Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα υπουργεία καθώς έχει αρχίσει μια ιδιότυπη πλην σοβαρή βαθμολόγηση των πάντων από το Μέγαρο Μαξίμου. Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πιστωτών για άμεσα αποτελέσματα και υλοποίηση των συμφωνηθέντων, με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά έχει αρχίσει ο έλεγχος υλοποίησης των όσων έχουν πει στις προγραμματικές δηλώσεις τους οι υπουργοί.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο Πρωθυπουργός φέρεται ενοχλημένος από τα πρώτα φάλτσα ορισμένων υπουργών που εκθέτουν την κυβέρνηση και εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αφήσει να γενικευθεί το φαινόμενο.
Ηταν ενδεικτική η αναφορά του στην προ ημερών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου σημείωσε με νόημα και θεωρήθηκε μήνυμα προς υπουργούς και στελέχη που ήδη άρχισαν τα προσωπικά παιχνίδια εξουσίας: «Αν κάποιοι παίξουν παιχνίδια και μέσα στην παράταξή μας, ο λαός θα τους αντιμετωπίσει ακόμη πιο αυστηρά. Και πριν τον λαό θα τους αντιμετωπίσω εγώ στο όνομα του λαού».

Ο κ. Αντ. Σαμαράς δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αξιολόγηση της προόδου των υπουργών που θα γίνει από τους στενούς συνεργάτες του – τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, τον ΓΓ του Υπουργικού Συμβουλίου και της κυβέρνησης, τον κ. Π. Μπαλτάκο, και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, τον κ. Κ. Μπούρα – ώστε να παρέμβει ο ίδιος προσωπικά αν διαπιστωθεί ότι χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων που αποτελούν το «συμβόλαιο» με τους πιστωτές.

Ο Πρωθυπουργός είχε εξαρχής προειδοποιήσει τους υπουργούς του ότι η κατάσταση είναι οριακή και δεν χωρούν αναβολές και καθυστερήσεις σε μια χρονική στιγμή που οι δανειστές ζητούν έργα και όχι λόγια. Σε όσα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συνομιλήσει, είτε κατ’ ιδίαν είτε τηλεφωνικά, ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης θα κριθούν πολλά για την πορεία της χώρας και είναι χαρακτηριστική η φράση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα: «Οι πιστωτές δεν μας χαρίζουν πλέον ούτε μία ώρα».
Η κατάσταση είναι οριακή και δεν είναι υπερβολή αυτό που αναφέρει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ότι ορισμένοι υπουργοί, τους οποίους όμως δεν κατονομάζει, αντιμετωπίζουν με έναν ιδιότυπο «στρουθοκαμηλισμό» την υπόθεση των μέτρων και των περικοπών, αν και θεωρούν ότι στο τέλος θα γίνει το θαύμα.
Ο Πρωθυπουργός επιμένει να πιστεύει ότι έχει τον χρόνο να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα, αρκεί να αποδώσει το πρόγραμμα ταχείας απόδοσης σε τέσσερα κρίσιμα υπουργεία που έχει θέσει αμέσως σε εφαρμογή η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

Τα τέσσερα μέτωπα

Η κλεψύδρα του χρόνου για το αρχικό «πρόγραμμα των 50 ημερών» μετράει αντίστροφα και στην αιχμή του δόρατος είναι τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας. Η συνεχής επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τους υπουργούς – τους κκ. Ι. Στουρνάρα (Οικονομικών) και τον αναπληρωτή του Χρ. Σταϊκούρα, Κ. Χατζηδάκη (Ανάπτυξης), Αλ. Λυκουρέντζο (Υγείας) και Ι. Βρούτση (Εργασίας) – επιβεβαιώνει πέραν των άλλων το προσωπικό άγχος του Πρωθυπουργού, ο οποίος θέλει να αποδείξει στους πιστωτές ότι εννοεί όσα λέει για γρήγορες αποφάσεις και αποτελέσματα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Σαμαράς στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και στην επανεκκίνηση των έργων των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, που αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Γι’ αυτό και προ ημερών ο Πρωθυπουργός είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Χατζηδάκη και ορίστηκε διαπραγματευτής για την επίλυση του θέματος των έργων παραχώρησης ο κ. Ευθ. Βιδάλης, ενώ ορίστηκε και το δίδυμο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με πρόεδρο τον κ. Τ. Αθανασόπουλο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ι. Εμίρη, που θα τελεί και υπό την επίβλεψη της ειδικής διεύθυνσης στο Μέγαρο Μαξίμου της οποίας προΐστατο ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο καθηγητής Μακροοικονομίας κ. Ι. Μουρμούρας.
Ειδικά στον τομέα των αυτοκινητοδρόμων η κυβέρνηση ευελπιστεί να δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας και 50.000-60.000 πρόσθετες θέσεις στην περιφέρεια, ενώ εκτιμάται ότι η πλήρης έναρξη κατασκευής των έργων αυτών θα συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας κατά 1,5%.
Η Υγεία εξακολουθεί να είναι το ναρκοπέδιο και για τη σημερινή κυβέρνηση, που έχει βασικό στόχο να υπάρξει «κούρεμα» ύψους 300 εκατ. ευρώ. Οπως έχει ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ο κ. Λυκουρέντζος, έχει ήδη δρομολογηθεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ θα περικοπούν λειτουργικές δαπάνες, όπως είναι π.χ. τα ενοίκια τόσο της κεντρικής υπηρεσίας όσο και των εποπτευόμενων φορέων.
Το άλλο μέτωπο πρέπει να το αναλάβει ο κ. Βρούτσης, καθώς το 50% του προγράμματος πρόκειται να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Εργασίας του οποίου προΐσταται.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Σαμαράς και στο πεδίο της ναυτιλίας και στη στήριξη από το εφοπλιστικό λόμπι, ενώ προ ημερών έγινε ευρεία, «κλειστή» σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντος και του υπουργού Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη, όπου εξετάστηκαν τρόποι φορολόγησης των μερισμάτων των ναυτιλιακών εταιρειών που δρουν στην Ελλάδα.
Μεγάλη συζήτηση έκανε ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, το μέλος της κυβέρνησης που φέρνει το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή για τα θέματα των ΑΕΙ.

«Μακριά από εμάς οι γκάφες»

Ο χειρότερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας, ομολογούν πλέον με αυτοσαρκασμό κορυφαίοι υπουργοί και κομματικά στελέχη της ΝΔ και ευελπιστούν να μην αρχίσουν οι γκάφες που θα υπονομεύσουν την προσπάθεια του κ. Σαμαρά.
Τις τελευταίες ημέρες, σε πλήρη αντίθεση με τις νουθεσίες και εντολές του Πρωθυπουργού, μια σειρά κυβερνητικά στελέχη με τα… φάλτσα τους αρχίζουν να εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Αλλοτε με τις δηλώσεις τους και άλλοτε με τις επιλογές τους, ανατρέπουν κάθε προσπάθεια αλλαγής του κλίματος. Μέχρι στιγμής γίνονται συστάσεις από το αρμόδιο πρωθυπουργικό γραφείο και έχουν ήδη βγει οι πρώτες «κίτρινες» κάρτες.
Το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι, εκτός από την υλοποίηση των εντολών του Πρωθυπουργού, να μην υπάρξουν γεγονότα που θα δίνουν λαβές στην αντιπολίτευση και πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ για να κλιμακώσει την κριτική του εις βάρος της κυβέρνησης.

Εμφαση και δείγματα γραφής
«Μην ξεχνάμε την καθημερινότητα»

Εκτός από την οικονομία και τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί, ο κ. Σαμαράς θέλει να γίνει και στροφή στην καθημερινότητα, με τη λογική ότι πρέπει να υπάρξουν δείγματα γραφής και αποτελέσματα και σε άλλους τομείς.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να μη δίνεται η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι η ατζέντα της κυβέρνησης είναι μονοθεματική και έχει δώσει εντολή σε υπουργούς του να επιταχύνουν τους ρυθμούς και να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που αφορούν την κοινωνία. Επί της ουσίας θα γίνει και σταδιακή στροφή προς τα κοινωνικά θέματα και, εκτός από την οικονομία, την οποία έχει υψηλά στην ατζέντα του, η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην Υγεία, στην Παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ανεργία, στην απασχόληση, στην εγκληματικότητα, στη λαθρομετανάστευση, στη δημόσια τάξη κτλ.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να δώσει οντότητα στο λεγόμενο «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης και γι’ αυτό δεν αποκλείονται επισκέψεις του σε χώρους εργασίας (εργοστάσια), εμπορικά καταστήματα, νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα αποτοξίνωσης και αργότερα σε σχολεία εν όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
«Ακόμη και τα μικρά μπορεί να εξελιχθούν μερικές φορές σε μεγάλα» λένε στο επιτελείο του κ. Σαμαρά και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι είναι φανερή η αγωνία του Πρωθυπουργού για τα «θερινά ατυχήματα», π.χ. πυρκαγιές, που μπορεί να πλήξουν την κυβέρνηση τον Αύγουστο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ