Για ακόμη μία χρονιά το Λας Βέγκας κατάφερε να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των αθεράπευτα «ερωτευμένων» με την τεχνολογία ανοίγοντας τις πύλες στο μέλλον με την καθιερωμένη από το 1967 διεθνή έκθεση τεχνολογίας Consumer Electronic Show (CES). Κολοσσοί του χώρου αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις τεχνολογίας παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το 2013 αλλά και τις νέες hi-tech τάσεις που ενδεχομένως να καθιερωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτές, νέες μορφές ταμπλετών, άτρωτα smartphones, φουτουριστικές τηλεοράσεις μοναδικού σχεδιασμού και απόδοσης, οχήματα χωρίς οδηγό και… «έξυπνα» πιρούνια που μετρούν τις μπουκιές μας!


Τηλεοράσεις-«παράθυρα»

Η νέα γενιά τηλεοράσεων είναι εδώ! Οι μεγαλύτεροι αλλά παρ’ όλα αυτά οικονομικότεροι δέκτες οργανικών φωτοδιόδων (OLED), πάχους μόλις μερικών χιλιοστών, με κυρτότητα ή χωρίς, και οι τηλεοράσεις 4K Ultra HD (UHD), με άκρως μινιμαλιστικό σχεδιασμό, φαίνεται ότι έρχονται για να μείνουν.

Λόγω της αψεγάδιαστης, κρυστάλλινης εικόνας υπερβολικά υψηλής ευκρίνειας οι εντυπωσιακές νέες τηλεοράσεις θυμίζουν περισσότερο «ζωντανά» παράθυρα παρά τηλεοπτικούς δέκτες.
Η νοτιοκορεατική Samsung φαίνεται ότι εφέτος είχε την τιμητική της καθώς προχώρησε στα αποκαλυπτήρια δύο «γιγάντων» τύπου 4K UHD τηλεοράσεων, μεγέθους 110 και 85 ιντσών, αλλά και μιας κοίλης 55άρας OLED, που υπόσχεται την εμπειρία μιας κινηματογραφικής αίθουσας IMAX.
Από την πλευρά της, η ιαπωνική Panasonic προχώρησε στην παρουσίαση του δικού της μοντέλου ΟLED, μεγέθους 56 ιντσών, ενώ η LG ανακοίνωσε ότι η διάθεση της 55 ιντσών OLED τηλεόρασής της αναμένεται να ξεκινήσει στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Μάρτιο στην αστρονομική τιμή των 12.000 δολαρίων –δηλαδή, περίπου 9.000 ευρώ.
«Εξυπνο» πιρούνι
Το HAPIfork είναι ένα πιρούνι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, ακριβώς γιατί πέρα από τη μεταφορά της τροφής στο στόμα του κατόχου του αναλαμβάνει το μέτρημα της κάθε μπουκιάς του.
Χάρη στους αισθητήρες του, το ηλεκτρονικό πιρούνι γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσο έχει φάει ο κάτοχός του, καθώς μετρά τις φορές που το φέρνει στο στόμα του, την ταχύτητα με την οποία το κάνει αλλά και τον συνολικό χρόνο του γεύματος. Με τη βοήθεια ενός μηχανισμού δόνησης παρόμοιου με εκείνον των κινητών και σε περίπτωση που ο χρήστης τρώει πολύ γρήγορα, το πιρούνι αρχίζει να δονείται, δείχνοντάς του ότι πρέπει να ελαττώσει την ταχύτητα με την οποία καταναλώνει το φαγητό του.
Σκοπός των δημιουργών του HAPIfork ήταν η υπενθύμιση στους καταναλωτές ότι πρέπει να τρώνε αργά, σε χρονικό περιθώριο που φθάνει ή υπερβαίνει τα 20 λεπτά ώστε ο εγκέφαλός τους να είναι σε θέση να λαμβάνει το σήμα του κορεσμού προτού εκείνοι έχουν καταναλώσει ένα ολόκληρο γουρουνόπουλο. Κάτι τέτοιο, πιστεύουν, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
«Αμφίβιο» κινητό
Το νέο της κινητό τηλέφωνο με ικανότητες «δεινού κολυμβητή» αποκάλυψε η Sony. Το Xperia Z, όπως ονομάζεται το αμφίβιο μοντέλο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ντουσιέρα χωρίς φόβο, καθώς είναι ανθεκτικό στο νερό. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό κολοσσό, πρόκειται για το πρώτο smartphone που αντέχει στο νερό.
Το αδιάβροχο Android κινητό διαθέτει οθόνη πέντε ιντσών και έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε βάθος ενός μέτρου για 30 λεπτά.

«Αυτό το κινητό απευθύνεται σε εκείνους που επιθυμούν να παρακολουθούν μια ταινία σε υψηλή ανάλυση εν όσω απολαμβάνουν το μπάνιο τους» αναφέρει οδιευθυντής του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Sony Στιβ Γουόκερ. Για όσους πάλι απλώς θέλουν να έχουν ένα καθαρό κινητό, το Xperia Z τούς επιτρέπει να το βουτήξουν κυριολεκτικά στην μπανιέρα.

Η πτώση κινητών σε νερό ή ακόμη και στην τουαλέτα αποτελεί ένα από τα συχνότερα ατυχήματα και για τον λόγο αυτόν η εταιρεία αποφάσισε να προσφέρει μια αποτελεσματική λύση στους καταναλωτές.

Αυτοκίνητο στον «αυτόματο πιλότο»
Είναι το όνειρο κάθε γυναίκας: ένα «έξυπνο» αυτοκίνητο το οποίο την αφήνει έξω από το αγαπημένο της κατάστημα, πηγαίνει και παρκάρει και όταν εκείνη ολοκληρώσει τα ψώνια της περνάει και την παίρνει. Επιστημονική φαντασία; Μάλλον πραγματικότητα, η οποία έρχεται από την Audi με τη μορφή ενός τροποποιημένου οχήματος τύπου Α7.
Το εντυπωσιακό όχημα με τεχνολογία αυτόματης οδήγησης θα θεωρείται μάλλον κοινό σε μία δεκαετία από σήμερα, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία.
Το κεντρικό σύστημα του αυτοκινήτου επικοινωνεί, με τη βοήθεια μιας ειδικής εφαρμογής, με μια ταμπλέτα ή το κινητό τα οποία ο ιδιοκτήτης του κουβαλά μαζί του. Στο πάτημα του κουμπιού «Ελα να με πάρεις» το πιστό όχημα εντοπίζει τη γεωγραφική προέλευση της εντολής, βάζει μπροστά και τραβάει χειρόφρενο όταν πλέον έχει φτάσει μπροστά από τον ιδιοκτήτη του. Πίσω από το «ιδανικό» αυτοκίνητο κρύβονται πανίσχυροι αισθητήρες οι οποίοι του δίνουν τη δυνατότητα να «γνωρίζει» για παράδειγμα πού υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και να ελέγχει με μαθηματική ακρίβεια την κάθε του κίνηση.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης στο Λας Βέγκας το τροποποιημένο όχημα δοκιμάστηκε επιτυχώς από δημοσιογράφους στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου «Mandarin Oriental».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ