Οι φόβοι σχετικά με το ότι τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, φαίνεται να κατευνάζονται μέσω μιας νέας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «The Lancet».

Η προηγούμενη ανησυχία

Προηγούμενη καναδική μελέτη συνέδεε το φυλλικό οξύ με μικρή αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου. Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν 50.000 άτομα και δεν έδειξε διαφορές σε ό,τι αφορούσε την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στα άτομα που λάμβαναν φυλλικό οξύ σε σύγκριση με όσα δεν λάμβαναν τέτοια συμπληρώματα.

Συμπληρώματα φυλλικού οξέος συστήνεται να λαμβάνονται από τις εγκύους κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης καθώς μειώνουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Συγχρόνως πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Νοτίου Αφρικής και της Αυστραλίας έχουν ήδη προσθέσει φυλλικό οξύ – αποκαλείται επίσης βιταμίνη Β9 – στο αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πλήθους προϊόντων.

Επιφυλακτική η Ευρώπη

Στη Δυτική Ευρώπη ωστόσο τηρείτο επί μακρόν μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση επειδή η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος είχε φανεί ότι μπορεί να «καλύψει» τα συμπτώματα αναιμίας σε κάποια μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Ακόμη εντονότερη ανησυχία «γεννήθηκε» όμως το 2007 όταν η καναδική μελέτη έδειξε πως η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, η οποία μειωνόταν σταθερά στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αυξήθηκε παροδικά μόλις το φυλλικό οξύ προστέθηκε στο αλεύρι. Μια θεωρία ανέφερε ότι το φυλλικό οξύ «πυροδοτούσε» την ανάπτυξη μικροσκοπικών καρκινικών όγκων ή προκαρκινικών αλλοιώσεων, επιτρέποντας την πιο πρώιμη διάγνωσή τους με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ότι είχαν ανέβει τα ποσοστά του συγκεκριμένου καρκίνου.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Lancet» συγκρίθηκαν τα ποσοστά καρκίνου για μια περίοδο πέντε ετών σε 50.000 άτομα από διαφορετικές χώρες – κάποια άτομα λάμβαναν συμπλήρωμα φυλλικού οξέος και κάποια άλλα εικονικό συμπλήρωμα.

Οι δόσεις της βιταμίνης που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που περιέχονται στο αλεύρι, ωστόσο η μικρή αύξηση στη συχνότητα καρκίνου που παρατηρήθηκε στην ομάδα η οποία λάμβανε το συμπλήρωμα δεν ήταν στατιστικώς σημαντική, γεγονός που πιθανότατα μαρτυρεί ότι ήταν απλώς τυχαία.

Ενας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο δρ Ρόμπερτ Κλαρκ από το Τμήμα Κλινικών Δοκιμών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «καθησυχαστικά». Όπως είπε, «εάν υπήρχε σημαντική επίδραση, θα περιμέναμε να την είχαμε εντοπίσει μέχρι τώρα». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι ενώ οι δόσεις φυλλικού οξέος που προστίθενται στο αλεύρι είναι πολύ μικρότερες από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, κάποια άτομα που ζουν σε χώρες όπου το αλεύρι είναι εμπλουτισμένο με τη βιταμίνη συνεχίζουν να λαμβάνουν και επιπλέον συμπληρώματά της. «Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορούσε αυτά τα άτομα και έτσι χρησιμοποιήσαμε μεγαλύτερες δόσεις της βιταμίνης στη μελέτη μας».