Πιο γρήγορα η δόση στην Ελλάδα

Την πλήρη και οριστική συμφωνία με την τρόικα θα επιδιώξει η Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες ώστε σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη Οκτωβρίου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η τρόικα οι συζητήσεις για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αλλαγές στα εργασιακά και κάποιες άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην απελευθέρωση επαγγελμάτων (φαρμακοποιούς, δικηγόρους, οδηγούς ταξί, κ.α..).

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η βασική διαφορά εστιάζεται στις αποζημιώσεις, καθώς οι τριετίες παραμένουν εκτός συζήτησης τουλάχιστον έως ότου η ανεργία μειωθεί στο 10%. Η Κυβέρνηση είναι αρνητική σε αλλαγές στο καθεστώς των αποζημιώσεων για τους εν ενέργεια εργαζόμενους καθώς εκτιμά πως η μείωση σε αυτήν τη συγκυρία θα επηρεάσει αυξητικά τον δείκτη ανεργίας. Συζητά δε αλλαγή της νομοθεσίας μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και τη θέσπιση πλαφόν στο ανώτατο ποσό αποζημίωσης που μπορεί να πάρει κάποιος απολυμένος.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι παραπάνω εκκρεμότητες θα κλείσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα οπότε η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα ενδέχεται να ληφθεί νωρίτερα του αναμενομένου.

Ολόκληρη η δήλωση των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, την οποία πραγματοποίησαν προκειμένου να συζητήσουν με τις αρχές τις πολιτικές που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ διεξήγαγαν διεξοδικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τις αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι αρχές και τα στελέχη των προαναφερόμενων οργανισμών συμφώνησαν στα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι συνομιλίες για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας
».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk