Το rs4950 δεν είναι ένα απλό γονίδιο: σύμφωνα με ερευνητές από το University College του Λονδίνου, στη Βρετανία, τα άτομα που το φέρουν είναι γεννημένοι… ηγέτες!

Παρά το γεγονός ότι η άποψη περί εκμάθησης ηγετικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων είναι δεκτή από τους επιστήμονες, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι όπως και να έχει χρειάζεται και ένα γενετικό «σπρώξιμο» προς τα υψηλότερα σκαλοπάτια της ιεραρχίας.

Η μελέτη

Tο γονίδιο της «ηγεσίας» εντοπίστηκε κατά την ανάλυση γενετικού υλικού συνολικά 4.000 εθελοντών, των οποίων καταγράφηκε ο επαγγελματικός τίτλος και η κοινωνική τους κατάσταση (ελεύθεροι, δεσμευμένοι, παντρεμένοι κτλ.). Είδαν λοιπόν, ότι τα άτομα που έφεραν το γονίδιο rs4950 είχαν στην πλειονότητά τους διευθυντική ή θέση προϊσταμένου στη δουλειά τους.

«Το γονίδιο rs4950 φαίνεται να σχετίζεται με το πέρασμα των ηγετικών ικανοτήτων από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γιαν-Εμάνουελ Ντε Νέβε. «Η πεποίθηση ότι η ηγεσία αποτελεί δεξιότητα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της αληθινή, όμως μέσα από τη μελέτη μας καταφέραμε να δείξουμε ότι εν μέρει αποτελεί και γενετικό γνώρισμα».

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές προσθέτουν ότι πέρα από τα φυσικά τους προσόντα τα προικισμένα άτομα οφείλουν να καλλιεργούν τις δεξιότητες τους αν θέλουν να διατηρούν τη διευθυντική τους θέση.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Leadership Quarterly».