Γερά οστά σε άτομα μέσης ηλικίας «χτίζει» η καθημερινή κατανάλωση τριών μερίδων γάλακτος ή γιαουρτιού, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία των οστών» εξηγεί η δρ Σιβάνα Σάνι από το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Διαδικασία της Γήρανσης Hebrew SeniorLife, το οποίο είναι συμβεβλημένο με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Παρ’όλα αυτά, προϊόντα όπως π.χ. η κρέμα ή το παγωτό περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα θρεπτικών ουσιών και υψηλότερα επίπεδα λιπαρών και ζάχαρης» υπογραμμίζει η ειδικός.

Προστασία ενάντια στα κατάγματα

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τα στοιχεία της μελέτης μεγάλης κλίμακας Framingham Offspring, στην οποία είχαν λάβει μέρος 3.212 άτομα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση γάλακτος ή γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά, οδηγεί στη θωράκιση των οστών μεσήλικων ατόμων. Συγκεκριμένα φάνηκε να οδηγεί στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμίνης D από τον οργανισμό και στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών.

Τα άτομα μέσης ηλικίας τα οποία είχαν δηλώσει ότι κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες γάλακτος ή γιαουρτιού την ημέρα, εμφάνιζαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων.