Εμφανή αρχίζουν να γίνονται τα αποτελέσματα από την πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, εξέλιξη που δημιουργεί προσδοκίες για ανάκαμψη και επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Απαραίτητες προϋποθέσεις θεωρούνται η πολιτική σταθερότητα που θα επιτρέψει την παραμονή της χώρας στην τροχιά του προγράμματος προσαρμογής και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε ο τραπεζικός τομέας να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Αλλαγή κλίματος


Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Μιχάλης Σάλλας επεσήμανε την αλλαγή κλίματος που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα και τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία. «Υπάρχει σημαντική διαφορά στο πώς μας βλέπουν στο εξωτερικό σήμερα και πώς μας έβλεπαν πριν από έξι μήνες» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό αποτυπώνεται τόσο στην αποτίμηση των ομολόγων και στην άνοδο του Χρηματιστηρίου όσο και στο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα. Η Ελλάδα», τόνισε, «ξαναμπαίνει στο κάδρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος».
Οπως εξήγησε, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι διευκολύνει την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. «Σταδιακά, το 2013, αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και η οικονομία παραμείνει στην τροχιά του προγράμματος προσαρμογής, οι τράπεζες θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές και να αντλήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν με άνεση την προσπάθεια ανάκαμψης των επιχειρήσεων και της οικονομίας» σημείωσε.
Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων και της ανακεφαλαιοποίησης των τριών συστημικών τραπεζικών ομίλων (Εθνική – Eurobank, Alpha Bank – Εμπορική, Πειραιώς – Αγροτική – Γενική). Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία.

«Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και των συγχωνεύσεων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αρχίσει μια νέα φάση μείωσης του κόστους για τις τράπεζες και βελτίωση της λειτουργίας τους που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές και θα τους δώσει τη δυνατότητα να προσφέρουν καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα στους πελάτες τους»
τόνισε ο πρόεδρος της Πειραιώς.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ανοίξει συζήτηση ανάμεσα στις τρεις μεγάλες συστημικές τράπεζες για να δημιουργήσουν κοινά σχήματα στις αγορές των βαλκανικών χωρών όπου έχουν παρουσία, έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές ως περιφερειακές τραπεζικές δυνάμεις και να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.
Οσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Σάλλας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκτός σημαντικού απροόπτου η Πειραιώς έχει εξασφαλίσει και θα ολοκληρώσει επιτυχώς το 10% της ίδιας συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα εκτίμησε ότι το ίδιο θα συμβεί και για τους άλλους τραπεζικούς ομίλους. «Οι ελληνικές τράπεζες μπήκαν ξανά στην ατζέντα των ξένων θεσμικών και υπάρχει ενδιαφέρον» σημείωσε.
Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών για τις ελληνικές επιχειρήσεις μετουσιώθηκε σε πράξη την περασμένη εβδομάδα κατά την επιτυχή έκδοση 5ετούς ομολόγου από τον ΟΤΕ. Ο Οργανισμός ζητούσε 700 εκατ. ευρώ και οι επενδυτές προσέφεραν 1,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το επιτόκιο του ομολόγου να πέσει κάτω από 8%.
«Παζάρι»


Πάντως, όσον αφορά τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι τραπεζίτες αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θεωρούν ότι για να πετύχουν οι αυξήσεις και να έλθουν κεφάλαια ιδιωτών «καλό θα ήταν να επανεξεταστούν ορισμένοι όροι». Ειδικότερα για το θέμα της αρνητικής καθαρής θέσης θεωρούν ότι οι τράπεζες θα πρέπει πρώτα να ανακεφαλαιοποιηθούν με κρατικό χρήμα από τον κύριο μέτοχο, δηλαδή το ΤΧΣ, για να καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση, και στη συνέχεια να αναζητήσουν ιδιωτικά κεφάλαια από την αγορά με ελκυστικότερους όρους. Και σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να προηγηθούν οι συγχωνεύσεις ώστε να γνωρίζουν οι επενδυτές τα μεγέθη και τις δυνατότητες του νέου σχήματος στο οποίο θα βάλουν τα χρήματά τους.

«Είναι εύλογο να επανεξεταστούν ορισμένοι όροι, διότι από τότε που αποφασίστηκαν ως σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα»
σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι. Οπως εξηγούν, «πριν από έξι μήνες, όταν διατυπώθηκαν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, όλοι κοίταζαν να βάλουν αυστηρούς όρους που θα τους διασφάλιζαν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Σήμερα οι συνθήκες και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και είναι εύλογο να ανοίξει μια συζήτηση για προσαρμογή των όρων στα νέα δεδομένα» υποστηρίζουν.
Επίσης αυστηρό θεωρείται το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ως τον Απρίλιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ