: «μία οριστική λύση προϋποθέτει ότι το συνολικό χρέος θα πρέπει να είναι σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό, αισθητά κάτω από το 100% του ΑΕΠ, κάτι που απαιτεί ένα νέο κούρεμα».

Ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι στην Ελλάδα επιδεινώνεται η ποιότητα της Δημοκρατίας: «Δεδομένου ότι η χρήση βίας από εκείνους που διαμαρτύρονται θεωρείται επιτρεπτή από την κοινωνία, οι δικαστές απεργούν, αν και αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώνουν τη δραστηριότητά τους στο νόμιμο επιτρεπτό επίπεδο. Το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου και οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν τη γενική δυσαρέσκεια.»

Για την Ευρώπη ο κ. Σημίτης προτείνει τη θέσπιση μιας οικονομικής διακυβέρνησης:

«Η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση αυτή να μην είναι υπό την επιρροή των μεγάλων χωρών και να μην παίζει βοηθητικό ρόλο -όποιοι αποφασίζουν για την οικονομική πολιτική πρέπει να είναι δημοκρατικά κατοχυρωμένοι.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk