Σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι δεν είναι βιώσιμο, εκτυλίχθηκε στη Βουλή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα να κάνει λόγο για «ληστεία Τραπέζης» και τον κ. Ι. Στουρνάρα να απαντά ότι «δεν θα χαϊδεύει αυτιά».

«Τι διαφορά θα υπήρχε στην πολιτική που ακολουθείτε εάν στη θέση σας ήταν ο Τράα ή ο Τόμσεν;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας ο οποίος κατηγόρησε τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ότι με την δήλωσή του περί μη βιωσιμότητας του ΤΤ η αξία της μετοχής του έπεσε κατά 30% και βρέθηκε εκτός συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Πώς γίνεται η πρώτη σε ευρωστία τράπεζα πριν το PSI να είναι μη βιώσιμη;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι «δεν πρέπει να εκποιηθεί». «Αλλά βγαίνετε και λέτε ότι είναι σαπάκι και μη βιώσιμη. Σε άλλες χώρες θα επενέβαινε ο εισαγγελέας. Η κίνησή σας είναι αδιανόητη», πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον κ. Στουρνάρα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει «δωράκια και προίκες» σε ιδιωτικές τράπεζες: «Θα πάρουν δημόσιες τράπεζες όπως δώσατε την ΑΤΕ στον κ. Σάλα. Δεν ξέρω τώρα σε ποιον θα γίνει δώρο το ΤΤ», είπε καταγγέλλοντας ότι «ληστέψατε την ΑΤΕ και τώρα ληστεύετε το ΤΤ».

Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε λέγοντας σχετικά με την επίμαχη δήλωσή του περί της μη βιωσιμότητας του ΤΤ: «Δεν θέλετε να έρχομαι εδώ και να χαϊδεύω αυτιά. Είπα την αλήθεια. Εκρίθη από τις εποπτικές αρχές μη βιώσιμο. Βιώσιμες είναι αυτές οι τράπεζες που μετά την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση». Και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε με κρατικοδίαιτες τράπεζες».

Ενώ επανέλαβε ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης όλων των τραπεζών θα δημοσιοποιηθούν και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Black Rock. «Έχουμε επιλέξει το δρόμο των συγχωνεύσεων και όχι του κλεισίματος των τραπεζών. Προχωρούμε στην απαραίτητη μείωση του αριθμού των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα εγγυώμενοι τις καταθέσεις και διαφυλάσσοντας θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως στην τοποθέτηση του κ. Ι. Στουρνάρα απάντησαν άμεσα οι εργαζόμενοι στο ΤΤ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους αμφισβητούν τα στοιχεία που κατέθεσε, καταθέτοντας οι ίδιοι απαντήσεις σε πέντε σημεία.

Η απουσία του κ. Αντ. Σαμαρά από την «Ώρα του Πρωθυπουργού» προκάλεσε ένα νέο γύρο επιθέσεων από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «ζει σε μια γυάλα». «Γι’ αυτό δεν τον αφήνετε να περπατήσει από το Μέγαρο Μαξίμου και να έλθει στη Βουλή να τον δει κι ο ήλιος…», σημείωσε.

Μάλιστα στιγμάτισε την απόφαση του πρωθυπουργού να μην δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ, λέγοντας ότι αυτό δεν το έκανε ούτε η δικτατορία.

Ο κ. Στουρνάρας του απάντησε: «Αδικείτε τον πρωθυπουργό ο οποίος πιστώνεται την αλλαγή του κλίματος. Και υπάρχει σαφής αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη». Ενώ με αφορμή και τις χθεσινές κρίσιμες αποφάσεις της ΕΚΤ, είπε στον κ. Τσίπρα ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει απ’ έξω όταν η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις ομοσπονδιακού χαρακτήρα».

«Πού την βλέπετε την αλλαγή κλίματος;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χαράμισε όσα ο λαός μας κέρδισε μέσα από τις εκλογές και αποτελούσαν την διαπραγματευτική μας δυνατότητα». Ενώ αμφισβήτησε ότι οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ αγγίζουν την Ελλάδα. Εξάλλου, όπως είπε, «η σταθερή, στρατηγική επιλογή του Ευρώ και ο κίνδυνος διάλυσής του, αποτελεί εργαλείο εκφοβισμού των λαών για να περάσουν μέτρα λιτότητας».

«Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή»

«Δεν μπορεί να πάει μακριά αυτή η βαλίτσα. Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή, όπως είχατε πει. Πέρασαν δυσκολίες, αλλά κατάφεραν να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους. Εσείς όμως μας οδηγείτε σε χειρότερες καταστάσεις. Θα έχουμε χάσει πλήρως εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια, θα ήμαστε υποτελείς και ολόκληρη η Ελλάδα θα έχει γίνει μια Ειδική Οικονομική Ζώνη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας στον υπουργό Οικονομικών ότι «θα σας χτυπούν την πλάτη και θα ζητάτε άφεση αμαρτιών από την κυρία Μέρκελ».

Όπως όμως υποστήριξε «πολύ σύντομα ο λαός θα σηκώσει κεφάλι και πολύ γρήγορα οι ευρωπαίοι θα έχουν απέναντί τους μια ηγεσία που δεν λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν».

Υπερασπιζόμενος την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας απάντησε στον κ. Τσίπρα:

«Θεωρείτε ότι θα πήγαινε η κυρία Μέρκελ ή η Ολλανδία στα δικά τους κοινοβούλια και θα τους έλεγαν «ας δώσουμε 400 δισ. ευρώ στους κακομοίρηδες τους Έλληνες επειδή τους αγαπάμε;». Και κατέληξε: «Πρέπει να πάμε με το σπαθί μας και να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να πάρουμε και δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Τέλος, όσον αφορά τις παχυλές αμοιβές που όπως αποκαλύφθηκε λαμβάνουν τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα.

ΣΥΡΙΖΑ: διαστρέβλωση των δηλώσεων Τσίπρα

Κάθε φορά που η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την κατακραυγή της αδιέξοδης πολιτικής της, διαπιστώνουμε μια σκόπιμη προσπάθεια διαστρέβλωσης δηλώσεων του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ από μερίδα των ΜΜΕ. Για άλλη μια φορά, το γνωστό επικοινωνιακό κέντρο αποπειράται να παραποιήσει και να διαστρεβλώσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε σχέση με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

Είναι φανερό ότι η σημερινή αναφορά του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην περίπτωση της Αργεντινής ήθελε να καταδείξει ότι η ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική από την κυβέρνηση Σαμαρά θα οδηγήσει σε καταστάσεις ακόμα χειρότερες από αυτήν της Αργεντινής και όχι βέβαια ότι αυτή αποτελεί μια θετική προοπτική για τη χώρα.
Τα ίδια μέσα, βέβαια, αποσιώπησαν την φράση του Υπουργού Οικονομικών για τους «κακόμοιρους» Έλληνες. Έχουμε πλέον συνηθίσει στη δημοσιογραφία της διαπλοκής. Η φτώχεια και η ανεργία στην οποία καταδικάζεται το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας από τα μέτρα κοινωνικής εξόντωσης δεν εξωραΐζονται από τέτοιες συκοφαντικές και ψευδείς αναφορές.

Ακολουθεί το απόσπασμα από τη συγκεκριμένη παρέμβαση:

«Διότι κύριε Υπουργέ, μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή όπως είχατε πει. Η Αργεντινή πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία και δεν πρέπει τους λαούς να τους χαρακτηρίζουμε με ρατσιστικό τρόπο. Πέρασαν όμως μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους. Δυστυχώς εσείς μας οδηγείτε σε άλλες καταστάσεις πολύ χειρότερες. Θα έχουμε χάσει πλήρως την εθνική μας κυριαρχία, θα έχουμε χάσει πλήρως την αξιοπρέπειά μας, θα είμαστε υποτελείς, όλη η Ελλάδα θα γίνει μια ειδική οικονομική ζώνη και σεις θα επιχαίρετε διότι θα σας κτυπούν την πλάτη και θα ζητάτε άφεση αμαρτιών από την κα Μέρκελ για τις αμαρτίες του παρελθόντος».

Σκληρό τάνγκο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την… Αργεντική

Σχολιάζοντας η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας εύχεται η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, όπως η Αργεντινή. Του θυμίζουμε ότι ο αντίστοιχος ‘Τσίπρας’ στην Αργεντινή εγκατέλειψε τη χώρα του με ελικόπτερο».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ αποκαλύπτει ποιος βρίσκεται πίσω από την οργανωμένη συκοφαντική επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Ενόψει των νέων βάρβαρων μνημονιακών μέτρων, το έγκλημα που συντελείται εις βάρος των μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού δεν συγκαλύπτεται από επικοινωνιακά τεχνάσματα που στερούνται σοβαρότητας».