Απλή και σούπερ

Πολύς κόσμος αγχώνεται στην επιλογή βενζινάδικου. Κάποια πρατήρια βάζουν τσιπάκι

Απλή και σούπερ | tovima.gr

Πολύς κόσμος αγχώνεται στην επιλογή βενζινάδικου. Κάποια πρατήρια βάζουν τσιπάκι στη μάνικα και με τηλεκοντρόλ άλλα λίτρα γεμίζουν κι άλλα πληρώνονται. Αλλα, πιο πρωτόγονα, βάζουν ένα σωληνάκι που επιστρέφει μέρος της πουλημένης ποσότητας. Στη διακίνηση κάποιοι αποχρωματίζουν τα ναυτιλιακά καύσιμα, που είναι αφορολόγητα, τα πωλούν για θέρμανση και βάζουν τον φόρο στην τσέπη τους. Άλλοι νοθεύουν βάζοντας μεθανόλη. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους. Επιλέξτε ελεύθερα το πρατήριο: ούτως ή άλλως θα σας κλέψουν. Αν δεν είναι απατεώνας ο πρατηριούχος, σίγουρα υπάρχει ένας απατεώνας στην αλυσίδα, στο διυλιστήριο ή στο βυτίο.

Να αποκαλύψουμε ότι δεν αποκαλύπτουμε μυστικό. Αυτά όλοι τα ξέρουν, όλοι οι υπουργοί και όλοι οι πρωθυπουργοί που έχουν περάσει. Και όλοι πράττουν το αυτό: ανακοινώνουν μέτρα κατά του λαθρεμπορίου. Με το γνωστό αποφασιστικό ύφος που είναι εγγύηση αποτυχίας. Τελευταίος ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Βρήκε τη λύση σε μια έξαρση δημιουργικής φαντασίας: να ελέγχονται ηλεκτρονικά οι εκροές σε σχέση με τι εισροές. Σε όλα τα είδη καυσίμων, σε όλα τα στάδια μεταφοράς και πώλησης.

Ο κ. Παπαδήμος από το βήμα της Βουλής είχε πει ότι αν αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα της λαθρεμπορίας καυσίμων, η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει δυόμισι δισ. ευρώ το χρόνο και δεν θα χρειαζόταν να καταφύγει σε περικοπές μισθών και συντάξεων. Κι έρχεται τώρα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και παρουσιάζει ξανά τα ίδια στοιχεία, του επαναλαμβανόμενου εγκλήματος. Ο κ. Γιώργος Σούρλας εξευτέλισε την κυβέρνηση (σιγά τον εξευτελισμό δηλαδή, λες κι έχουν τσίπα…) παρουσιάζοντας την έκταση του φαινομένου.

Ο κ. Σούρλας παρέδωσε στοιχεία στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη, σύμφωνα με τα οποία από το λαθρεμπόριο καυσίμων στο στρατό χάνεται μισό δισ. ευρώ το χρόνο. Μόνο από το στρατό. Μαζί με τα υπόλοιπα οι λαθρέμποροι κερδίζουν 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Σημειωτέον, όσο αυξάνεται η φορολογία στα καύσιμα, από τις εξισώσεις τιμών κι από τα ειδικά τέλη, τόσο περισσότερο πλουτίζουν οι κλέφτες σε βάρος των καταναλωτών.

Το πιο εκνευριστικό στην όλη ιστορία είναι ότι μονίμως οι υπουργοί προτείνουν ημίμετρα, τα οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζονται αλλά προσβάλλουν τη νοημοσύνη του πολίτη. Τελευταία ιδέα να κατασκευάσουν ένα αυτοκίνητο που κάνει ελέγχους. Θα διαθέτει δεύτερο ντεπόζιτο, κάμερες και gps ώστε να καταγράφεται η παρανομία αυτόματα. Θα πηγαίνει λοιπόν το όχημα σε ένα πρατήριο, θα φουλάρει και αν διαπιστωθεί παράβαση θα πετάγονται πίσω από τον θάμνο οι αστυνομικοί. Αυτό το αυτοκίνητο λοιπόν έχει αποστολή να ελέγξει κοντά 7.500 πρατήρια τα οποία θα ξέρουν από την πρώτη μέρα τη μάρκα και τι χρώμα είναι το αυτοκίνητο των ελεγκτών και τι ζαντολάστιχα φοράει. (Αναξιόπιστες πηγές μιλάνε για Pontiac Firebird, σαν το ΚΙΤΤ).

Να προσθέσουμε ότι στους δρόμους κυκλοφορούν πολλοί ιππότες της ασφάλτου. Είκοσι ιδιωτικές εταιρείες έχουν αναλάβει να κάνουν ελέγχους σε αντλίες αλλά τα αποτελέσματα των εργασιών τους είναι μηδαμινά. Ο κ. Σούρλας υπενθύμισε και κάτι άλλο: προ τετραετίας είχαν αγοραστεί δύο σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου που διαθέτουν σύγχρονα συστήματα εντοπισμού των πλοίων εφοδιασμού. Σπαταλήθηκαν 2 εκατ. ευρώ αλλά τα πλεούμενα δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Επίσης ορίζονται επιτροπές. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης στην προηγούμενη θητεία του είχε συγκροτήσει μια ομάδα που θα προχωρούσε στη φορολογική διασύνδεση του συστήματος εισροών εκροών. Δεν έγινε τίποτες- από λόγια όμως άλλο τίποτες.

Μπορούμε να αποδεχτούμε ότι οι κλέφτες είναι ευφάνταστοι, είναι ένα βήμα μπροστά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις εξόφθαλμης ανοχής. Παράδειγμα: όταν οι έλληνες πετρελαιάδες διατείνονται ότι εξάγουν στη Φυρομ 200 χιλ. τόνους καυσίμων, οι Σκοπιανοί δηλώνουν ότι εισάγουν 12 χιλ. τόνους, κάποιοι κάνουν ότι δεν βλέπουν. Το βυτίο που δηλώνει ότι βγαίνει από τη χώρα φορτωμένο είναι άδειο ή ξαναμπαίνει στη χώρα γεμάτο και δηλώνει άδειο. Βυτίο είναι πάντως, δεν είναι τσιπάκι σε μέγεθος νυχιού ούτε διαθέτει τεχνολογία διαστημόπλοιου. Αν ήθελαν, θα το εντόπιζαν.

Καθώς είναι διαπιστωμένη η ανικανότητα των υπουργών να ελέγξουν το λαθρεμπόριο, μπορούν να λάβουν μια απόφαση από αυτές που συνηθίζουν, από τις εύκολες. Να καταργήσουν εντελώς τον φόρο στα καύσιμα. Είναι κρίμα τόσα λεφτά να πηγαίνουν στους κλέφτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk