Τα περίπου είκοσι στελέχη του ΠαΣοΚ -πρώην υφυπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες- που μαζεύτηκαν την Πέμπτη το βράδυ σεκεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τελικώς δεν έκαναν ούτε αντάρτικο ούτε φράξια.Διαπίστωσαν απλώς τις κοινές τους ανησυχίες για το μέλλον του ΠαΣοΚ και τις εκτιμήσεις τουςγια το που πρέπει να πάει η χώρα. Η συνάντηση αυτή ενόψει του συνεδρίου του κόμματος μεγεθύνθηκε και άρχισαν να εξυφαίνονται διάφορα σενάρια, αλλά τελικώς οι συμμετέχοντες «προσγείωσαν» την σπερμολογία.
Στη συνάντησησυμμετείχαν οι:Φίλιππος Σαχινίδης, Μανώλης Οθωνας, Θάνος Μωραΐτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σωκράτης Ξυνίδης, Νίκος Τσώνης, Νίκος Ζωίδης, Αφροδίτη Παπαθανάση, Λίτσα Κουρουπάκη, Σταύρος Αρναουτάκης, Αρβανιτίδης, κ.α.Απουσίαζεο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίοςκατέβαινε οδικώς από την Κομοτηνή αλλά είχετροχαίο ατύχημα εξαιτίας της βροχήςχωρίςνα τραυματιστεί, και οιΓιάννηςΔριβελέγγας,Μ. Γικόνογλουκαι Απόστολος Κατσιφάρας.
Πολλοί από τους συμμετέχοντεςεξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τουςγια τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση με έναν τρόπο που δεν γίνεται διακριτό το στίγμα του από τη ΝΔ. Λέγεται ότι ορισμένοιεπισήμανανότι αν είχε καθαρό ιδεολογικό στίγμα το ΠαΣοΚ δεν θα πείραζε η συμμετοχή στην κυβέρνηση, τώρα όμως φαίνεται «σαν να σερνόμαστεπίσω από τον Σαμαρά που κάνει ότι θέλει».Κάποιοι είπαν ότι τον Ιούνιο το ΠαΣοΚ δεν θα έπρεπε να συναινέσει στο να αναλάβει πρωθυπουργόςο κ. Σαμαράς και ότι θα ήταν καλύτερανα είχε επιλεγείτρίτο πρόσωπο.
Η κίνηση αυτή δεν είχε αρχηγό ή συντονιστή, μάλιστα κάποια στελέχη είχαν συναντηθεί άλλες τρεις φορές σε προηγούμενα χρονικά διαστήματα.Από την αρχή της συζήτησηςο κ. Σαχινίδης έκανε σαφές ότι δεν πρόκειταιγιαβγουν από τη συνάντηση ούτε ηγέτες ούτε φράξιεςηγετικές ή αντιηγετικές ούτε μελλοντικοί υπουργοί.Αλλά και ο κ. Μωραίτης επισήμανε ότιστον κύκλο των παρευρισκομένων υπάρχουν τέσσερις τομεάρχες του ΠαΣοΚ. Εως τότε είχαν κυκλοφορήσει σχόλια δυσαρέσκειας από την πλευρά στελεχών της Ιπποκράτους, ιδίως για τη συμμετοχή τουκ.Σαχινίδηο οποίος ανήκει στον στενό κύκλοσυνεργατών του κ. Ευ. Βενιζέλου, μολονότι ηεπίσημη γραμμή ήταν ότι «όλοι έχουν δικαίωμα ναοργανώνουν δείπνα. Δεναπαγορεύονται οισυζητήσεις».
Τα στελέχη που συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ, δεν προτίθενται να βγάλουν κείμενο, ούτε να αποκτήσουν τουλάχιστον προς το παρόν χαρακτηριστικά οργανωμένης κίνησηςαν και όπως λένε στο ίδιο μήκος κύματοςκινείται μια ομάδα στελεχών σε όλη την Ελλάδα. Ο στόχος τους δεν είναι νααμφισβητήσουν τον κ. Βενιζέλο στο συνέδριο, επιμένουν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν ήταν ενήμερος για την πρωτοβουλία τους και βρίσκονται μακριά από τις απόψεις του κ. Κ. Σκανδαλίδη και του λεγόμενου αριστερού ΠαΣοΚ αλλά δεν συμφωνούν ούτε με την άποψη που είχαν εκφράσειοι κ.κ. Α. Λοβέρδος και Μιχ. Χρυσοχοίδης, για συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση με έμπειρα στελέχη.Ωστόσο στο συνέδριο θα κινηθούν διεκδικώντας συγκεκριμένες πολιτικές.
Από τη συζήτηση φάνηκε, ότι η πλειοψηφία στηρίζει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση,την προοτπική εξάντλησης της τετραετίας, τη φιλοευρωπαική πορεία της χώρας, την ανάγκηπροώθησης των μεταρρυθμίσεων και των θεσμικών αλλαγών.Στην ουσία, σε ότι αφορά τη χάραξη της κυβερνητικής στρατηγικής βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.
Διαφωνούν, όμως, οι περισσότεροι στον τρόπο που λειτουργεί το κόμμα. Θεωρούν ότι τοποθετούνται ημέτεροι σε θέσεις κλειδιά στην Ιπποκράτους, μεταξύ άλλων ανέφεραν ως παράδειγμα τη νέα σύνθεσητης ΕΚΑΠ, και ότι δεν λειτουργούν τα όργανα ώστε να διασφαλίζεται η συλλογική λειτουργία του κόμματος. Ορισμένοι δεν έκρυψαν τοθυμό τους επειδή όπως είπαν δεν νιώθουν να έχουν επικοινωνία με την ηγεσία του ΠαΣοΚ και αισθάνονται αποκλεισμένοι και περιφρονημένοι.

Ενα άτυπο κείμενο

Σε ένα άτυπο κείμενο που κυκλοφόρησαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σήμερα η πορεία συνεχίζει να είναι δύσκολη. Η κοινωνία έχει υποστεί μεγάλες θυσίες , τα κοινωνικά δικαιώματα έχουν υποχωρήσει και η λειτουργία των θεσμών δοκιμάζεται. Η νομοθέτηση της κυβέρνησης μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου,δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Όσοι επένδυσαν προεκλογικά στο λαϊκισμό βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα . Η ΝΔ αναγκάζεται να εφευρίσκει καθημερινά επικοινωνιακά τεχνάσματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να διαγράφει διαφορετικούς κύκλους θέσεων και απόψεων .

Η κατάσταση στην οικονομία είναι οριακή και η κοινωνία δεν αντέχει σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας και μετά από μια πενταετή ύφεση νέα μέτρα.

Οφείλουμε να συνεισφέρουμε στην διαμόρφωση των όρων και των επιλογών για την υπέρβαση της κρίσης και στα θεμέλια για ένα σύγχρονο κράτος χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος .

– θέλουμε το ΠΑΣΟΚ ένα σύγχρονο ριζοσπαστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα , ένα κόμμα που θα υπερασπίσει ξανά τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και με τα σοσιαλιστικά ευρωπαϊκά κόμματα. Νέα αντίληψη για την Ευρώπη του σεβασμού απέναντι στον συμβιβασμό της λιτότητας του νεοφιλελευθερισμού,
– Δεν χάσαμε την ψυχή μας ως παράταξη . Αναγνωρίζουμε ότι έγιναν λάθη. Όμως , το 2009 παραλάβαμε το κράτος, με ιστορικά υψηλά ελλείμματα και τεράστιο χρέος.Αναλάβαμε μόνοι μας την μεγαλύτερη ευθύνη της νεώτερης ελληνικής ιστορίας .Το να μη ζήσει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία , σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, αρνητικό, νεοφιλελεύθερο όπου ο συντηρητισμός οδήγησε στο να τιμωρηθούν λαοί αντί να ελεγχθουν οι αγορές. Η τότε άρνηση και η υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας από τη ΝΔ και την ανεύθυνη αριστερά στοιχίζει οικονομικά και δημοσιονομικά ακόμη και σήμερα.
– Απέναντι σε αυτήν την ιστορική οικονομική , πολιτική και πολιτισμική κρίση της χώρας το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009 – 2011 προώθησε και υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές .
– Σήμερα το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει σε μια τρικομματική κυβέρνηση γιατί είναι απαραίτητη η σταθερότητα για να βγούμε από αυτήν την εθνική περιπέτεια. Χρειάζεται όμως εθνικό σχέδιο και στρατηγική . Η στήριξη μας στην κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι ούτε πολιτικά ουδέτερη ούτε χωρίς ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές.
– Η χώρα πρέπει να κάνει ασφαλή βήματα εξόδου από την κρίση και εμείς γι αυτό πρέπει να πούμε μόνο αλήθειες. Και εδω τα ζητήματα είναι εξόχως πολιτικά. Καταθέτουμε πρόταση για τις δομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα , τις αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος γιατί αν η χώρα δεν θωρακίσει θεσμούς κανένα νέο παραγωγικό πρότυπο δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει.
– Θα πούμε μόνο αλήθειες. Ούτε η ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας , ούτε η οφειλόμενη προστασία των πιο αδύναμων , ούτε το νέο οργανωμένο κράτος και το νέο παραγωγικό πρότυπο , μπορούν να υποστηριχθούν ανέξοδα με ευχές και αυταπάτες. Χρειαζόμαστε εθνική προσπάθεια και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και χρειαζόμαστε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο της χώρας.

– Το συνέδριο μας πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για την παράταξη και για αυτό η συμμέτοχη μας οφείλει να είναι πολιτική και όχι οργανωτίστικη υπηρετώντας μηχανισμούς. Όλοι οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες του συνεδρίου και να χτίσουμε τις πολιτικές που θέλουμε να υπηρετήσουμε.