Ο κ. Γεώργιος Νικολόπουλος ερωτά:
«Η επιστολή που ακολουθεί εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών (d12.a) στις 31 Αυγούστου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα και τις δικές σας απαντήσεις.
Στις 26 Ιουλίου 2012 υπέβαλα ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση της κόρης μου (ΑΦΜ: ******) γεννημένης το 1987, παραλείποντας να σημειώσω τον κωδικό 017 (γέννηση μετά το 1981).
Το σχετικό εκκαθαριστικό επισυνάπτεται (δηλωθέν εισόδημα: 8.851, τεκμαρτό 6.640, πληρωτέο ποσό 983 ευρώ).
Στις 14 Αυγούστου 2012 υπέβαλα διορθωτική δήλωση (και όλα τα δικαιολογητικά) στη Στ’ Εφορία Θεσσαλονίκης.
Η εφοριακός που την παρέλαβε μου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει διαφορά γιατί το αφορολόγητο των 9.000 δεν ισχύει για εισοδήματα από ακίνητα! (Ακίνητα: 7.944). Κάτι τέτοιο δεν βρήκα πουθενά γραμμένο και το πρόγραμμα εκκαθάρισης της epsilon.net (επισυνάπτεται) δίνει πληρωτέο ποσό 277 ευρώ.
Παρακαλώ:
1) Ενημερώστε με για το τι ισχύει.
2) Πώς πρέπει να πληρώσω τις δόσεις, δεδομένου ότι τις μετέτρεψα σε 7×140 και με τη δεύτερη (28.09.12) υπερκαλύπτω την οφειλή.
3) Πότε να περιμένω τη νέα εκκαθάριση.
4) Σε ποιες ενέργειες μπορώ να προβώ για να την επισπεύσω».
Απάντηση: 1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 9 του ΚΦΕ για τους νέους ηλικίας ως και τριάντα ετών, για τους συνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ανάπηροι με αναπηρία 67% και πάνω, τυφλοί, νεφροπαθείς κ.λπ.) ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου ορίζεται σε 9.000 ευρώ, εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ. Ειδικά για τα πιο πάνω πρόσωπα, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από 9.000 ευρώ και πάνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα φόρου, περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των 9.000 ευρώ.
Από τις πιο πάνω διατάξεις προκύπτει ότι το αυξημένο αφορολόγητο ποσό χορηγείται στα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτές, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης του εισοδήματός τους.
2. Η εκκαθάριση της διορθωτικής δήλωσης γίνεται από τις υπηρεσίες της αρμόδιας ΔΟΥ και οπωσδήποτε καθυστερεί. Με τη νέα εκκαθάριση θα σας επιστραφεί ο φόρος που τυχόν καταβάλατε αχρεωστήτως.
Φορολογία κατοίκων εξωτερικού
Ο κ. Σταύρος Νικολόπουλος, κάτοικος Γερμανίας, μας έστειλε μια μακροσκελή επιστολή για τα φορολογικά θέματα που τον απασχολούν, η οποία όμως δεν είναι δυνατόν να δημοσιευθεί στο σύνολό της. Συνοπτικά ο κ. Νικολόπουλος διατυπώνει ερωτήματα για τα πιο κάτω θέματα:
«Βρίσκομαι στο Μόναχο από το 1961, είμαι μηχανικός, γεννήθηκα την 1.08.1933 στην Κυψέλη, έχω τη γερμανική υπηκοότητα και είμαι υγιής. Παίρνω από το ΙΚΑ μια μικρή σύνταξη από 125,45 ευρώ τον μήνα για τα λίγα χρόνια που εργάστηκα στην Ελλάδα, δηλαδή τον χρόνο 1.756,30 ευρώ μετά την τελευταία αύξηση, τα οποία δηλώνω στο έγγραφο Ε1 στη ΔΟΥ, με τη βεβαίωση του ποσού από το ΙΚΑ. Αυτή τη σύνταξη τη δήλωσα για πρώτη φορά στη ΔΟΥ το 2004 επειδή έλειπα πολλά χρόνια από την Ελλάδα και δεν ήξερα, όπως οι περισσότεροι Ελληνες στη Γερμανία, ότι πρέπει να δηλώνεται στην Εφορία και επειδή έγινε γνωστό, λόγω του ότι έπρεπε να αποκτήσουν όλοι ΑΦΜ. Αυτή η σύνταξη φορολογήθηκε από την αρχή με 5%, δηλαδή το 2009 πλήρωσα 87,82 ευρώ. Το 2010 έμεινα κατάπληκτος όταν πήρα το εκκαθαριστικό και έπρεπε να πληρώσω γι’ αυτόν τον χρόνο 232,50 ευρώ. Μου πρόσθεσαν ένα ποσό 1.243,69 ευρώ και μια διαφορά δαπανών διαβίωσης, καθώς και μια προκαταβολή την οποία δεν πλήρωνα ως τώρα.
Αυτές είναι κυρίως οι δύο ερωτήσεις μου:
1. Αν αυτή η φορολογία του 5%, που, καθώς μου είπαν από τη ΔΟΥ στο τηλέφωνο, από το 2011 είναι 10%, είναι σωστή, επειδή τα 1.756,30 ευρώ είναι λιγότερα από το αφορολόγητο όριο, και
2. Τι είναι αυτή η διαφορά δαπανών διαβίωσης και αν θα παραμείνει στο μέλλον. Το ίδιο και για την προκαταβολή (δεν το ξέρω γιατί δεν πήρα ακόμη το εκκαθαριστικό για το 2011)».
Απάντηση: Με βάση όσα έχουν νομοθετηθεί ως σήμερα, ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Οι κάτοικοι αλλοδαπής οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα υπάγονται στον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος, στο λεγόμενο σύστημα των αντικειμενικών δαπανών το οποίο προβλέπει ελάχιστο εισόδημα 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
2. Για όσους κατοικούν στην αλλοδαπή και αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα, στο ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο πρώτο κλιμάκιο της φορολογικής κλίμακας προστίθεται φόρος, ο οποίος προκύπτει με την εφαρμογή του αναλογικού συντελεστή 10%.
3. Οταν το εισόδημα προσδιορίζεται τεκμαρτώς, θεωρείται εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, με συνέπεια να εισπράττεται προκαταβολή φόρου σε ποσοστό 55%.
Θα πρέπει ακόμη να γνωρίζετε ότι οι κάτοικοι αλλοδαπής που υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα θα πρέπει ως το τέλος του 2012 να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ το λεγόμενο «πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας», διότι διαφορετικά θα φορολογηθούν στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ