Οχι Βερολίνου σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Αρνητικός στην προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ εκτιμά ως ρεαλιστικότερη την πρόταση περί επαναγοράς ομολόγων, με νέα δάνεια, στην τιμή της αγοράς

Αρνητικός στην προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ εκτιμά ως ρεαλιστικότερη την πρόταση περί επαναγοράς ομολόγων, με νέα δάνεια, στην τιμή της αγοράς.

Ταυτόχρονα, προτείνει αυστηρές κυρώσεις, ακόμη και περικοπή της βοήθειας, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, οι οποίες μεταδόθηκαν από την Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι τα χέρια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο θέμα του «κουρέματος» είναι δεμένα, καθώς, όπως εξηγεί, η νομοθεσία για τον προϋπολογισμό δεν επιτρέπει νέα χρηματοδότηση σε έναν οφειλέτη ο οποίος δεν εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του.

«Ως εκ τούτου, αυτή είναι μια συζήτηση η οποία ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρει ως ρεαλιστικότερη λύση ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

«Δεν πρόκειται για τέχνασμα, αλλά για έναν συλλογισμό τον οποίο θα πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του», τονίζει και επαναλαμβάνει ότι πριν από την έκθεση της τρόικας, δεν θα πρέπει να γίνονται εικασίες για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, για την οποία είναι προϋπόθεση η έκθεση της τρόικας, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια συμφωνία, η οποία «θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές».

Σε αυτή τη λύση θα μπορούσαν, προσθέτει, να περιλαμβάνονται αυτόματες περικοπές της βοήθειας σε περίπτωση συγκεκριμένων εξόδων ή ένας ελεγκτικός ή διορθωτικός μηχανισμός.

«Αυτός θα μπορούσε ίσως να δημιουργήσει την αξιοπιστία την οποία μέχρι τώρα δεν πετύχαμε με τα προγράμματα της Ελλάδας», δηλώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα δημιούργησε επανειλημμένα αμφιβολίες για την αξιοπιστία αυτών τα οποία οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν.

«Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί πάλι την επόμενη φορά. Στο τελευταίο πρόγραμμα συνέβη. Τα θύματα ήταν ειδικά η Ισπανία και η Ιταλία», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Αθήνας σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής κι αν αυτό έχει πράγματι αποφασισθεί, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Τηλεφώνησα αμέσως στον ‘Ελληνα συνάδελφο για αυτό που είπε στο Κοινοβούλιο. Είναι πάντα καλύτερο να ρωτά κανείς ευθέως. Και απάντησε, όχι, ότι δεν είπε ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν. Σε αυτό το σημείο υπήρξε παρανόηση, ίσως δεν εκφράστηκε με σαφήνεια».

«Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη»

Ακόμη, ο δημοσιογράφος υπενθύμισε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τις πρόσφατες δηλώσεις του από την Ασία με τις οποίες είχε με σαφήνεια επισημάνει ότι δεν θα υπάρξει ελληνική χρεοκοπία και –αφού επισήμανε πως είναι γνωστό ότι η χώρα δεν έχει επιτύχει τους στόχους της– ρώτησε εάν αυτό σημαίνει ότι θα της δοθεί περισσότερος χρόνος.

«Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για την ίδια την Ελλάδα, διότι πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα εξυγίανσης εκ βάθρων στη δημοσιονομική, οικονομική και διαρθρωτική πολιτική. Υποσχέσεις υπήρξαν πολλές, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν. Και φυσικά πρέπει και η κοινότητα της ΟΝΕ να βοηθήσει την Ελλάδα. Και για εμάς όλους είναι μια μεγάλη προσπάθεια», απάντησε ο κ. Σόιμπλε.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι: «Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, διότι γνωρίζουμε ότι οι συνέπειες μιας εξόδου δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Και η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk