ΠΓΔΜ: Η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί με το σχέδιο «Σκόπια 2014»

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Brima Gallup» η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας δεν επικροτεί το επίμαχο και πολύκροτο σχέδιο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την ανάπλαση -μνημειοθέτηση της πλατείας των Σκοπίων

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Brima Gallup» η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας δεν επικροτεί το επίμαχο και πολύκροτο σχέδιο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την ανάπλαση -μνημειοθέτηση της πλατείας των Σκοπίων.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από 30 Αυγούστου μέχρι 4 Σεπτεμβρίου 2012, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 165 ατόμων.

Το γνωστό και ως σχέδιο «Σκόπια 2014», βρίσκει αντίθετο το 57,8% των Σκοπιανών έναντι του 26,4% που το υποστηρίζουν, ενώ το 15,8% των ερωτηθέντων δεν τοποθετήθηκε επί του Σχεδίου.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν επίσης μεγάλες διαφορές όσον αφορά στην αντίληψη που επικρατεί για το σχέδιο μεταξύ των διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής πολιτών της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, το 88,6% των ερωτηθέντων αλβανικής καταγωγής τοποθετήθηκε αρνητικά, ενώ μόνον το 3,3% εκφράστηκε θετικά για το σχέδιο. Μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των υπολοίπων εθνοτικών κοινοτήτων της ΠΓΔΜ (πέραν των Αλβανών) επικρατεί αρνητική αντίληψη για το σχέδιο «Σκόπια 2014» σε ποσοστό 48,1%, ενώ ποσοστό 33% εκφράζει συμπάθεια.

Ο Γκιόργκι Κίμοβ, επικεφαλής της «Brima Gallup» στην ΠΓΔΜ, σε σχετικές δηλώσεις του, τόνισε ότι «όσο μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών, τόσο θα αυξάνεται η δυσαρέσκειά τους με το σχέδιο »Σκόπια 2014»».

Επιπλέον, ομάδα νεαρών αρχιτεκτόνων οι οποίοι αντιτίθενται στο Σχέδιο και έχουν αναπτύξει την πρωτοβουλία «Πλατεία Ελευθερίας» δήλωσαν ότι «το Σχέδιο »Σκόπια 2014» είναι μη αποδεκτό από την πλειοψηφία των πολιτών, τόσο για λόγους που αφορούν τις διεθνοτικές σχέσεις όσο και για λόγους που σχετίζονται με οικονομικές ατασθαλίες και διαφθορά στην εκτέλεση των έργων, καθώς και με την προφανή αισθητική αποτυχία των μνημείων του Σχεδίου αλλά και με την επιχειρούμενη χειραγώγηση της κοινής γνώμης όσον αφορά τα ιστορικά δεδομένα».

Το Σχέδιο «Σκόπια 2014», το οποίο- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει και τα τεράστια αγάλματα του Μ.Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄στην πλατεία των Σκοπίων, χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΠΓΔΜ. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το κόστος του, υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk