Εντός 20 ετών τα Νησιά Μαλβίνας (Φόκλαντ, για τους Βρετανούς) θα είναι υπό τον έλεγχό μας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Εκτορ Τίμερμαν, μιλώντας στον βρετανικό Guardian ενώ απέκλεισε στρατιωτική επέμβαση, όπως εκείνη που έγινε από τη Χούντα το 1982.

«Είμαι και εγώ θύμα εκείνης της δικτατορίας, παρακαλώ να είστε πιο σοβαροί απέναντί μου. Η Αργεντινή είναι μια χώρα που δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο τα τελευταία 100 χρόνια. Αντίθετα, η Βρετανία έχει εισβάλει στην Αργεντινή τρεις φορές στο παρελθόν» υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της αργεντινής διπλωματίας εξήγησε ότι ο κόσμος όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αποικιακή διάσταση.

«Δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν άλλα 20 χρόνια. Εκτιμώ ότι ο κόσμος ολοένα και περισσότερο περνά από μια διαδικασία κατανόησης ότι πρόκειται για ένα αποικιακό θέμα. Ότι οι κάτοικοι των Νησιών μεταφέρθηκαν εκεί.

Διαβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα των κατοίκων θα προστατεύονταν απόλυτα υπό αργεντινό έλεγχο: «ο τρόπος ζωής τους, η γλώσσα και το δικαίωμά τους να παραμείνουν βρετανοί πολίτες» τόνισε.

Ο Τίμερμαν τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των συμφερόντων των κατοίκων, τα οποία θα διασφάλιζε το Μπουένος Αϊρες, και των επιθυμιών τους, για τα οποία δεν θα υπήρχε ανάλογη κίνηση.

Χαρακτηριστικό ένα ακόμα απόσπασμα της συνέντευξής του: «Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο που να στηρίζει το δικαίωμα του Λονδίνου επί των Νησιών. Ούτε μία.

» Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν δύο μέρη στη διαμάχη -το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αργεντινή. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί από την Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο.

» Με την εισαγωγή ενός τρίτου μέρους (των κατοίκων), το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει πάνω από 40 Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία καλούν τις δύο χώρες σε διαπραγμάτευση.»

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθεί μια σχέση με τους κατοίκους, ο Τίμερμαν απάντησε: «Δεν έχω καμία υποχρέωση να τους πείσω. Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκαθαρίζουν ότι υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχω υποχρέωση να πείσω κανέναν. Οφείλουμε να εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο και να δεχόμαστε τα Ψηφίσματα, αλλιώς ο ΟΗΕ γίνεται χρήσιμος μόνο όταν στηρίζει τον ισχυρό.»

Σχολιάζοντας την πρόθεση του Λονδίνου να γίνει δημοψήφισμα στα Νησιά, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα: «αν ζητάς από ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν από μια αποικιακή δύναμη αντικαθιστώντας τους κατοίκους που ζούσαν εκεί, είναι σαν να ζητάς από Βρετανούς, αν θέλουν να παραμείνουν Βρετανοί.»

Έκανε μάλιστα σύγκριση της υπόθεσης με τους νέους ισραηλινούς εποίκους των Κατεχόμενων αν θέλουν να παραμείνουν Ισραηλινοί.

Επιτέθηκε στη Βρετανία, λέγοντας ότι «όπου υπάρχει μυρωδιά πετρελαίου, μένουν εκεί, στερώντας τις πλουταπαραγωγικές πηγές από άλλους λαούς».

Σε άλλη ερώτηση για το αν το όλο θέμα έρχεται στην επικαιρότητα, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα, ο Τίμερμαν απάντησε με έναν μάλλον σκωπτικό τρόπο: «Νομίζω ότι η Βρετανία περνά οικονομική κρίση και απομονώνεται περισσότερο από την Αργεντινή. Επιθυμούν την έξοδο από την ΕΕ και υπάρχει μια αίσθηση σε αυτή τη χώρα ότι θέλουν να σταματήσουν τον κόσμο για να κατέβουν.»

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ο Βρετανός ΥΠΕΞ να «βρει μια χαραμάδα στην ατζέντα του» για τον δεχθεί και να συζητήσει μαζί του.

«Τουλάχιστον επί πρωθυπουργίας των Εργατικών του Γκόρντον Μπράουν υπήρχε μεγαλύτερη διάθεση να μιλήσουν μαζί μας.»