Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Προβόπουλος, γνωστοποίησε την απόφασή του να περικόψει για δεύτερη φορά μετά το 2009 τις αποδοχές του, ανεβάζοντας αθροιστικά το ποσοστό της μείωσης στο 50%.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2009, σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών της κατά 20%.

Πηγές από την κεντρική τράπεζα σημειώνουν ότι με τη νέα μείωση, που ακολουθείται και από τα άλλα μέλη της Διοίκησης, μεταδίδεται ένα καθαρό μήνυμα.

Οι απολαβές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την συνολικά κατά 50% μείωσή τους, βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο των αμοιβών των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρώπης.

Στην επιστολή του ο κ. Προβόπουλος ενημερώνει επίσης τον κ. Ντράγκι για τις σημαντικές προσπάθειες ελέγχου των λειτουργικών δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις επιτεύχθηκε σημαντική μείωση του λειτουργικού της κόστους, η οποία, μόνο κατά τη διετία 2010-2011, ανήλθε στο 21%.

Επισημαίνεται ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Τράπεζα έχει επιφορτιστεί με σημαντικές νέες ευθύνες, όπως είναι για παράδειγμα η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ το προσωπικό της έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία τετραετία και έχει κλείσει περίπου το 40% των υποκαταστημάτων της.

Μόλις πρόσφατα εξάλλου, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση της Διοίκησης με τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Τράπεζας που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή της από 11 Απριλίου 2012 τριετούς διαρκείας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από την οποία προκύπτει περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους της Τράπεζας κατά περίπου 17% σε ετήσια βάση.

Με τις παραπάνω κινήσεις έχει υλοποιηθεί ένας ευρύτατος κύκλος ουσιαστικών παρεμβάσεων για την αποτελεσματική συμπίεση των δαπανών της Τράπεζας.