Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς και γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είναι ο δημοφιλέστερος υποψήφιος για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, προκύπτει από νέα δημοσκόπηση, η οποία φέρνει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στην δεύτερη θέση και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην τρίτη.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε το ερευνητικό ινστιτούτο CISE για λογαριασμό της εφημερίδας Il Sole 24 Ore εμφανίζει τον Μπερσάνι να συγκεντρώνει το 36,2% των προτιμήσεων, τον Μόντι το 23,3% και τον Μπερλουσκόνι το 21,8%.

Ο Μόντι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ηγηθεί ενός κεντρώου συνασπισμού απέναντι στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τον Λαό της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι.

Στηρίζεται από τους διεθνείς επενδυτές, την Καθολική Εκκλησία και το επιχειρηματικό κατεστημένο και πιστώνεται ευρέως με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ιταλίας ύστερα από τα χρόνια διακυβέρνησης του Μπερλουσκόνι που αμαυρώθηκαν από σκάνδαλα.

Οι κομματικοί συνδυασμοί που θα στηρίξουν τους υποψήφιους για την πρωθυπουργία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά το 34,6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν το κόμμα του Μπερσάνι, το 19,7% του Μπερλουσκόνι και το 14,3% το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές.

Το UDC, το μεγαλύτερο κεντρώο κόμμα στην Ιταλία και ένα από αυτά τα οποία στηρίζουν τον Μόντι, ήρθε στην τέταρτη θέση με 6,4%.

Ακόμη το 34% των Ιταλών θεωρούν πως η σημαντικότερη πρωτοβουλία για την επόμενη κυβέρνηση θα είναι η ρύθμιση των δημοσίων δαπανών ώστε να μειωθούν οι φόροι.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνος που θα αναδειχτεί νικητής από τις εκλογές στις 24-25 Φεβρουαρίου θα κληθεί να αντιμετωπίσει την βαθιά ύφεση και την αυξανόμενη ανεργία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης καθώς και να διατηρήσει υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.309 ατόμων το διάστημα μεταξύ 22 και 28 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του Μόντι έγινε αργά το βράδυ της Παρασκευής.