Τη στενή διπλωματική και οικονομική σχέση που αναπτύσσεται με το Βέλγιο υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών του Βελγίου Στίβεν Βανάκερε.

«Με μεγάλη χαρά σήμερα υποδέχθηκα τον καλό φίλο μου από το Eurogroup, τον κ. Βανάκερε ο οποίος είναι γνώστης και της ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Περάσαμε τους τελευταίους πέντε μήνες μια αρκετά δύσκολη περίοδο που είχε να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Οφείλω να πω ότι μας στήριξε πάρα πολύ –δεν ήταν εύκολος συνάδελφος- αλλά στο τέλος, όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή, μας βοήθησε και θέλω να το τονίσω. Είναι ένας πολύ έμπειρος υπουργός Οικονομικών. Σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις για την ελληνική, τη βέλγικη και την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι απόψεις του μας έχουν βοηθήσει αρκετά. Ηταν πολύ χρήσιμη η πεντάμηνη συμβίωσή μας στο Eurogoup. Θέλω, επίσης, να εξάρω το ρόλο του βέλγου πρέσβη στην Ελλάδα – επίσης φίλου μου – Μαρκ Βαν Ντε Ρεκ, ο οποίος ουσιαστικά είναι μισός Ελληνας –τα ελληνικά του είναι πιο καλά από τα δικά μας. Πραγματικά, ο Μαρκ έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, ήταν πολύ δραστήριος όλο αυτό το διάστημα του ελληνικού προβλήματος, ξεπερνώντας ακόμη και τις τυπικές αρμοδιότητές του».

Στο ίδιο πνεύμα ο βέλγος αντιπρόεδρος σημείωσε τα εξής:


«Είμαι ευγνώμων για τη φιλοξενία του καλού μου φίλου, Γιάννη Στουρνάρα. Τους τελευταίους μήνες μάς δόθηκε η ευκαιρία να δείξουμε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν -το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ελληνική κυβέρνηση που έπρεπε να πάρει γενναίες αποφάσεις – και οι θυσίες δεν ήταν μάταιες. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει βούληση για αλληλεγγύη. Ολοι οι συνάδελφοι στο Eurogroup και στο ΕCOFIN αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες. Πρέπει, όμως, να προειδοποιήσουμε ότι χρειάζεται και άλλη προσπάθεια τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια –ας είμαστε ειλικρινείς –και όχι μόνο για την Ελλάδα. Ακόμη και πιο εύπορα κράτη, όπως το Βέλγιο, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για τη δημοσιονομική σταθερότητα. Εχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η ευρωπαϊκή κρίση δεν τελείωσε ακόμη. Πρέπει, όμως, να υπογραμμίσουμε ότι οι προσπάθειες έχουν αποτελέσματα και οδηγούν σε σημάδια ανάκαμψης, τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στην πραγματική οικονομία.


Θεωρώ ότι η παρούσα κυβέρνηση στην Ελλάδα αντιμετωπίζει τα προβλήματα με έναν ουσιαστικό τρόπο. Θέλω να συγχαρώ το συνάδελφό μου, το Γιάννη, για τη δουλειά που έχει κάνει και ελπίζω ότι ο ίδιος και συνολικά η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά θα συνεχίσουν να έχουν υποστήριξη όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά και στην κοινή γνώμη, γιατί είναι ένας δρόμος παραγωγικός που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.




Είμαι ευτυχής που σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις για τις μελλοντικές προκλήσεις. Συζητήσαμε, επίσης, για το πώς μπορεί να βελτιστοποιηθεί η τεχνική βοήθεια που προσφέρουν στην Ελλάδα δημόσιοι λειτουργοί του Βελγίου –η προσπάθεια βεβαίως θα πρέπει να γίνει από τους Ελληνες και όχι από άλλους –όσον αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Για παράδειγμα στη διαχείριση των εσόδων και στη συλλογή φόρων. Θέλω να διαβεβαιώσω τον κ. Στουρνάρα ότι εμείς προτιθέμεθα να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή τη συνεργασία και ότι η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι μόνο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά και μεταξύ διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και γενικά σε ανθρώπινο επίπεδο. Υπάρχουν πάρα πολλοί Ελληνες που μένουν στη χώρα μου. Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι μακροχρόνια και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή τη φιλία».