Η αλήθεια για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Δηλαδή με τις φοβερές καταστροφές των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων από συγκεκριμένες μαφιόζικες ομάδες, οι οποίες το 2008 είχαν διαλύσει τα πάντα ( εκμεταλλευόμενοι την περίφημη έννοια του ασύλου) ! Το αποτέλεσμα ; Οι έλληνες φορολογούμενοι είχαν υποχρεωθεί να πληρώσουν όλες αυτές τις εκρηκτικές ζημιές των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (αφού ο τότε Πρύτανης δεν είχε τολμήσει να προσκαλέσει την αστυνομική αρχή)! Ωστόσο το πιο ανορθόδοξο μέγεθος είναι ότι η πλευρά τούτη –παρά τις καταγγελίες- ψήφισε (έστω με επιφυλάξεις) στη Σύγκλητο τις παραπάνω δαπάνες .Και αυτό συνιστά μια απίθανη αντίφαση !

Η αλήθεια για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο | tovima.gr

Τώρα τελευταία – εντελώς απαράδεκτα και επικίνδυνα- ανταγωνιστικές ομάδες προσπαθούν να «οικειοποιηθούν» εξουσιαστικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και διατυπώνουν μισές αλήθειες ή σκανδαλοθηρικές αφηγήσεις για δαπάνες των πρυτανικών αρχών, χωρίς πάντως στοιχειωδώς να κάνουν μια σοβαρή θεσμική κριτική.

Όμως κανείς δεν μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας να μοιάζει σαν ένα «θλιβερό , αδρανές και γκρίζο πράγμα, χωρίς πνεύμα», όπως ακριβώς έλεγε πολλές δεκαετίες πριν ο μεγάλος ισπανός φιλόσοφος Ortega y Gasset !

Ποια είναι λοιπόν η σύνθετη αλήθεια , επ’ ευκαιρία της γνωστής υπόθεσης για τη σπατάλη των πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ΑΠΘ ( και , μάλιστα, σε μια εποχή, όπου οι καταγγελίες αυτές εμπεριέχουν ισχυρούς συμβολισμούς, αφού ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας φτωχαίνει επικίνδυνα και πολλοί συνάνθρωποι μας – λόγω της κρίσης – διατρέφονται από τα συσσίτια) ;

Καταρχήν η Σύγκλητος θα έπρεπε να αναβάλλει τη ψήφιση αυτών των προβληματικών δαπανών και του προϋπολογισμού του ΑΠΘ, αφού η υπόθεση διερευνάται ήδη ποινικά ( και έχει παραγγελθεί προκαταρκτική εξέταση από τον αρμόδιο Εισαγγελέα της Θεσσαλονίκης).

Και αυτό θα έπρεπε επιπλέον να γίνει , γιατί η αμφισβήτηση από την αντίθετη πλευρά, για ορισμένα ποσά τουλάχιστον, είναι τεράστια και μάλιστα σε μια οικονομική περίοδο απίστευτης ύφεσης .

Όμως κατά παράδοξο τρόπο η «αντίθετη» πανεπιστημιακή πλευρά που προωθεί κυρίαρχα αυτές τις καταγγελίες –πέραν του τύπου- προέρχεται βασικά από τους εκπροσώπους της προηγούμενης πρυτανικής αρχής , η οποία – κατά τη γνώμη μου- είχε ταυτιστεί με τις χειρότερες ιστορικές στιγμές του Αριστοτέλειου.

Δηλαδή με τις φοβερές καταστροφές των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων από συγκεκριμένες μαφιόζικες ομάδες, οι οποίες το 2008 είχαν διαλύσει τα πάντα ( εκμεταλλευόμενοι την περίφημη έννοια του ασύλου) !

Το αποτέλεσμα ; Οι έλληνες φορολογούμενοι είχαν υποχρεωθεί να πληρώσουν όλες αυτές τις εκρηκτικές ζημιές των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (αφού ο τότε Πρύτανης δεν είχε τολμήσει να προσκαλέσει την αστυνομική αρχή)!
Ωστόσο το πιο ανορθόδοξο μέγεθος είναι ότι η πλευρά τούτη –παρά τις καταγγελίες- ψήφισε (έστω με επιφυλάξεις) στη Σύγκλητο τις παραπάνω δαπάνες .Και αυτό συνιστά μια απίθανη αντίφαση !

Τέλος, το πλαίσιο αυτών των αντιφατικών καταστάσεων συμπληρώνεται και από την παρέμβαση του Υπουργού της Παιδείας , ο οποίος ορθά καταρχήν διέταξε διαχειριστικό έλεγχο !

Όμως ας μη λησμονούμε , ότι ο ίδιος ο Υπουργός είχε πριν από ένα μήνα επιβραβεύσει απαράδεκτα -με νομοθετικές τροποποιήσεις- όλους εκείνους τους πρυτάνεις, οι οποίοι είχαν εμφανώς υπομονεύσει τον καινούργιο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (παρατείνοντας τη θητεία τους μέχρι το 2014)!

Επομένως, είναι σαφές ότι με όλες αυτές τις δυσάρεστες συμπεριφορές από πολλούς πρωταγωνιστές πλήττεται ανυπόφορα το θεσμικό κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου και , μάλιστα, σε μια εποχή κατά την οποία ανιχνεύουμε αγωνιωδώς – ως χώρα- να βρούμε ένα καινούργιο αξιακό προσανατολισμό.

Και αυτές οι καταγραφές υποδηλώνουν , ότι είναι απαραίτητο να μεταβούμε επιτέλους σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης του πανεπιστημίου, όπου για την οικονομική διαχείριση θα έχουν αρμοδιότητα και κάποιες «αντιπροσωπευτικές φωνές» της κοινωνίας ( όπως προβλέπεται ήδη από τον καινούργιο νόμο).

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Όλοι πρέπει να προσέξουν, ώστε να μη θιγεί περαιτέρω το κύρος ενός μεγάλου πανεπιστημίου ( που σε κάθε περίπτωση είναι από τα ελάχιστα που εμφανίζονται στις λίστες των διεθνών αξιολογήσεων)!

Έτσι, μόνο θα συνεχιστεί ( ή θα ενισχυθεί) το γοητευτικό ταξίδι της γνώσης, όπως λέει και o φημισμένος οικονομολόγος Lester Thurow!

Kalfelis@law.auth.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk