Αλλάζει το σκηνικό στην Ιταλία σχεδόν ένα μήνα πριν την προσφυγή στις κάλπες, καθώς η κεντροδεξιά συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενισχύει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις αγγίζοντας το 27,2% στην πρόθεση ψήφου μετά την… τουρνέ του Καβαλιέρε σε κάθε πολιτική εκπομπή που προβάλλεται στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Η δημοσκοπική άνοδος της δεξιάς ενισχύει την προοπτική να χρειαστεί η κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να επιδιώξει συμφωνία με το κεντρώο μπλοκ του Μάριο Μόντι προκειμένου να κρατήσει τα ηνία της εξουσίας.

Η εικόνα έρχεται να θυμίσει το 2006 όταν ο Μπερλουσκόνι.. έτρεξε σπριντ, κάλυψε διαφορά δέκα μονάδων και σχεδόν στέρησε στον Ρομάνο Πρόντι μία νίκη που ένα μήνα πριν τις κάλπες θεωρούνταν βέβαιη. Αυτή τη φορά, όμως, μοιάζουν ελάχιστες έως μηδαμινές οι πιθανότητες ενός εκλογικού σοκ και μίας πέμπτης πρωθυπουργικής θητείας του Καβαλιέρε.

Η συμμαχία του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) με τη Λέγκα του Βορρά και μικρότερους σχηματισμούς της δεξιάς μείωσε την τελευταία εβδομάδα κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες την «ψαλίδα» που την χωρίζει από την κεντροαριστερά, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται της συμμαχίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι κατά έξι μονάδες.

Δημοσκόπηση της εταιρείας SWG για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre «δίνει» συγκεκριμένα στην κεντροαριστερά ποσοστό 33% των Ιταλών, και στην κεντροδεξιά 27,2%. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, την 11η Ιανουαρίου, τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 34,9% και 25,3%

«Η ικανότητα του Μπερλουσκόνι για μία επάνοδο είναι περιορισμένη. Έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του, περισσότερο απ’ ότι πριν το 2006, εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησής του το 2011 και των προσωπικών σκανδάλων» επισημαίνει ο αναπληρωτής επικεφαλής του ινστιτούτου SWG.

Στην κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) συγκεντρώνει 28,8%, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα 3,8% και οι Ιταλοί Σοσιαλιστές 0,4%.

Στην κεντροδεξιά ο Λαός της Ελευθερίας (PdL) αποσπά ποσοστό 17,7%, η Λέγκα με το ψηφοδέλτιο Τρεμόντι βρίσκεται στο 5,4%, ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας εξασφαλίζει ποσοστό 1,5% των προθέσεων ψήφου, όπως ακριβώς, και το κόμμα Δεξιά.

Οι κεντρώες δυνάμεις που υποστηρίζουν το πολιτικό πρόγραμμα του Μάριο Μόντι συγκεντρώνουν 13,7% της πρόθεσης ψήφου του στατιστικού δείγματος, παραμένοντας ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έρευνα.

Άνοδο καταγράφει τόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξεως του 16,8%, όπως και το νεοσυσταθέν αριστερό κίνημα του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόια Επανάσταση Πολιτών, το οποίο φέρεται να εξασφαλίζει ποσοστό 5,4%.