Τέσσερις τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί ανταγωνίζονται για την απόκτηση της βουλγαρικής Globul, συμφωνία που αναμένεται να ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ, είπε την Παρασκευή στο Reuters πηγή με άμεση γνώση της διαδικασίας.

Η Globul τελεί υπό τον έλεγχο του ΟΤΕ που σχεδιάζει να πουλήσει τη βουλγαρική μονάδα του, καθώς και τις δορυφορικές δραστηριότητες HellasSat προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 1,8 δισ. ευρώ έως τις αρχές του 2014.

Η Turk Telekom, η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Turkcell και η νορβηγική Telenor διεξάγουν ήδη οικονομικό και νομικό έλεγχο στη Globul, είπε στο Reuters η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Για τη βουλγαρική εταιρία, η οποία πωλείται παράλληλα με την εταιρία λιανικής Γερμανός, ενδιαφέρεται και η Deutsche Telekom.

Ωστόσο όπως εξηγεί η πηγή, «η Deutsche Telekom είναι στη διαδικασία περισσότερο για να δοθεί κίνητρο στους άλλους παίκτες να υποβάλουν σοβαρές προσφορές».

Τόσο η Globul όσο και ο ΟΤΕ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σύμφωνα με την πηγή, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται έως τις 18 Μαρτίου και η όποια συμφωνία μπορεί να αναμένεται αργότερα το Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Δεύτερη πηγή, ωστόσο, με γνώση του θέματος είπε ότι ο ΟΤΕ ίσως ματαιώσει την πώληση μετά το ομολογιακό δάνειο 700 εκατ. ευρώ που εξέδωσε την Τετάρτη.

Η έκδοση κάλυψε μεγάλο μέρος των χρεών που θα πρέπει να αποπληρώσει ο ΟΤΕ φέτος, αίροντας τις δυσκολίες ρευστότητας της εταιρίας σε τέτοιο βαθμό που ίσως να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς την πώληση της Globul, είπε η δεύτερη πηγή.

Ο ΟΤΕ ίσως θέλει να κρατήσει την Globul, μια από τις πλέον κερδοφόρες μονάδες του, προσθέτοντας ότι η ελληνική εταιρία θα συνεχίσει τη διαδικασία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις ανάλογα με τις προσφορές.

Η Globul συνεισφέρει περίπου το 7% των πωλήσεων του ομίλου αλλά 9% του λειτουργικού του κέρδους (EBITDA), μια και τα περιθώρια κέρδους της Globul κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από ότι ο μέσος όρος του ομίλου (38% έναντι 34% περίπου).

«Για την ώρα, φαίνεται ότι πράγματα βαίνουν περισσότερο προς μια συμφωνία (πώλησης)», επέμεινε η πρώτη πηγή.