To 2013 θα γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις βελτιούμενες συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην πραγματική οικονομία που ακόμα αντιμετωπίζει δυσκολίες, εκτιμά η Saxo Bank θεωρώντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτήν που αναμένει η αγορά.

Στις οικονομικές της προβλέψεις για το α’ τρίμηνο του 2013 το οποίο παρουσίασε την Τρίτη στην Αθήνα η κυρία Κατερίνα Κωνσταντινίδη (Sales Trader για το τμήμα Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), η τράπεζα αναφέρει ότι στις ΗΠΑ η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις μικρές επιχειρήσεις –ένας τομέας που αντιπροσωπεύει το 65% των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης –είναι ο λόγος που οι εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο των αναλύσεων της αγοράς. Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις κατά μέσο όρο κάνουν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο +1.6% για το α’ τρίμηνο του 2013, όμως σύμφωνα με τη Saxo Bank, η ανάπτυξη θα πλησιάσει το +0.8%.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη, η Saxo Bank πιστεύει ότι το 2013 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά όπου θα δοκιμαστεί η στάση της Γερμανίας έναντι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Γερμανία αναγκάζεται, σταδιακά, να αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους, κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο, όχι μόνο στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αλλά και στις εξαγωγές της. Η τράπεζα προβλέπει ότι τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανεργίας και η ισχνή ανάπτυξη θα οδηγήσουν τις χώρες που ανήκουν στο λεγόμενο «Club Med» να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εφαρμόσει όλα τα διαθέσιμα μέσα πολιτικής, όπως κάνει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της εκτύπωσης χρήματος, αφήνοντας τη Bundesbank απομονωμένη. Η Saxo Bank είναι εξαιρετικά ανήσυχη για το γεγονός ότι οι παραβιάσεις των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αγνοηθούν για άλλη μια φορά, όταν η ανεργία σε όλη την Ευρώπη θα συνεχίσει να καλπάζει τους επόμενους μήνες.
Στην Ασία, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην Κίνα και στην ανάγκη να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Το οικονομικό πείραμα της Κίνας είναι ήδη μια γενιά πίσω, έχοντας εφαρμοστεί από το 1979. Το επόμενο βήμα της Κίνας είναι, με εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις, να μετεξελιχθεί από τη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία σε μια αναπτυγμένη οικονομική υπερδύναμη. Αναφέρει τρεις βασικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσει η Κίνα για να γίνει αυτή η μετάβαση:
– Αύξηση ανταγωνισμού για να μειωθεί η διαφθορά,
– Ανάπτυξη των εγχώριων χρηματαγορών για να καλυφθεί ο αυξημένος πλούτος και η διαχείρισή του, και πιο σημαντικό από όλα,
– Επέκταση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, και ιδίως της περίθαλψης.
Ολα τα παραπάνω θα βοηθήσουν στη μετάβαση από μια οικονομία με υψηλή εξάρτηση στις υποδομές και τις εξαγωγές, σε μια πιο ισορροπημένη οικονομία, με εγχώρια κατανάλωση και ζήτηση. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν η τάση για αποταμίευση διοχετευτεί προς ένα πιο πλήρες δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας αλλιώς ο μέσος Κινέζος θα διατηρήσει το ποσοστό της αποταμίευσης στα επίπεδα του 40%-50% για πάντα.
Σχολιάζοντας τις Οικονομικές Προβλέψεις του Α’ Τριμήνου, ο Στιν Γιάκομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, δήλωσε τα εξής:
«Το θέμα της στήριξης της μικρο-οικονομίας εξακολουθεί να είναι το κύριo μήνυμα μας για το 2013, όπως ήταν και για το 2012. Χρειαζόμαστε περισσότερη μίκρο παρά μάκρο-οικονομία, καθώς ο μοναδικός πραγματικός πολλαπλασιαστής είναι η πίστη στους εαυτούς μας, και όχι η εκτύπωση χρήματος. Παρόλα αυτά, δεν είμαστε τόσο απαισιόδοξοι για το 2013. Εκτιμούμε ότι το 2013 θα είναι μια χρονιά μετάβασης, όπου στην αρχή θα συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, όμως σταδιακά θα γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι ο χρόνος τελειώνει και κάτι καινούργιο θα πρέπει να εφαρμοστεί –πράγμα πολύ θετικό. Το 99% είναι έτοιμο να δεχτεί τις αλλαγές, όμως το ερώτημα παραμένει, πότε θα ξυπνήσουν οι πολιτικοί;»