Ερευνα για να διαπιστώσουν αν η βρετανική τράπεζα Barclays μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης δάνεισε κρυφά κεφάλαια στο Κατάρ προκειμένου το Εμιράτο να αγοράσει μετοχές της και να τη γλιτώσει από την «σωτηρία» – δηλαδή την κρατικοποίηση – διεξάγουν οι βρετανικές αρχές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τον Ιούνιο του 2008 η Barclays δάνεισε περί τα 6,1 δισ. στερλίνες (πάνω από 7 δισ. ευρώ) στην κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ (Qatar Investment Authority) προκειμένου αυτή να αγοράσει μετοχές της τράπεζας.
Η Qatar Investment Authority, που ανήκει στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, (σε δύο δόσεις) συνολικά 6,1 δισ. στερλίνες σε μετοχές της Barclays. Την εποχή εκείνη στην δεινοπαθούσα λόγω τοξικών δανείων τράπεζα επένδυσαν επίσης η κρατική επενδυτική εταιρεία της Σιγκαπούρης Temasek (συνολικά 4,5 δισ. στερλίνες).
Σε δεύτερη αύξηση κεφαλαίου, που είχε κάνει λίγο αργότερα η Barclays, είχαν επενδύσει επίσης η εταιρεία συμμετοχών Qatar Holding, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπρ αλ-Θανί και η επενδυτική Chalenger, που από κοινού με το Εμιράτο του Αμπού Ντάμπι είχαν αγοράσει μετοχές της τράπεζας συνολικής αξίας 7,1 δισ. στερλινών.
Επικαλούμενοι δύο πληροφοριοδότες που δεν κατονομάζουν, οι FT αναφέρουν ότι, αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες που ερευνούν οι βρετανικές αρχές, θα προστεθεί ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των σκανδάλων που συγκλονίζουν τελευταία τη βρετανική τράπεζα και ταλανίζουν την ηγεσία της, καθώς καταλήγουν συνήθως σε βαριά πρόστιμα.
«Η αποκάλυψη αποτελεί μια ακόμη απειλή για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Barclays Αντονι Τζένκινς, που πασχίζει να «καθαρίσει» την εικόνα της τράπεζας από τα σκάνδαλα», γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.
Σημειωτέον ότι ο Τζένκινς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παραιτείται από το «μπόνους» που, ως επικεφαλής της τράπεζας, θα έπαιρνε στα τέλη του 2012.
«Καθώς η τράπεζα αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα τους τελευταίους μήνες, το μόνο δίκαιο που οφείλω να πράξω είναι να παραιτηθώ από τις έκτακτες αμοιβές το τρέχον έτος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Τζένκινς.
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων μηνών η Barclays κατέβαλε συνολικά πρόστιμα 290 εκατ. στερλίνες (362 εκατ. ευρώ) καλείται να καταβάλει η Barclays επειδή προσπάθησε να χειραγωγήσει τα επιτόκια στις διατραπεζικές αγορές της Βρετανίας (επιτόκιο Libor) και της Ευρωζώνης (επιτόκιο Eurobor). Εξ αιτίας του σκανδάλου αυτού παραιτήθηκε ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Μπομπ Ντάιμοντ.
Τις έρευνες για το νέο σκάνδαλο που απειλεί την Barclays διεξάγουν η Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Σοβαρής Απάτης, οι οποίες από το περασμένο καλοκαίρι ερευνούν τη νομιμότητα των διαδικασιών εξεύρεσης έκτακτων πόρων από την Barclays κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η Barclays κατάφερε να γλιτώσει τη «διάσωση» από την βρετανική κυβέρνηση και να αποφύγει την τύχη πολλών άλλων τραπεζών της χώρας, όπως η Royal Bank of Scotland, που ακόμη βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.