Στο 1,7 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ελλείμματα των ευρωπαϊκών ομάδων σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για το 2011 την οποία έδωσε η UEFA στη δημοσιότητα και η οποία περιλαμβάνει ανάλυση των οικονομικών δεδομένων 670 ομάδων από 53 χώρες. Εξάλλου το έλλειμα των ομάδων που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ) ανήλθε το 2011 στα 480 εκατ. ευρώ όταν τα έσοδα των ομάδων αυτών από τις δύο διοργανώσεις ήταν αυξημένα κατά 17%.
Τα έσοδα των ομάδων, τα οποία συγκροτούν το συνολικό μπάτζετ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ανήλθαν το 2011 στα 13,2 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2007 όταν για πρώτη φορά η UEFA έδωσε στη δημοσιότητα των οικονομικό απολογισμό των ομάδων, η αύξηση των εσόδων ανέρχεται σε 24%. Η UEFA κάνει λόγω για σημαντική επιτυχία επειδή επιτεύχθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η αύξηση των εσόδων εν μέρει αποδίδεται και στην κατά 2,5% αυξημένη προσέλευση των θεατών στα γήπεδα οι οποίοι το 2011 έφτασαν στα 103 εκατομμύρια.
Η UEFA κρούει παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το 2011 τα έξοδα των ομάδων αυξήθηκαν κατά 24% ανεβάζοντας το ετήσιο έλλειμμα στα 1,7 δισ. ευρώ. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης οι συνολικές αποδοχές των ποδοσφαιριστών αυξήθηκαν κατά 38% την τελευταία πενταετία.
Αυξητική τάση έχουν και τα έξοδα των ομάδων για μεταγραφές, οι οποίες το 2011 δαπάνησαν το 71% των εσόδων τους για την απόκτηση παικτών και για τα συμβόλαιά τους, όταν το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 62%.
Σύμφωνα με την ανάλυση της UEFA τα ελλείμματα των 10 ομάδων με το μεγαλύτερο παθητικό αυξήθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ, όταν τα ελλείμματα των επόμενων 20 ομάδων με μεγαλύτερο παθητικό αυξήθηκαν κατά 310 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα ελλείμματα των υπολοίπων ομάδων κατά μέσο όρο διπλασιάστηκαν. Η UEFA επισημαίνει με ικανοποίηση ότι τα διαχρονικά χρέη των ομάδων για μεταγραφές και μισθοδοσία (συμβόλαια) μειώθηκαν κατά 68%.
Η UEFA προειδοποιεί τις ομάδες με τα μεγαλύτερα ελλείμματα και ειδικά τις Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν, ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αν δεν εναρμονισθούν πλήρως με το οικονομικό φερ πλέι το οποίο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2014. Στην έκθεση της UEFA η Μάντσετσερ Σίτι η οποία τα τελευταία 10 χρόνια έχει σπαταλήσει κυρίως για μεταγραφές παικτών πάνω από 300 εκατ. ευρώ, εμφανίζει έλλειμμα 114 εκατ. ευρώ .
Η UEFA απαιτεί από τις ομάδες ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα με μια μικρή παρέκκλιση που για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ. «Το να έχει μια ομάδα μεγάλα ανοίγματα είναι μια κόλαση. Πρόκειται για μια κατάσταση πολύ ανησυχητική και για την οποία οι ομάδες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν έχει να κάνει μόνο με τον κίνδυνο καταστροφής κάποιας ομάδας. . Ενδιαφέρει όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου γιατί τις συνέπειες της πτώχευσης μιας ομάδας θα την αισθανθούν και οι υπόλοιπες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της UEFA Τζιάνι Ιφαντίνο.