Διακόσιοι πενήντα χιλιάδες τόνοι βιβλίων έμεναν αδιάθετοι στις αποθήκες των Οργανισμών του υπουργείου Παιδείας, στον Ασπρόπυργο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η Πολιτεία άλλα είχε ανάγκη και άλλα… τύπωνε.

Όπως διαπιστώθηκε από ελέγχους που έκανε στην περιοχή η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδεία, σε πολλές περιπτώσεις τυπώνονταν περισσότερα βιβλία από όσα χρειάζονταν σε κάποια μαθήματα, ενώ σε άλλα υπήρχαν κενά. Κι αυτό, πιθανότατα, γιατί δεν γίνονταν οι σωστοί υπολογισμοί από τους αρμοδίους.

Όπως αποφασίστηκε, όσα από τα βιβλία που υπήρχαν στις αποθήκες του Ασπρόπυργου ανταποκρίνονται στα τρέχοντα προγράμματα των σχολείων θα μεταφερθούν και θα μοιραστούν εφέτος, ενώ όσα είναι παλαιότερων ετών και δεν γίνεται πλέον να διδαχθούν θα πολτοποιηθούν.
Πάντως, διαπιστώθηκε επάρκεια χαρτιού και για τους αναδόχους του επόμενου σχολικού έτους, οπότε και δεν αναμένεται να παρουσιαστούν πάλι φαινόμενα όπως τα περυσινά, με τις σχολικές αίθουσες χωρίς βιβλία, αλλά με… φωτοτυπίες.
Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου επισκέφθηκε σήμερα τις αποθήκες παραγωγής και διανομής των βιβλίων με το νέο σύστημα, στα Οινόφυτα και τον Ασπρόπυργο, για να ελέγξει την πρόοδο της διαδικασίας. Παρόμοια επίσκεψη είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ώστε να διαπιστωθεί εάν η διαδικασία ολοκληρώνεται κανονικά.
Εφέτος, το 70% των βιβλίων σε γυμνάσια και λύκεια έχει ήδη φτάσει στα σχολεία, ενώ το υπόλοιπο 30% υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει στον προορισμό του ως τις 20 Αυγούστου. Επίσης στις 10 Αυγούστου, αρχίζει η διανομή των βιβλίων στα δημοτικά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Στα Επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), ο πρώτος κύκλος των βιβλίων έχει ήδη μοιραστεί σε όλα τα σχολεία και ο δεύτερος σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας θα έχει μοιραστεί ως τα τέλη Αυγούστου.
«Στόχος εφέτος είναι η ταχύτητα στην διανομή αλλά και η οικονομία στο χαρτί ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου στο «Βήμα». «Πάντως, τα βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία στον αγιασμό», συνέχισε.