Το πρώτο σύγχρονο αστεροσκοπείο της χώρας μας, το Αστεροσκοπείο Στεφανίου, στα όρια των νομών Κορινθίας – Αργολίδας, όπου για τέσσερις δεκαετίες σημαντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μελέτησαν τα μυστήρια του Σύμπαντος, περνά ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην ιδιοκτησία του Δήμου Κορινθίων. Η συνολική έκταση των περίπου 5 στρεμμάτων θα αποκτηθεί αντί 95.000 ευρώ προκειμένου να «αναγεννηθεί» ένας κόμβος όπου η κοινωνία θα συναντά την επιστήμη και τον πολιτισμό.
Ακριβώς αυτή η τοποθεσία, στο αμφιθεατρικά χτισμένο Στεφάνι, είναι που έδωσε ιδιαίτερη αίγλη στο γνωστό ως «Stephanion Observatory», καθιστώντας το ιδανικό για αστροφυσικές παρατηρήσεις.
Η δρομολόγηση της αγοράς του παρατηρητηρίου, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου μαζί με τους κοιτώνες που στέγαζαν κάποτε επισκέπτες και επιστημονικό προσωπικό, δίνει στον χώρο νέα προοπτική. «Στόχος μας με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής και την εθελοντική βοήθεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αλλά και μεμονωμένων επιστημόνων, είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο συνεύρεσης μαθητών, ερευνητών και ερασιτεχνών αστρονόμων» αναφέρει ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός.
Η αγορά αντί τιμήματος 95.000 ευρώ –παρά το ότι ο ορκωτοί εκτιμητές υπολόγισαν την αξία σε 130.000 ευρώ –θα γίνει αποκλειστικά με πόρους του δήμου. «Δεν είμαστε πλούσιος δήμος, όμως με καλή διαχείριση καταφέρνουμε να αναβιώνουμε σημαντικούς θησαυρούς της περιοχής μας» λέει ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για τη διάνοιξη δρόμου που θα ενώνει την περιοχή με τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων. «Εάν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα δώσουμε στην περιοχή μας και τουριστικό ενδιαφέρον» αναφέρει.
Η ίδρυση, η γραφειοκρατία, ο καθηγητής και το ΝΑΤΟ
Το χρονικό της δημιουργίας του αστεροσκοπείου ξεκινά το 1964, εποχή που η Ελλάδα λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών άρχισε να δέχεται αιτήσεις από δυτικοευρωπαίους αστρονόμους για την εγκατάσταση στη χώρα δικών τους ερευνών. «Το Στεφάνι επελέγη χάρη στη διαύγεια του ουρανού και στις ανέφελες νύχτες του για τη δημιουργία αυτού του αστεροσκοπείου, η οποία χρηματοδοτήθηκε τότε από το ΝΑΤΟ» εξηγεί ο κ. Πνευματικός.
Τη λύση στα γραφειοκρατικά κολλήματα του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο χρειαζόταν χρόνο για την απαλλοτρίωση εκτάσεων, έδωσε ο καθηγητής Λυσίμαχος Μαυρίδης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αγοράζοντας την έκταση με δικά του χρήματα προκειμένου να στηθεί εκεί το τηλεσκόπιο του πρώτου ερευνητικού προγράμματος. Από τότε και για 40 χρόνια, μέχρι την εγκατάλειψή του τη δεκαετία του 2000, ο καθηγητής παραχώρησε τη χρήση όλων των εγκαταστάσεων στο ΑΠΘ.
Η καθιέρωση και η σημαντική κληρονομιά
Το γεγονός που καθιέρωσε διεθνώς το Αστεροσκοπείο Στεφανίου είναι η εγκατάσταση και λειτουργία του κατοπτρικού τηλεσκοπίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (https://www.astro.auth.gr/Science-Subjects/Observational/optical/stephanion/) το 1971, το οποίο ως σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα όργανα όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής αστρονομίας. «Αυτό το τηλεσκόπιο, καθώς και όλο τον εξοπλισμό μάς τα παραχωρεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ώστε να γίνει πλήρης αποκατάσταση του χώρου» επισημαίνει ο δήμαρχος στο «Βήμα».
Το Αστεροσκοπείου Στεφανίου, ο «Δραγάτης των Άστρων» όπως με λυρική διάθεση το ονόμαζε στα γραπτά του ο καθηγητής Λυσίμαχος Μαυρίδης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν του χωριού και των κατοίκων του. Η αναβίωσή του χάρη στην αρωγή της δημοτικής αρχής, αλλά και στην καλή διάθεση του σημερινού ιδιοκτήτη κ. Νικολάου Λ. Μαυρίδη, έχει την ευκαιρία να το καταστήσει αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος ολόκληρου του νομού.