Ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ έρχεται την Τετάρτη στην Αθήνα, ως μέρος της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο υποψήφιος του SPD επιμένει στις κατηγορίες του σε βάρος της Άνγκελα Μέρκελ πως «δεν λέει την αλήθεια» όταν δεσμεύεται πως «δεν θα δοθεί ούτε σεντ στην Ελλάδα», θέτοντας επίσης προϋποθέσεις για το πακέτο διάσωσης στην Κύπρο. Κατηγόρησε δε σε συνέντευξή του στο Spiegel τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και τις Βρυξέλλες πως επέλεξαν, στο ξέσπασμα της κρίσης, να μην δώσουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές που θα απέτρεπε τις επιθέσεις στην Ευρωζώνη.

Ο Π. Στάινμπρουκ θα βρεθεί την Τετάρτη στην Ελλάδα, όπου και πρόκειται να γίνει δεκτός από τον Έλληνα Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια. Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Στάινμπρουκ επισκέπτεται το Δουβλίνο και έπειτα τη Βρετανία, όπου έμεινε και την Τρίτη. Μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την Τετάρτη, θα βρεθεί την Πέμπτη στην Ολλανδία.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel εν όψει των επισκέψεών του, ο υποψήφιος του SPD επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ είναι ντε φάκτο «εδώ και πολύ καιρό μια ένωση ευθύνης» και σε τελική ανάλυση αυτό θα οδηγήσει στο να υποχρεωθεί η Γερμανία να πληρώσει.

«Θα πρέπει όμως να προετοιμαστούμε για αυτό και η Άγκελα Μέρκελ, που αρχικά δεν ήθελε να δώσει ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα, θα πρέπει να πει επιτέλους στους πολίτες την αλήθεια», τονίζει ο κ. Στάινμπρουκ.

Αν και ο γερμανός πολιτικός βλέπει θετικές εξελίξεις στην πορεία των επιτοκίων των ομολόγων του Νότου και βελτίωση στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο, δηλώνει «πολύ προσεκτικός όσον αφορά την πρόγνωση ότι αφήσαμε πίσω μας τα χειρότερα».

Ο Στάινμπρουκ, υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση Μέρκελ (CDU και SPD), υποστηρίζει ότι το κόστος της αντιμετώπισης της κρίσης θα ήταν μικρότερο και η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα καθυστερούσε τόσο πολύ εάν η καγκελάριος τον Μάιο του 2010 και οι σημαντικότεροι παίκτες στις Βρυξέλλες είχαν συμφωνήσει σε μια σαφή δέσμευση, που θα έλεγε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι ασφαλή.

«Αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, που θα απέτρεπε τις επιθέσεις στην ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα αυτές οι επιθέσεις διήρκεσαν δύο χρόνια» τόνισε.