Αντώνης Σαμαράς: «Μιλάμε για επιμήκυνση έως το 2016»

Βεβαιότητα για την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή εκφράζει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει πως υπ’ αριθμόν ένα προϋπόθεση για το μέλλον μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στην Washington Post, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι «η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα για ανάπτυξη, επιμήκυνση για υλοποίηση του προγράμματος και συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι δεν θέλει η Ελλάδα να γίνει το αρνητικό παράδειγμα για τους άλλους, σημειώνοντας: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη» και «πολλοί ηγέτες στο εξωτερικό συνειδητοποιούν τώρα ότι αυτό είναι το καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Οι συνέπειες είναι άγνωστες ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα έφευγε. Ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών».

Στην εισαγωγή του κειμένου υπογραμμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός μόλις πριν από τρεις μήνες και ήδη έχει γίνει βετεράνος σε δύο μέτωπα. Ο κ. Σαμαράς -σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα- καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει τη χώρα του στην ευρωζώνη, συμφωνώντας σε «σημαντικές περικοπές» που απαιτούνται από την τρόικα, ενώ αντιμετωπίζει την -σχεδόν βέβαιη- προοπτική της κοινωνικής αναταραχής κατά των μέτρων λιτότητας, προσπαθώντας παράλληλα να πείσει την υπόλοιπη Ευρώπη για την αλλαγή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Σαμαράς είπε ότι συζήτησαν αναφορικά με την ανάγκη για ρευστότητα, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη.

«Χωρίς ρευστότητα, δεν μπορείς να δώσεις χρήματα σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, και δεν μπορείς να επιτρέψεις στο σύστημα να αναπνεύσει. Και χρειαζόμαστε πολλές αναπνοές σ’ αυτό το σημείο» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ρευστότητα μέσω ΕΚΤ

Σε άλλες ερωτήσεις για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι όλοι αναμένουν να δουν πρώτα την έκθεση της τρόικας.
Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε όσα έχουμε υπογράψει, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που αποκαλούν Grexit (μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη) δεν είναι μια επιλογή για μας, θα ήταν μια καταστροφή», προσθέτοντας ότι το 2013 η χώρα θα εισέλθει στο έκτο έτος της ύφεσης με ανεργία πάνω από το 22%, η οποία αυξάνεται, όπως σημειώνει.

Στην ερώτηση αν τα χρήματα από την τρόικα δοθούν όλα μαζί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σαμαράς απαντά: «Ναι, αν πάρουμε την επόμενη δόση, η οποία ελπίζω ότι θα είναι τον Οκτώβριο, θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες».

Επέκταση ως το 2016

Για το θέμα της επιμήκυνσης αναφέρει ότι «μιλάμε για επέκταση έως το 2016», στοιχειοθετώντας με αριθμούς την αναγκαιότητα αυτή, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο κ. Σαμαράς τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κοινωνία και ότι «αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε, ναι, είμαι πολύ ανήσυχος».

Στη συνέντευξή του κάνει αναφορά και στα προβλήματα των παράνομων μεταναστών, στην κρίση στη Συρία και στην πιθανότητα χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών.

Τέλος, μιλά για το «σπάσιμο» της γραφειοκρατίας, για τις επενδυτικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η χώρα, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk