«Η Δημοκρατία τελείωσε, έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την καταδίκη του σε τετραετή φυλάκιση για φορολογική απάτη (ποινή που ήδη… κατέβηκε στο ένα έτος λόγω νόμου αμνηστίας), καθώς και σε πενταετή απαγόρευση κατοχής δημόσιου αξιώματος. Ο Καβαλιέρε κατήγγειλε πολιτική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι «εξαιτίας ορισμένων δικαστών η Ιταλία μετατρέπεται σε χώρα βαρβάρων».

Επίσης, αρνήθηκε «οποιαδήποτε σύνδεση» ανάμεσα στη δικαστική εξέλιξη και την ανακοίνωση ότι δεν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία με τον κεντροδεξιό Λαό της Ελευθερίας (Pdl). Και φυσικά θα εφεσιβάλλει την απόφαση για την οποία πολλοί Ιταλοί ανοίγουν σαμπάνιες…

«Ήμουν βέβαιος ότι η δίκη θα τελείωνε με την αθώωσή μου, πρόκειται για μία σαφέστατα πολιτική απόφαση» δήλωσε ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπερλουσκόνι μιλώντας στο ιδιοκτησίας του τηλεοπτικό κανάλι Italia Uno.

Με την καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι οι δικαστές του Μιλάνου απεφάνθησαν ότι στην πραγματικότητα ο τέως πρωθυπουργός δημιούργησε αδήλωτα «μαύρα κεφάλαια» αγοράζοντας επισήμως διά της Mediaset και σε υπερβολικά υψηλές τιμές τα δικαιώματα σειράς έργων και αθλητικών γεγονότων.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, και η προχθεσινή ανακοίνωση του Καβαλιέρε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές του 2013 συνδέεται με το γεγονός ότι ενδεχομένως είχε επίγνωση του ότι θα μπορούσε να καταδικασθεί για την αγοραπωλησία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει επίσης ότι ο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να αποζημιώσει το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών με δέκα εκατομμύρια ευρώ για μη πλήρη καταβολή φόρων.

«Οι δικαστικές αποφάσεις δεν σχολιάζονται. Απλώς γίνονται σεβαστές» τονίζει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Από την πλευρά του, ο Πιερφερνινάντο Καζίνι, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc, ανακοίνωσε πως «δεν επιθυμεί να σχολιάσει την δικαστική αυτή απόφαση», διότι «δεν θέλει να την εκμεταλλευθεί πολιτικά».

«Berlusconi, game over, με την βαριά αυτή καταδίκη ο πρώην μεγιστάνας πρωθυπουργός τίθεται οριστικά εκτός παιχνιδιού, και πρόκειται να την πληρώσει, τελικά όλη η κεντροδεξιά παράταξη», γράφει ενδεικτικά το καθολικό περιοδικό Famiglia Cristiana.

Είναι σαφές ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης του Καβαλιέρε θα φτάσουν μέχρι τον Άρειο Πάγο, ενώ αμφισβητούν την ίδια την αρμοδιότητα του δικαστηρίου του Μιλάνου για την όλη υπόθεση. Η καταδίκη σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, πάντως, μειώνεται σε ένα λόγω νόμου μερικής αμνηστίας.

Πρόκειται για την τέταρτη πρωτοβάθμια καταδίκη του Ιταλού πρωθυπουργού σε σύνολο 33 δικών. Δεν αποκλείεται, όμως, και η υπόθεση των «τηλεοπτικών δικαιωμάτων Mediaset» να κλείσει με παραγραφή, πριν μπορέσει να εκφραστεί ο ‘Αρειος Πάγος της Ρώμης, όπως συνέβη σε άλλες έξι περιπτώσεις.

Αντιθέτως, τέλος, με τα όσα είχαν μεταδώσει αρχικά τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και η απαγόρευση εκλογής ή διορισμού σε δημόσιες θέσεις είναι πενταετής και όχι τριετής. Όπως όμως και η τριετής απαγόρευση, σε βάρος Μπερλουσκόνι να διοικεί τις επιχειρήσεις του, δεν θα ισχύσει άμεσα, αλλά μόνο μετά την ολοκλήρωση της έφεσης και της προσφυγής στον ‘Αρειο Πάγο.