Με την ελπίδα ότι θα βρεθεί, έστω και την ύστατη ώρα, συμβιβασμός για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό θα προσέλθουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αυτή τη στιγμή, ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί, έπειτα και από τις τελευταίες δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που εμφανίστηκαν το Σαββατοκύριακο πολύ συγκρατημένοι.
Ωστόσο, κοινοτικές πηγές εκφράζουν την ελπίδα ότι οι συνέπειες μίας ΕΕ που αποτυγχάνει και πάλι να συμφωνήσει, μετά το ναυάγιο του περασμένου Νοεμβρίου, θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για την εικόνα της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό οι συναντήσεις των ηγετών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών είναι συνεχείς τις τελευταίες ημέρες, με τον κ. Ολάντ να συναντά τον απερχόμενο ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και την κυρία Μέρκελ να βλέπει τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
Αυτός που όπως φαίνεται θα επιδιώξει να γεφυρώσει το χάσμα θα είναι ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο μία πρόταση που έφθανε σε ύψος τα 973 εκατομμύρια ευρώ για την επταετία 2014 –2020.
Σε κλειδί για την εξεύρεση της «χρυσής τομής» αναδεικνύεται το αίτημα της Γαλλίας και της Ιταλίας για επιπλέον κονδύλια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ώστε με τη σειρά τους να αποδεχθούν την «κόκκινη γραμμή» του Λονδίνου που είναι η διατήρηση των βρετανικών επιστροφών. Το ζήτημα περιπλέκεται επίσης λόγω της σκληρής στάσης της Δανίας που απειλεί με βέτο αν δεν εξασφαλίσει και εκείνη επιστροφές. Όπως φαίνεται πάντως, για να βρεθούν τα χρήματα που ζητούν Παρίσι και Ρώμη θα θυσιαστούν τα κονδύλια από την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ θα χρειαστεί να αυξηθούν ως ένα σημείο και τα κονδύλια για τη Συνοχή.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να επιτευχθεί συμφωνία στην επόμενη σύνοδο, αλλά οι απαραίτητες συνθήκες δεν πληρούνται ακόμη» τόνισε σε συνέντευξή του την Κυριακή ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ. Την ίδια στιγμή, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για μία συμφωνία. Η Γερμανία έχει φυσικά τα δικά της συμφέροντα, ως ο μεγαλύτερος πληρωτής, και θα θέλαμε να δούμε τα κονδύλια να χρησιμοποιούνται με έναν τρόπο που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της ΕΕ».