Ο Mars Odyssey «περιμένει» το Curiosity

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια καλλιτεχνική απεικόνιση του δορυφόρου Mars Odyssey ενώ περνάει πάνω τον Βόρειο Πόλο του Αρη τον οποίο παρατηρεί και μελετά από το 2001. Οι τεχνικοί της NASA οδήγησαν τον δορυφόρο σε ένα σημείο από το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί την διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή Curiosity στον κόκκινο πλανήτη. Το σκάφος που μεταφέρει το ρομπότ βρίσκεται καθοδόν προς τον Αρη και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα το απελευθερώσει στις 6 Αυγούστου. Ο Mars Odyssey θα παρακολουθεί την όλη διαδικασία και στείλει σήμα αν όλα πήγαν ομαλά και το Curiosity προσεδαφίστηκε με επιτυχία

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια καλλιτεχνική απεικόνιση του δορυφόρου Mars Odyssey ενώ περνάει πάνω από τον Βόρειο Πόλο του Αρη τον οποίο παρατηρεί και μελετά από το 2001. Οι τεχνικοί της NASA οδήγησαν τον δορυφόρο σε ένα σημείο από το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή Curiosity στον κόκκινο πλανήτη.

Το σκάφος που μεταφέρει το ρομπότ βρίσκεται καθ’οδόν προς τον Αρη και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα το απελευθερώσει στις 6 Αυγούστου. Ο Mars Odyssey θα παρακολουθεί την όλη διαδικασία και θα στείλει σήμα αν όλα πήγαν ομαλά και αν το Curiosity προσεδαφίστηκε με επιτυχία.

Ο πυρηνικός εξερευνητής

Το Curiosity είναι ένα μεγάλο τροχοφόρο το οποίο εξαιτίας του μεγέθους και των πολλών και πολύπλοκων συστημάτων του δεν μπορεί να τροφοδοτείται με ηλιακούς συλλέκτες όπως οι προκάτοχοί του. Βασίζεται σε μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται σε πολυετείς διαπλανητικές αποστολές και είναι ικανές να λειτουργούν αδιάκοπα για δεκαετίες.

Είναι εξοπλισμένο με κάμερες, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία ώστε να καταγράφουν εικόνες από πολλές πλευρές και γωνίες λήψης, αλλά και με πολλά όργανα όπως, για παράδειγμα, ένα λέιζερ που θα ανοίγει τρύπες στα βράχια από μακριά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk