Θεωρώντας πως το ευρώ είναι «πολύ ευάλωτο» σε διακυμάνσεις, προς κάθε κατεύθυνση, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε για την υιοθέτηση συναλλαγματικής πολιτικής για το κοινό νόμισμα.
«Χωρίς συναλλαγματική πολιτική, η αξία του ευρώ δεν βρίσκει αντιστοιχία στην πραγματική οικονομία» υποστήριξε ο Φρανσουά Ολάντ σε ομιλία του για την Ευρώπη την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Στην ομιλία του, ο γάλλος πρόεδρος έχει αναφέρει πως θα παρουσιάσει το «όραμά» του για την Ευρώπη -ομιλία που δίνεται και ενόψει της δύσκολης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία οι «27» προσέρχονται χωρίς να έχουν γεφυρώσει σημαντικά τις διαφορές τους.
Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η Ελλάδα παρέμεινε στην ευρωζώνη παρά τις εκτιμήσεις πολλών πως η χώρα δεν είχε κανένα μέλλον σε αυτήν και ζήτησε να ληφθούν μέτρα που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών για το ευρώ
Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμπεριφορά α λα καρτ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο πριν από τη δύσκολη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό.
Στην πρώτη του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ηγέτης της Γαλλίας, ζήτησε μια «πολύπλευρη Ευρώπη, η οποία δεν θα είναι Ευρώπη δύο ταχυτήτων ή Ευρώπη α λα καρτ».
Υπάρχει ο κίνδυνος τα εθνικά συμφέροντα, είπε ο Ολάντ από το Στρασβούργο, να λάβουν προτεραιότητα έναντι των συμφερόντων της ΕΕ.
Τα σχόλια του γάλλου προέδρου φαίνεται να απευθύνονται στον βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος προανήγγειλε δημοψήφισμα «εντός ή εκτός» ΕΕ σε περίπτωση που οι Τόρις επανεκλεγούν στις επόμενες γενικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2015.
Η Βρετανία αναμένεται να «συγκρουστεί» με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, η οποία θα επικεντρωθεί στον προϋπολογισμό. Το Λονδίνο ζητά μειώσεις ή «πάγωμα» του προϋπολογισμού, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη ζητούν να διατηρηθεί ή να υπάρξει αύξηση στον προτεινόμενο προϋπολογισμό.
Ο Φρ. Ολάντ αναφέρθηκε στις γαλλικές προτεραιότητες:
- το επίπεδο των δαπανών να διατηρεί τις κοινές πολιτικές
- μια πολιτική συνοχής όχι μόνο για τις χώρες δικαιούχους, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη
- μια γεωργική πολιτική που επιτρέπει σε μια πολύτιμη βιομηχανία να συνεχίσει να υπάρχει και, παράλληλα, σέβεται το περιβάλλον
- ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο που θα παρατείνει το σύμφωνο ανάπτυξης
«Ναι στις περικοπές, αλλά όχι στην αποδυνάμωση της οικονομίας», είπε, απορρίπτοντας την «λιτότητα χωρίς τέλος».
«Εάν είναι αλήθεια ότι η κρίση στην ευρωζώνη είναι σε μεγάλο βαθμό πίσω μας, δεν γνωρίζουμε όλες τις συνέπειες. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν είναι η δυσπιστία των αγορών, αλλά εκείνη των πολιτών» τόνισε ο Ολάντ.
Θεωρώντας πως το ευρώ είναι «πολύ ευάλωτο» σε διακυμάνσεις, προς κάθε κατεύθυνση, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε για την υιοθέτηση συναλλαγματικής πολιτικής για το κοινό νόμισμα.
«Χωρίς συναλλαγματική πολιτική, η αξία του ευρώ δεν βρίσκει αντιστοιχία στην πραγματική οικονομία» υποστήριξε ο Φρανσουά Ολάντ.
Η ισοτιμία του ευρώ (κυμαινόμενη κοντά στο 1,35 δολ.) έχει προκαλέσει ανησυχίες στη γαλλική κυβέρνηση για τις πιθανές επιπτώσεις της στις εξαγωγές και κατ’ επέκταση στην ανάκαμψη, όπως σημειώνει το Reuters.
O Oλάντ επέμεινε μάλιστα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις οικονομίες της Ευρωζώνης, των γαλλικών αλλαγών συμπεριλαμβανομένων, κινδυνεύουν να υπονομευθούν από την ισοτιμία του κοινού νομίσματος.
Οσον αφορά γενικότερα τους «27», ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι χώρες με ισχυρές εξαγωγές (όπως η Γερμανία και ορισμένες σκανδιναβικές χώρες) πρέπει να φροντίσουν για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης ώστε να αποφευχθούν οι ανισορροπίες μέσα στην ΕΕ.
Ο γάλλος ηγέτης αναφέρθηκε και στην επέμβαση στο Μάλι, λέγοντας ότι η Ευρώπη «πρέπει να κάνει αυτό που μπορεί για τον αγώνα για δημοκρατία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια: γι’ αυτό αποφάσισα την επέμβαση στο Μάλι».