Πανάρχαιο το σκουλήκι της ταινίας

Το σκουλήκι της ταινίας παρασιτεί στα ζώα του πλανήτη εδώ και τουλάχιστον 270 εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύπτουν αβγά του τέρατος που βρέθηκαν σε απολιθωμένα κόπρανα καρχαρία.

Το σκουλήκι της ταινίας παρασιτεί στα ζώα του πλανήτη εδώ και τουλάχιστον 270 εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύπτουν αβγά του τέρατος που βρέθηκαν σε απολιθωμένα κόπρανα καρχαρία.

Το εύρημα

Το ασυνήθιστο εύρημα σημαίνει ότι οι ταινίες εμφανίστηκαν τουλάχιστον 140 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα, αναφέρουν Βραζιλιάνοι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Οι ταινίες, γνωστές και ως κεστοειδείς, είναι παρασιτικά σκουλήκια στην ομάδα των πλατυελμίνθων. Αγκιστρώνονται στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου σε πολλά σπονδυλωτά ζώα, όπως ο άνθρωπος, ο σκύλος και τα ψάρια, και μπορούν να φτάσουν σε μήκος αρκετών μέτρων. Όταν ενηλικιωθούν, παράγουν αβγά σε τεράστιες ποσότητες, τα οποία απελευθερώνονται με τα κόπρανα για να βρουν νέους ξενιστές.


Αυτή η ταινία, του είδους Taenia saginata, αφαιρέθηκε από άνθρωπο και έχει μήκος 2 μέτρα (Πηγή: CDC)

Τα απολιθώματα ταινίας είναι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε είχαν την τύχη να εντοπίσουν μικροσκοπικά αβγά σε ένα απολιθωμένο κόπρανο καρχαρία, το οποίο έκοψαν σε λεπτές φέτες και εξέτασαν στο μικροσκόπιο.

Ο «κοπρόλιθος», όπως ονομάζεται το αρχαίο κόπρανο, περιείχε 93 οβάλ αβγά με διάμετρο 150 μικρόμετρα, λίγο μεγαλύτερη από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Ένα από τα αβγά περιείχε μάλιστα μια προνύμφη ταινίας, στης οποία το στόμα διακρίνονται τα μικροσκοπικά άγκιστρα με τα οποία συγκρατείται στη θέση του το παράσιτο.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι ταινίες ζούσαν και βασίλευαν ήδη από την εποχή της Παγγαίας, της υπερηπείρου που συγκέντρωνε κάποτε όλη την ξηρά της Γης. Αρκετά αργότερα, πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια, η Γη έζησε το χειρότερο κύμα μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία της. Σε αυτή την εξαφάνιση της Περμίου χάθηκε το 90% των θαλάσσιων οργανισμών και το 70% των χερσαίων, όπως φαίνεται όμως η ταινία δεν είχε πρόβλημα επιβίωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science