Ετος Γαστρονομίας αποφάσισε να κηρύξει το 2013 η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας. Την υλοποίηση των δράσεων του έτους Γαστρονομίας για την περιοχή, η οποία έχει σημαντική γαστρονομική παράδοση και ποικιλίες τοπικών προϊόντων, όπως λάδι, ελιές και κρασί, θα αναλάβουν από κοινού η Ενωση Ξενοδόχων και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, συλλογικοί φορείς και επιχειρήσεις.
Η ενέργεια αποσκοπεί στην προβολή του Νομού Μεσσηνίας προκειμένου να καταστεί ελκυστικός προορισμός, με προτάσεις γαστρονομίας εκτός του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου που προσφέρει στους τουρίστες. Παράλληλα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα την απονομή του τίτλου του επίτιμου προέδρου της Ενωσης, στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΤΕΜΕΣ ΑΕ (Costa Navarino), κ. Α. Κωνσταντακόπουλο, για τις προσπάθειές του σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση και καθιέρωση της Μεσσηνίας, ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού.